Αποχώρησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση και υπερψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών που έχουν επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά από τα υπόλοιπα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο εκπρόσωπος, Δ. Κουκούτσης, είχε αποχωρήσει ύστερα από αναβολή της ομιλίας του, λόγω των πολλών υπουργικών παρεμβάσεων.
Ο Εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Αποστόλου, διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ανακοίνωσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε η άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου (που επιφέρει δραστικές αλλαγές στις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων), αλλά και την τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που αποτυπώνει τη νέα συμφωνία του ΟΛΠ με την κινεζική εταιρεία Cosco - καθώς και η υιοθέτηση υπέρογκου αριθμού τροπολογιών εκ μέρους της κυβέρνησης.
"Δεν γίνεται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτήν την κατάπτωση" δήλωσε ο Θ. Δρίτσας. "Χαρακτηριστικά θα πούμε πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή τροπολογία που αφορά τις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ που γίνονται αύριο το πρωί. Ο υπουργός 'Αμυνας μας φέρνει την παραχώρηση έκτασης στη Γλυφάδα για τις ανάγκες της ταφής των νεκρών, χωρίς τη συμφωνία του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας στο οποίο ανήκει η έκταση. Έτσι νομοθετείτε, επειδή έρχονται εκλογές;" ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.
Την αποχώρηση του ΚΚΕ από την περαιτέρω συζήτηση και υπερψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών που έχουν επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, διαμαρτυρόμενη για τον «εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί».
Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί ογδόντα τροπολογίες, από τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί έντεκα εκ των οποίων οι επτά εκπρόθεσμες - ενώ στο νομοσχέδιο για την υγεία που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, έχουν ήδη κατατεθεί πενήντα δύο τροπολογίες.
Το πρόβλημα αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση σε επίπεδο Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, και να επιτρέπεται να γίνονται δεκτές «μονάχα τροπολογίες που υπογράφονται από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, δύο ή τρία κόμματα, ή τουλάχιστον την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος και όχι ενός ή δύο βουλευτών».