Καθώς οι πολιτικοί ελιγμοί του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών οδεύουν προς αδιέξοδο, οι προειδοποιήσεις του για αναταραχές κινδυνεύουν να πέσουν σε ώτα μη ακουόντων, καθώς οι Έλληνες έχουν πλέον «μουδιάσει» από τα τόσα χρόνια ραγδαίων αλλαγών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Έχοντας χάσει και στην δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σαμαράς χρειάζεται να κερδίσει 12 βουλευτές πριν την τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Εάν αποτύχει, το Σύνταγμα προβλέπει τη διενέργεια εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
«Ήδη ζούμε το χάος εδώ και χρόνια», δήλωσε ο 23χρονος φοιτητής τεχνολογίας, Κώστας Γκρέκας. «Θα προτιμούσα να γίνουν εκλογές τώρα για να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο για να σπάσει το παλαιοκομματικό σύστημα και για να δούμε κάτι διαφορετικό».
Αν και ο Σαμαράς υποστηρίζει πως μια αλλαγή της κυβέρνησης θα έβαζε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που ξεκίνησε φέτος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να εγκαταλείψει τα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Ο Σαμαράς εξασφάλισε 168 ψήφους από τους 300 βουλευτές για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χρειάζονταν 200 ψήφους για να κερδίσει, ενώ το όριο αυτό μειώνεται στις 180 την ερχόμενη εβδομάδα. Στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία «κάθε βουλευτής θα έρθει αντιμέτωπος με την αγωνία του ελληνικού λαού και τα συμφέροντα του έθνους», δήλωσε.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η προοπτική πρόωρων βουλευτικών εκλογών δημιούργησε αναταράξεις στην χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας, ξυπνώντας μνήμες του 2012 όταν κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ και ο Σαμαράς ανέλαβε την εξουσία μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο Σαμαράς λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναζωπυρώσει τις προοπτικές εξόδου από το ευρώ, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρχονταν πρώτο στην περίπτωση εκλογών.
«Ο Σαμαράς έχει πει πολλές φορές το ίδιο 'παραμύθι'», σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου. «Η επίκληση του φόβου εξόδου από το ευρώ μπορεί αυτή τη φορά να μην 'πιάσει' στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους».
Ανησυχία στις αγορές
Χθες οι αποδόσεις των ελληνικών τριετών ομολόγων κατέγραψαν άνοδο 53 μ.β. στο 10,19%, ενώ των 10ετών αυξήθηκαν κατά 15 μ.β. στο 8,47%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 1,7%.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πυροδότησε το χειρότερο sell-off των τελευταίων 27 ετών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει κατά 18% από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση Σαμαρά.
Η πιθανότητα περισσότερων πολιτικών αναταραχών λειτουργεί ως προειδοποίηση σε επιχειρήσεις που «στοιχηματίζουν» στην ελληνική ανάκαμψη, σημειώνει το Bloomberg. Αν και η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμφανίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015, η αύξηση του κόστους δανεισμού από τον Σεπτέμβριο σημαίνει πως η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται μια προληπτική γραμμή πίστωσης.
«Αυτό που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την Ελλάδα είναι ο λανθασμένος χειρισμός της κατάστασης από το πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης. «Οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με κάποιου είδους συναίνεση, κοινή κατανόηση και συνεργασία».
Η 55χρονη νοικοκυρά Χριστίνα Παπαγιάννη χαιρετίζει την πιθανότητα αλλαγής της κυβέρνησης, αν και εξακολουθεί να εκτιμά πως οι πολιτικοί θα καταλήξουν σε συμφωνία. «Δεν βλέπω πως μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα από εδώ», σημειώνει. «Θα ήταν καλό να υπάρξουν εκλογές και να φύγουν όλοι τους, όμως θα βρουν τρόπο να το αποφύγουν. Έθαψαν βαθιά την Ελλάδα. Θα ψήφιζα τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να δω τι μπορούν να κάνουν, όμως είναι όλοι τους ίδιοι».