Τι παζαρεύουν οι αρχηγοί στο παρασκήνιο

Τα τρία σενάρια που επιμένουν και η σταθερή άρνηση του Μαξίμου. Γιατί διαφοροποιούν τη στρατηγική τους Σαμαράς και Βενιζέλος. Η νέα τακτική του ΠΑΣΟΚ και ο «πονοκέφαλος» Παπανδρέου. Στροφή ΔΗΜΑΡ προς ΣΥΡΙΖΑ και «ανένδοτος» των ΑΝΕΛ.

Τι παζαρεύουν οι αρχηγοί στο παρασκήνιο

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά την προχθεσινή πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή. Οι εκλογές δείχνουν ακόμα πιο κοντά, τα σενάρια εξακολουθούν να κυκλοφορούν με κύριους διακινητές τα στελέχη της συγκυβέρνησης και οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να ζυγίσουν τα δεδομένα, λαμβάνοντας τις καταλληλότερες για τα κόμματά τους αποφάσεις.

Με βάση τη σημερινή εικόνα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρεκκλίνει στο παραμικρό της αρχικής του στρατηγικής, την ίδια ώρα που ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, έχει αποφασίσει να κινηθεί βάσει του δικού του, διαφορετικού, σχεδιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για εκλογές και καθησυχάζει την Ευρώπη ότι δεν έρχεται με... άγριες διαθέσεις, η ΔΗΜΑΡ ψάχνεται πώς θα συνεργαστεί εκλογικά με την Κουμουνδούρου και οι ΑΝΕΛ επιμένουν σε εκλογές «εδώ και τώρα».

Κατά τη χθεσινή μέρα, στον απόηχο των 160 μόλις θετικών ψήφων από τη Βουλή για τον Σταύρο Δήμα, γαλάζιοι, πράσινοι και ανεξάρτητοι βουλευτές έθεσαν μετ' επιτάσεως το θέμα της ευρύτερης συναίνεσης προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος και να αποφευχθούν οι εκλογές.

Τρεις οι βασικές προτάσεις τους: Η πρώτη είναι συμφωνία για ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών μέσα στο 2015, η δεύτερη αλλαγή του κ. Δήμα από διαφορετικό πρόσωπο και η τρίτη σύσταση κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Και τις τρεις πάντως ο Αντώνης Σαμαράς τις απορρίπτει μετ' επιτάσεως, δηλώνοντας αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς να αλλάξει ο μέχρι τώρα προγραμματισμός. «Εκλογή του Σταύρου Δήμα, διαφορετικά εκλογές, μάλλον στις 25 Ιανουαρίου», είναι το μήνυμα που στέλνεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στην κοινωνία υπάρχει δυναμική του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου, κάτι που περιμένει να εκφραστεί και από τους βουλευτές στις επόμενες ψηφοφορίες. Την πίστη του ότι είναι εφικτή η εύρεση των 180 την εξέφρασε ο κ. Σαμαράς και μέσω της δήλωσής του εισερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. «Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα θα λήξει άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.

Λειαίνει τις διαφορές

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επίσης αρνείται κάθε άλλο σενάριο και θεωρεί δεδομένες τις πρόωρες εκλογές. Δημοσίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει βέβαιος για την αυτοδυναμία του κόμματός του. Στο παρασκήνιο ωστόσο δεν μπορεί παρά να συζητά πιθανές εκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες με άλλα κόμματα, όπως η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ. Πάντως, χθες, σε συνέντευξή του στο Reuters, δείχνει, κατά πολλούς, να λειαίνει τις διαφορές του με την Ευρώπη και να γίνεται περισσότερο «συστημικός». «Θέλουμε συμφωνημένη λύση με τους εταίρους για το χρέος», δήλωσε, δεσμεύτηκε για παραμονή στο ευρώ και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες για το χρέος, εκτός αν μας αναγκάσουν».

Αποστάσεις από το Μαξίμου

Αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για κάλπες. Έχοντας αυτό κατά νου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόσο παρασκηνιακά όσο και εμφανώς έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας πρόθυμος να συζητήσει οποιαδήποτε συναινετική λύση επιφέρει άρση του αδιεξόδου. Ουσιαστικά επιχειρεί να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και να χρεώσει τις πιθανές εκλογές σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από το κόμμα του.

Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται και ως ένα είδος ανοίγματος προς τον Αλέξη Τσίπρα, εν όψει και της επόμενης μέρας των εκλογών. Αγκάθι στην προσπάθειά του αυτή συνεχίζει να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, όπως φάνηκε και χθες από την Κοζάνη, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Άγνωστο είναι αν θα προλάβει να ετοιμάσει το κόμμα του για τις επικείμενες εκλογές, ωστόσο με τις φράσεις «όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ας ξαναβρεθούμε», έδωσε το έναυσμα προς τους πολιτικούς του φίλους.

Εκλογική συνεργασία

Τη δική του μάχη επιβίωσης δίνει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος βλέπει τη ΔΗΜΑΡ σε όλες τις δημοσκοπήσεις να βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Το κόμμα του δεν είχε απώλειες κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης και ευελπιστεί ότι το ίδιο θα συμβεί και στις επόμενες δύο. Η στροφή που έχει κάνει τελευταία προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πασιφανής και, όπως γνωρίζει και ο ίδιος, η μόνη ελπίδα να διασωθεί είναι η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα. Και παρόλο που διαλαλεί ότι η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει αυτοτελής στις εκλογές, στο παρασκήνιο, αναζητείται τρόπος εκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος (κάτι που ισχύει σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων). Μάλιστα ο κ. Κουβέλης φέρεται ως πιθανός υποψήφιος του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτα εκλογές

Σκληρή τέλος στάση εξακολουθεί να έχει ο Πάνος Καμμένος που, ακόμα και μετά τη χθεσινή προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να τον πείσει να συμφωνήσει σε συναινετική λύση, αυτός εμφανίζεται ανένδοτος. "Πρώτα να γίνουν εκλογές και μετά θα συζητήσουμε για τη συναίνεση", διαμηνύεται από το επιτελείο του, που επίσης ετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογές. Οι έρευνες δείχνουν τους ΑΝΕΛ γύρω από το όριο του 3% και με τη στάση του το τελευταίο διάστημα ο κ. Καμμένος εκτιμά πως θα έχει δημοσκοπικά οφέλη. Δηλώνει θετικός για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, εγχείρημα πάντως εξαρχής δύσκολο να επιτευχθεί.

Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, είχε σήμερα ραντεβού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παθογένεια της εποχής μας, ερωτηθείς για τις καταγγελίες χρηματισμού βουλευτή ενώ εκτίμησε ότι οι εκλογές κινδυνεύουν να γίνουν σε περίοδο ζούγκλας για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v