Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα κόμματα και ο ρόλος στην εκλογή Προέδρου

Τι μπορεί να αλλάξει στην αριθμητική της Βουλής η ίδρυση νέων κομμάτων. Η επιρροή τους στο Κοινοβούλιο και υπό ποιες συνθήκες θα επηρεάσουν την τρίτη ψηφοφορία. Τα επόμενα «επεισόδια» στο θρίλερ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα νέα κόμματα και ο ρόλος στην εκλογή Προέδρου

Είναι πλέον δεδομένο ότι με τις υφιστάμενες ισορροπίες στη Βουλή δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πλευρά του «όχι» και του «μάλλον όχι» συγκεντρώνει περισσότερους από 121 βουλευτές, δημιουργώντας δυναμική που επηρεάζει και τη στάση όσων εκ των εθνοπατέρων ήταν αναποφάσιστοι.

Το ερώτημα που τίθεται, ως εκ τούτου, είναι αν η αριθμητική έχει «κλειδώσει» και ο χρόνος μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου είναι «νεκρός».

Όσοι επιλέγουν ακόμη και τώρα να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα ποντάρουν στην εκτίμηση ότι το έργο έχει ακόμη αρκετά επεισόδια.

Πρόκειται για εκτίμηση που δεν στοιχειοθετείται. Προκύπτει από την ανάγνωση ενός κλίματος και ενέχει προσδοκίες που είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθούν αβάσιμες.

Αφετηρία αποτελεί η τακτική της κυβέρνησης, η οποία ποντάρει ξεκάθαρα στο φόβο έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στη συσπείρωση δυνάμεων του κεντροδεξιού χώρου.

Είναι μια τακτική «δύο σε ένα».

Αν δεν βγάλει Πρόεδρο, επιδιώκεται να βγάλει συσπείρωση της εκλογικής βάσης, πριν καν στηθούν κάλπες εθνικών εκλογών.

Ο μόνος τρόπος να αποδώσει καρπούς στη μάχη ανάδειξης προέδρου η τακτική του φόβου είναι να προκύψουν δραματικές εξελίξεις. Αυτή είναι και η μοναδική χαραμάδα που έχουν αφήσει ανοικτή για να μεταβάλουν άποψη κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές ή βουλευτές του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μπορεί ο εντεινόμενος φόβος να δώσει δραματική εξέλιξη;

Σε ένα εύθραυστο ακόμη περιβάλλον και με την ανησυχία των καταθετών να εντείνεται, ενδέχεται να δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες κλίμα πίεσης για την επίδειξη υπευθυνότητας. Σε αυτή την περίπτωση οι προτάσεις για εθνική συναίνεση, με εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και προσδιορισμό των εκλογών σε μερικούς μήνες θα επαναφερθούν δριμύτερες, πιέζοντας τους βουλευτές.

Ρόλο ενδέχεται να παίξουν και τα υπό κυοφορία κόμματα αν υπό το παραπάνω κλίμα οι ηγεσίες τους ταχθούν υπέρ λύσεων εθνικής υπευθυνότητας.

Εκτιμάται ότι τα δεξιά (Ριζοσπαστικός Εθνικός Συναγερμός- ΡΙΖΕΣ) και κεντροαριστερά (πιθανή πρωτοβουλία Γ. Α. Παπανδρέου) κόμματα επηρεάζουν ως και οκτώ βουλευτές από τους ανεξάρτητους ή από συγγενείς ιδεολογικά κοινοβουλευτικές ομάδες. Νούμερο ιδιαίτερα κρίσιμο.

Όπως προαναφέρθηκε, όμως, όλα αυτά είναι, προς το παρόν, σενάρια.

Η αριθμητική δείχνει ότι δεν βγαίνει πρόεδρος και το μόνο ερωτηματικό είναι πόσο άσχημες μπορεί να είναι οι εξελίξεις ως την 29η Δεκεμβρίου...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v