Αισιοδοξία Μέρκελ-Ολάντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Δεν υφίσταται κίνδυνος επιπλοκών με την Ελλάδα, δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αίσια έκβαση στην προεδρική εκλογή. «Πολύ πιο ελαφριά» και «λιγότερο επεμβατική» επιτήρηση θέλει ο Μοσκοβισί.

Αισιοδοξία Μέρκελ-Ολάντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Την ελπίδα ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα θα έχει αίσια έκβαση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε σταθερή πορεία.

Ολάντ: Δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών με την Ελλάδα

Την άποψη ότι δεν υφίσταται κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. 

Ερωτηθείς για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ο Γάλλος Πρόεδρος εξήγησε ότι αν η Ελληνική Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το τέλος του έτους, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κυβέρνηση και με ποιον πρωθυπουργό θα συνεχίσει.

Συνεχίζοντας, ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έλαβε παράταση δύο μηνών και επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στη χώρα, ούτως ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε, πάντως, ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Καταλήγοντας, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι αν και υπάρχει σήμερα πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2012, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε. «Πριν από 2,5 χρόνια υπήρχαν ορισμένοι που διερωτώνταν κατά πόσον η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, σήμερα κανείς δεν θέτει πλέον αυτό το ζήτημα. Κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μοσκοβισί: Λιγότερο «επεμβατική» επιτήρηση της Ελλάδας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική».

«Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση», στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Οι δραστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατ' απαίτηση των πιστωτών της Αθήνας αποτελούν αιτία αντεγκλήσεων και στον διάλογο για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα, ο πρώτος γύρος των οποίων έγινε χθες.

Παρά το τεράστιο χρέος της και την υψηλή ανεργία η Ελλάδα επανήλθε σε οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας εφικτό ένα νέο στάδιο στις σχέσεις μαζί της, είπε ακόμη ο Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας.

«Πρέπει τώρα να το εκμεταλλευθούμε αυτό και να περάσουμε σε μια επιτήρηση πολύ πιο ελαφριά από ό,τι σήμερα, με τους Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους», πρόσθεσε.

Είναι πιθανή η χορήγηση μιας προληπτικής γραμμής πιστώσεων, που μπορεί να συμφωνηθεί με την Ελλάδα αφού ολοκληρωθεί το σημερινό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, η οποία θα χρειάζεται να συνοδεύεται από επιτήρηση, αν και πολύ λιγότερο αυστηρή, των δημοσιονομικών της, διαβεβαίωσε ακόμη ο Π. Μοσκοβισί.

«Εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων 10 δισ. ευρώ, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση, αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά», διευκρίνισε.

«Πλέον αντί να έχει η Ελλάδα την τρόικα παρούσα διαρκώς», κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία, «θα γίνονται συναντήσεις δύο φορές το χρόνο», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, που θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v