Χαρδούβελης: Κίνδυνος Grexit εάν επικρατήσουν αντιευρωπαϊκές φωνές

Το Grexit θα μπορούσε να υποκινηθεί από την Ευρώπη στην περίπτωση που στην Ελλάδα επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές, υπογραμμίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του. Τι λέει για τις εκλογές, πιθανές αναβαθμίσεις και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας.

Χαρδούβελης: Κίνδυνος Grexit εάν επικρατήσουν αντιευρωπαϊκές φωνές

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Στέλιου Παπαδόπουλου.

Αρχές Ιανουαρίου, αρχές του νέου έτους, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και η συμφωνία θα κλείσει πριν το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο υπουργός προφανώς αναφέρεται στο σενάριο στο οποίο δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, κάτι που περιπλέκει τα χρονοδιαγράμματα. 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα για την πορεία της οικονομίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, απάντησε ότι κλείνει.

Ο κίνδυνος Grexit

«Το σενάριο εκλογής Προέδρου τον Δεκέμβριο θα σημάνει την αντιστροφή του κλίματος της τελευταίας εβδομάδας στις αγορές και στην οικονομία με την αποκατάσταση της σταθερότητας. Η αστάθεια όπως είπα υπήρξε η βασική αιτία για την επιδείνωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο και για την αύξηση των περιθωρίων επιτοκίων (σπρεντ).

Επομένως εύλογα περιμένει κανείς, εφόσον εξομαλυνθεί το κλίμα, τις αντίθετες εξελίξεις, με μείωση των περιθωρίων επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, με συνακόλουθη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ιδιωτών και των επιχειρήσεων και αναβάθμιση της χώρας από τους αξιολογικούς οίκους». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης,

Στην ερώτηση για το ποιο είναι αυτό το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας επισήμανε: «θΘμίζω ότι δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αν επιλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο, η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει στα τέλη Ιανουαρίου και να ξεκινήσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία πόροι έως 7 δισ. ευρώ από τον Φεβρουάριο. Εάν, όμως, δεν υπάρχει κυβέρνηση για να κλείσει τη διαπραγμάτευση, θα υπάρχει σημαντικό χρηματοδοτικό έλλειμμα. Πόσο μάλλον αν προκύψει κυβέρνηση η οποία θα επιλέξει τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Το έλλειμμα αυτό είναι διαχειρίσιμο έως τον Φεβρουάριο, αλλά όχι τόσο εύκολα στη συνέχεια διότι από τον Μάρτιο οι ανάγκες διογκώνονται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή και διάφορα δημοσιεύματα από το εξωτερικό, εάν πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος του Grexit ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει: «Η ανησυχία μου πηγάζει από τον ρόλο μου ως εγγυητή της ομαλής χρηματοδότησης του κράτους και της σταθερότητας της οικονομίας. Πρέπει να εξετάζω κάθε αρνητικό σενάριο, όσο απίθανο και αν φαίνεται. Και σε μια εκλογική διαμάχη, πολλά ατυχήματα θα μπορούσαν να συμβούν και καλό είναι να προνοήσουμε ώστε να αποφευχθούν. Το Grexit δεν υπάρχει πλέον στις κεραίες των Ευρωπαίων εταίρων μας με τη συχνότητα και την ένταση που υπήρχε το 2011 και το 2012. Τουλάχιστον στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, που εγώ γνωρίζω και που τελικά θα πάρουν την απόφαση. Ούτε υπάρχει στις κεραίες της πλειονότητας του δικού μας πολιτικού συστήματος. Συζητείται, όμως, ακόμα από πολλούς, κυρίως στην Ελλάδα.

Επίσης, εξακολουθεί να τιμολογείται στα ελληνικά περιθώρια επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Οι αγορές κάηκαν μια φορά επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα και θα χρειαστεί χρόνος να τις πείσουμε για τη νέα αξιοπιστία μας. Και σίγουρα, οι συζητήσεις για ενδεχόμενες μονομερείς ενέργειες από τη δική μας πλευρά δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας λόγος που δεν βλέπω το Grexit ως πιθανό σενάριο - παρά το γεγονός ότι υπάρχει στην τιμολόγηση των αγορών - είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο από αυτούς που έχουν σηκώσει τη σημαία εναντίον των εταίρων και δανειστών μας, εάν και εφόσον βρεθούν σε θέση να διαπραγματεύονται. Κι αυτό διότι σε σχέση με το 2012, οι υπόλοιπες χώρες έχουν πλέον οχυρωθεί απέναντι στο ενδεχόμενο της δικής μας αποχώρησης από το ευρώ.

Αυτό φάνηκε και από την έλλειψη ισχυρής αντίδρασης των υπόλοιπων ευρωπαϊκών περιθωρίων επιτοκίου (σπρεντ) την προηγούμενη βδομάδα. Αν, λοιπόν, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο, η λογική λέει ότι δεν θα ακολουθηθούν και τυχοδιωκτικές πολιτικές που ρισκάρουν το Grexit από την πλευρά μας, διότι οι μόνοι που μπορεί να πληγούν είμαστε αποκλειστικά εμείς. Βέβαια το Grexit θα μπορούσε να υποκινηθεί από την Ευρώπη στην περίπτωση που στην Ελλάδα επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v