Ύστατη προσπάθεια κάνουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση προκειμένου να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους βουλευτές εν όψει της αυριανής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα αποτελέσματα θα είναι κατά κάποιον τρόπο τα exit polls για τις επόμενες δύο ψηφοφορίες -και κυρίως για την τελευταία και κρισιμότερη-, χωρίς πάντως να είναι δεδομένο ότι η αυριανή εικόνα θα είναι απαραίτητα αντίστοιχη με αυτήν της 29ης Δεκεμβρίου.
Το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου έχουν επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση και ενώ τα μηνύματα από τις αγορές καταδεικνύουν μια έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις. Στο τραπέζι της αντιπαράθεσης έπεσαν χθες μέχρι και τα σενάρια του bank run (από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα) και του «πιστωτικού γεγονότος» (από τη Σοφία Βούλτεψη, επικαλούμενη διεθνείς οίκους αξιολόγησης), οδηγώντας την κόντρα στα άκρα. Η συγκεκριμένη τακτική δεν προβλέπεται να αλλάξει ούτε τις επόμενες ώρες και μέχρι την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία, εκτός από τις εντυπώσεις, ασφαλώς θα αποτυπώσει και τη διαμορφούμενη τάση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου αισιοδοξούν να συγκεντρώσουν αύριο τις θετικές ψήφους περίπου 165 βουλευτών, επιμένουν να επενδύουν στον «κίνδυνο» έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, εγκαλώντας τον για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας, την ίδια ώρα που συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά ότι εκφοβίζει τους βουλευτές για να υφαρπάξει τις ψήφους τους.
Οι χθεσινές παρεμβάσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα πυροδότησαν έναν ακόμα κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Γάλλος πολιτικός χαρακτήρισε «κρίμα» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με Grexit εάν δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε πως «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό», μιλώντας για «μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά και ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας».
Η Κουμουνδούρου, με σχόλιό της, ταύτισε τον διοικητή της ΤτΕ με τον πρωθυπουργό, απορρίπτοντας παράλληλα ένα από τα σενάρια που ακούγονται έντονα τις τελευταίες ώρες, της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με άλλον πρωθυπουργό.
Παρασκηνιακές πρωτοβουλίες
Σε εξέλιξη, όμως, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών για τη συγκέντρωση υπογραφών με στόχο τη συνεννόηση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο κείμενο που φέρεται να διακινείται αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του αντίστοιχου των οκτώ βουλευτών (ανεξαρτήτων και ΔΗΜΑΡ) πριν από λίγες μέρες και ζητά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συμφωνία σε μείζονα ζητήματα, ακόμα και στον χρόνο προκήρυξης των επόμενων εθνικών εκλογών. «Η χώρα καταστρέφεται και μερικοί, σαν μικρά παιδιά, παίζουν τα παιχνίδια τους. Ας κάτσουν επιτέλους στο τραπέζι πριν είναι αργά», έλεγε χθες ένας από τους συμμετέχοντες στις συγκεκριμένες διεργασίες.
Διάφορες ερμηνείες προκάλεσε, επίσης, η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα θεωρήσει αποστάτες ή αργυρώνητους όσους βουλευτές δεν τηρήσουν την πολιτική γραμμή του κόμματος να ψηφίσουν «όχι». Και παρά την προσπάθεια της Αγίου Κωνσταντίνου να τα μαζέψει λίγο αργότερα, πολλοί ερμήνευσαν τη δήλωση Κουβέλη ως έμμεσο «παράθυρο συνεννόησης» στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με δεδομένη τη βούληση τριών βουλευτών (Νίκης Φούντα, Θωμά Ψύρρα και Νίκου Τσούκαλη) να κινηθούν σε αυτό το πλαίσιο.