Ανεφάρμοστες χαρακτηρίζουν στελέχη των τραπεζών πολλές από τις θέσεις-διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει στο τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό διότι όπως υπενθυμίζουν με νόημα κοιτώντας προς την Κουμουνδούρου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά περασμένων δεκαετιών, όταν η Ελλάδα είχε δικό της νόμισμα. Σήμερα ανήκει και επισήμως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτεί την έγκρισή της.
Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να υπενθυμίζουν ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, και επί σειρά ετών, κυρίως στα βάθη του παρελθόντος, οι τράπεζες αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της εκάστοτε προεκλογικής εκστρατείας, όμως με την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης αυτό χαρακτηριζόταν από διαφορετική προσέγγιση και προσγείωση στον ρεαλισμό.
Το Εuro2day.gr απευθύνθηκε στα πρωτοκλασάτα στελέχη των τραπεζών ζητώντας τους να τοποθετηθούν επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σεισάχθεια
Ανέξοδη πρόταση προεκλογικού χαρακτήρα χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές την πρόταση για τη σύσταση ειδικού δημόσιου φορέα, ο οποίος θα διαμεσολαβεί μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών επιβάλλοντας ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο εν λόγω φορέας θα λειτουργεί ως διαχειριστής και ελεγκτής. «Το ερώτημα παραμένει: Ποιος θα πληρώσει τη νέα σεισάχθεια; Προφανώς οι τράπεζες, άρα το κράτος, καθώς βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Δηλαδή, σύμφωνα με όσα εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν τη σεισάχθεια», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας και προσθέτει: «Όλοι, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται ότι οι πρακτικές διαμεσολάβησης με σύσταση δημόσιου φορέα θα οδηγήσουν τους νυν ξένους μετόχους των τραπεζών στο να φύγουν. Άρα αυτοί δεν θα πληρώσουν. Θα γυρίσουμε πίσω 30 και 40 χρόνια όταν ο κάθε πολιτικός έσβηνε τα δάνεια των φίλων και πελατών του». Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, όπως εξηγούν, να καταλάβει ότι οι μέτοχοι των τραπεζών δεν είναι οι τραπεζίτες, αλλά ξένα hedge funds και το ίδιο το δημόσιο. «Ποιος λοιπόν από τους δύο θα πληρώσει τη σεισάχθεια;», διερωτώνται και προσθέτουν ότι μία ακόμη πηγή χρημάτων για τις τράπεζες είναι οι καταθέσεις...
Παρά τις διαφωνίες τους, οι διοικήσεις των τραπεζών ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει διαγραφή και ρύθμιση δανείων μόνο με βάση τραπεζικά κριτήρια και όσο επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Εάν η χώρα παραμείνει σε σταθερή τροχιά εντός της ευρωζώνης, κάνει τις μεταρρυθμίσεις και στηρίξει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, τότε τα περιθώρια ελιγμών στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, και δη των οικονομικά αδύναμων, θα μεγαλώνουν», αναφέρουν.
Ο «κουμπαράς» του ΤΧΣ
Επιχειρήματα διατυπώνουν οι διοικήσεις και για τα κεφάλαια ύψους 11,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον κουμπαρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μεγαλύτερο κομμάτι, όπως τονίζουν, είναι ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και ανήκουν σε αυτόν. «Όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα θα υπάρχουν και τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Μάλιστα, με βάση τη δανειακή σύμβαση αποτελούν μέρος του ελληνικού χρέους και δύναται να κατευθυνθούν προς την ισόποση μείωσή του. Στην περίπτωση όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να μεταφέρει τα χρήματα αυτά στους τραπεζικούς ισολογισμούς με στόχο την κάλυψη των ζημιών από τη σεισάχθεια κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο εάν δοθεί το πράσινο φως από την ΕΚΤ. Κι αυτό διότι στόχος της ΕΚΤ είναι η επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα και όχι στην αγκαλιά του δημοσίου.
Σημειώνεται πως τα κεφάλαια του ΤΧΣ εάν μπουν στις τράπεζες τότε αυτομάτως θα αυξηθεί το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο. «Εάν η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει το τραπεζικό σύστημα κρατικό τότε μιλάμε για άλλο μοντέλο οικονομίας. Όχι όμως αναπτυξιακό», τονίζουν.
Οι πλειστηριασμοί
Στο καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί πως δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. «Δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε την κοινωνία, ούτε όμως και τις τράπεζες. Οι τιμές των ακινήτων έχει γκρεμισθεί, αγοραστές δεν υπάρχουν, άρα δεν έχουν νόημα οι πλειστηριασμοί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Δεν μιλάμε για τους επιτήδειους που έχουν, αλλά κρύβουν εισοδήματα και κάνουν κατάχρηση της προστασίας. Εκείνους θα τους πιάσουμε. Θεωρούμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει και δεν θα έχει καμία αντίδραση», αναφέρει στέλεχος τράπεζας. Εξάλλου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε πρόσφατα για την ανάγκη θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων στην εξέταση της υπόθεσης των πλειστηριασμών.
Οι κρατικές τράπεζες
Η δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που εξήγγειλε ότι θα ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις στα τραπεζικά στελέχη. Ορισμένοι αναφέρουν την αποτυχία της ΕΤΒΑ και φέρουν στο προσκήνιο την ενδεχόμενη νόθευση του ανταγωνισμού, ενώ διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με το με ποια κριτήρια θα δίνονται οι χρηματοδοτήσεις από την εν λόγω τράπεζα. Όσο για τις μικρές τράπεζες, με αιχμή τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, δεν διαφωνούν, ωστόσο κι εδώ διερωτώνται πού θα βρει τα λεφτά ο μέτοχός τους, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο...