Προεδρική εκλογή, πράξη δεύτερη σήμερα το μεσημέρι, με το αποτέλεσμά της να μην ξεκαθαρίζει μεν το σκηνικό, ωστόσο να αποτυπώνει την υπάρχουσα δυναμική ενόψει της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας την προσεχή Δευτέρα. Η κυβέρνηση, ύστερα από το προχθεσινό διάγγελμα Σαμαρά, βλέπει αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και αισιοδοξεί πως σήμερα μπορεί να ξεπεράσει τα 167 «ναι» στον Σταύρο Δήμα. Αριθμός που το Μαξλιμου θεωρεί ικανοποιητικό αλλά δεν είναι επαρκής ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες.
Για να συμβεί αυτό, όπως έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, θα πρέπει να διεμβολιστεί είτε η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, είτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και ύστερα και από τις δημόσιες δηλώσεις, στους 160 συναδέλφους τους που υπερψήφισαν τον κ. Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία, θα πρέπει να προστεθούν οι Τάκης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πολύ κοντά στο «ναι» βρίσκονται οι Γιώργος Κασαπίδης και Κώστας Γιοβανόπουλος, οι οποίοι εισπράττουν θετικά την πρωτοβουλία Σαμαρά η οποία άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν, βρίσκεται πολύ κοντά στη θέση που οι ίδιοι διατυπώνουν εδώ και τρεις μήνες.
Στη Βουλή αναμένεται να δώσει το παρόν σήμερα και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τη Χρυσή Αυγή, Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει τη στάση του με δήλωσή του στο Περιστύλιο εισερχόμενος του Μεγάρου. Άγνωστο παραμένει αν το ίδιο θα πράξει και ο έτερος ανεξάρτητος πρώην Χρυσαυγίτης Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αμφότεροι τελικά θα ψηφίσουν θετικά, προσθέτοντας δύο ακόμα... κουκιά στην προσπάθεια να εκλεγεί πρόεδρος.
Αντίθετα, αρνητικοί εξακολουθούν να δηλώνουν οι Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Μίμης Ανδρουλάκης. Ωστόσο μέχρι και την ύστατη ώρα το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι κάποιος ή κάποιοι από αυτούς τελικά θα αλλάξουν στάση.
ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ
Και αν το ένα μάτι στην κυβέρνηση το είχαν χθες στους ανεξάρτητους βουλευτές, το άλλο το είχαν στην Αγίου Κωνσταντίνου όπου διεξαγόταν μέχρι μετά τα μεσάνυχτα η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Όπως αποφασίστηκε τελικά, και στη σημερινή ψηφοφορία οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν «παρών», ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Θωμά Ψύρρα, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα των οκτώ βουλευτών οι οποίοι ζητούσαν ουσιαστικά ό,τι πρότεινε προχθές και ο πρωθυπουργός, ενώ δείχνει προβληματισμένος από τη στάση του Φώτη Κουβέλη.
Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του κόμματος «τα παριστάμενα μέλη των δύο οργάνων αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν την πρόταση προεδρικής εκλογής που έφερε η κυβέρνηση και στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία, και στην τρίτη, της 29ης Δεκεμβρίου, με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να συμβάλει στη συντήρηση των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούνται».
Επίμαχο θέμα, ωστόσο στη συνεδρίαση ήταν και αυτό των επιλογών της ΔΗΜΑΡ και του ενδεχομένου κοινής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου επιχειρούσαν και πάλι να διαψεύσουν διάφορες φήμες και δημοσιεύματα, όπως ότι το κόμμα διαλύεται ή απορροφάται ή ότι κάποιοι βουλευτές αντιδρούν στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ύστερα και από την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη. Σενάρια, όμως, που συνεχίζουν και διακινούνται έντονα, δεδομένης και της ανοικτής γραμμής που φαίνεται πως διατηρούν Κουβέλης-Τσίπρας και της επικοινωνίας των δυο.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στη ΔΗΜΑΡ αντανακλούνται και στην απόφαση της Νίκης Φούντα να ανεξαρτητοποιηθεί. Στον ίδιο δρόμο φάνηκε πως οδεύει και ο Θωμάς Ψύρρας αλλά ο ίδιος το διέψευσε.
Στα... κάγκελα βρίσκονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ύστερα και από την απόφαση της Δικαιοσύνης να στείλει την υπόθεση της καταγγελίας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη στο αρχείο. Πρώτος απ' όλους ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος άσκησε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με τους βουλευτές του να δείχνουν ότι κινούνται βάσει κομματικής γραμμής. Ωστόσο και εκεί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν σοβαρά και υπεύθυνα κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία τελικά -αν όχι σήμερα, έστω στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία- θα «συμπεριφερθούν βάσει του εθνικού συμφέροντος», όπως λένε...