Τουρισμός: Το πολιτικό ρίσκο απειλεί να «κάψει» τη σεζόν

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν επιχειρηματίες του κλάδου. Ο ορατός κίνδυνος «βουτιάς» στις κρατήσεις και ο φόβος για πάγωμα προκαταβολών από τους ξένους τουρ οπερέιτορ. Διαφωνίες και για τις στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τουρισμός: Το πολιτικό ρίσκο απειλεί να «κάψει» τη σεζόν

Βαρύ κλίμα διαμορφώνεται στο χώρο του τουρισμού καθώς οι πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν με αφορμή την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απειλούν να αλλάξουν τα δεδομένα της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα το 2015 και, ήδη, εκφράζονται φόβοι ανάσχεσης του ρυθμού κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2015.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η εν λόγω συνάντηση-ενημέρωση των τουριστικών συντακτών είχε προγραμματιστεί αρχικά να γίνει την Πέμπτη. Μετατέθηκε, ωστόσο, για σήμερα ώστε να προηγηθεί της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου (Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου). Στελέχη του χώρου, μάλιστα, ερμήνευαν την αλλαγή ημερομηνίας ως ένδειξη της θέλησης του ΣΕΤΕ να καταγραφεί η αγωνία των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού για τις εξελίξεις, και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, πριν από την πρώτη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής.

Ας σημειωθεί πως στη συνάντηση θα είναι παρόντες όλοι οι επίτιμοι πρόεδροι του ΣΕΤΕ καθώς και εκπρόσωποι φορέων που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό.

Κορυφαίοι ξενοδόχοι, μιλώντας στο Euro2day.gr, ανέφεραν πως πρακτικά διαμορφώνεται σκηνικό «ανάσχεσης» του ρυθμού κρατήσεων της επόμενης χρονιάς μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Αυτό που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται οι παράγοντες του τουρισμού είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η πολιτική αστάθεια στη χώρα, ακόμα και μετά από προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Κάτι τέτοιο, εξηγούν, θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα καθώς η χώρα θα βρισκόταν στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν, συνέβη την προηγούμενη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο σεναρίων για έξοδό της από το ευρώ, γεγονός που αποτυπώθηκε στη βουτιά που κατέγραψε η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό το 2011 και 2012.

Το χειρότερο στην παρούσα φάση, σύμφωνα με στελέχη της τουριστικής αγοράς, είναι ότι αναθερμάνθηκε η συζήτηση σεναρίων για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit).

Οι θέσεις των κομμάτων

Επιπλέον της αβεβαιότητας που προκαλεί η συγκυρία ο τουριστικός κλάδος εκφράζει σφοδρές αντιρρήσεις και στα μέτρα πολιτικής που ανακοινώνει τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση. Από την πλευρά της πρώτης το κλίμα άρχισε να χαλάει αρκετές μέρες πριν, με αφορμή την απόφαση να προτείνει στην τρόικα την αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραμμά του για τον κλάδο προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για ορισμένες θέσεις του, με κυρίαρχες αυτές του παγώματος κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων (αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.) και την αντίθεσή του στη γενίκευση του θεσμού του all inclusive στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Ανησυχίες από τους τουρ οπερέιτορ

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα η επόμενη τουριστική περίοδος, απειλεί να τινάξει όλη τη χρονιά στον αέρα.

Ξενοδόχοι αναφέρουν, ήδη, μουδιασμένο κλίμα στις επαφές τους με ξένους τουρ οπερέιτορ, ενώ κάποιοι ξενοδόχοι, μάλιστα, αναφέρουν πως από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών με τουρ οπερέιτορ αφέθηκε να αιωρείται εκ μέρους των τελευταίων το ενδεχόμενο καθυστέρησης ή και παγώματος καταβολής των συμφωνημένων προκαταβολών, έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Ιδιαίτερα προβληματισμένα δήλωναν κορυφαία στελέχη ξενοδοχείων της Αθήνας, καθώς η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να εμπλακεί εκ νέου σε μπαράζ αρνητικών διεθνών δημοσιευμάτων, σε μια στιγμή που είχε αρχίσει να ανακάμπτει η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, με το αεροδρόμιο της Αθήνας να καταγράφει αλματώδη αύξηση κίνησης 28-29%.

Εξίσου προβληματισμένοι ήταν παράγοντες του θαλάσσιου τουρισμού καθώς οι εξελίξεις στην Ελλάδα αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα της τουριστικής κίνησης από τις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά. Αγορά η οποία θεωρείται βασική, ιδιαίτερα για την κατηγορία ενοικιαζόμενων πολυτελών σκαφών με πλήρωμα.

Κι αν η αμερικανική αγορά απειλεί να εξελιχθεί σε μεγάλο ερωτηματικό για το 2015 (καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης της κίνησης προς τη χώρα μας την τελευταία διετία) ένα δεύτερο μέτωπο αποτελεί, ήδη, η αγορά της Ρωσίας, με δεδομένη την οικονομική κρίση στη χώρα αλλά και την αναδιάρθρωση στην αγορά των τουρ οπερέιτορ της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v