Ψάχνοντας τους 180: Οι μεσολαβητές, το μασάζ και τα διλήμματα

Η αριθμητική που «δεν βγαίνει» και πώς προσπαθεί να την ανατρέψει η κυβέρνηση. Ποιοι έχουν αναλάβει ειδικές αποστολές με τους βουλευτές. Τα σκληρά διλήμματα, τα «μπρος-πίσω» και οι πρωτοβουλίες Σαμαρά.

Ψάχνοντας τους 180: Οι μεσολαβητές, το μασάζ και τα διλήμματα

Στη συνείδηση και στην υπευθυνότητα του κάθε βουλευτή, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ποντάρουν στην κυβέρνηση, στην προσπάθεια συγκέντρωσης των 180 θετικών ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο χρόνος για την πρώτη ψηφοφορία (την ερχόμενη Τετάρτη) μετρά αντίστροφα, η πίεση προς όλες τις πλευρές εντείνεται, αλλά οι αριθμοί, τουλάχιστον προς ώρας, δεν βγαίνουν. Αυτό άλλωστε ομολόγησε χθες, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, και υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι «υπάρχει δυναμική για τη διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας την ώρα της εκλογής».

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και οι γαλάζιοι και οι πράσινοι βουλευτές στις δημόσιες παρεμβάσεις τους αντικατοπτρίζεται στη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., που απευθύνθηκε στη λογική και στο συναίσθημα των βουλευτών προτάσσοντας συγκεκριμένα σκληρά διλήμματα: εκλογή Προέδρου ή πρόωρες κάλπες, ό,τι αυτό σημαίνει, σιγουριά ή κίνδυνος επιστροφής στο χάος, ακόμα και εξόδου από το ευρώ.

Όσο πάντως η πλάστιγγα παραμένει υπέρ του «όχι», μολονότι επισήμως τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια διαψεύδονται -όπως θα έπρεπε άλλωστε-, αυτά είναι δεδομένο ότι παραμένουν ανοιχτά στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στο επίκεντρο των πιέσεων και των διεργασιών που συντελούνται σε προσκήνιο και παρασκήνιο είναι κυρίως 46 βουλευτές: οι 24 ανεξάρτητοι, οι 12 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και οι 10 της ΔΗΜΑΡ. Από τη δεξαμενή αυτών υπάρχει η ελπίδα από την κυβέρνηση να βρεθούν οι 25 οι οποίοι υπολείπονται για την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις τους, στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται αρνητικοί στην παροχή θετικής ψήφου στον Σταύρο Δήμα, ωστόσο πεποίθηση των κυβερνητικών εταίρων είναι πως η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί. «Αυτά μπορούν να αλλάξουν», έλεγε η ίδια πηγή, εκτιμώντας ότι «η τάση στην κοινωνία που δεν επιθυμεί εκλογές θα επηρεάσει τελικά και τους βουλευτές».

Οι αναγνωριστικές κρούσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του Δημήτρη Σταμάτη και του Μάκη Βορίδη με βουλευτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχο ρόλο φέρεται να έχει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που βολιδοσκοπεί όσους προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σχετικές πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η παρέμβαση του οποίου εκτιμάται ότι μπορεί να είναι καθοριστική. Χθες, εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ έτεινε χείρα φιλίας στην κίνηση του ανεξάρτητου Σπύρου Λυκούδη, τους Μεταρρυθμιστές, χαιρετίζοντας την προ ολίγων ωρών ανακοίνωσή τους για «συναινετική εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου». Σημειώνεται ότι κοντά στον κ. Λυκούδη, βρίσκεται ένας ακόμα ανεξάρτητος βουλευτής, ο Βασίλης Οικονόμου.

Δημοσκοπικά χαμηλά

Στους Ανεξάρτητους Έλληνες προκλήθηκε χθες νέα αναστάτωση από τις τοποθετήσεις δύο βουλευτών, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ποικιλοτρόπως. Της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά που είπε ότι «θα μπορούσε να αλλάξει η στάση μου αν υπάρχει κάτι συνταρακτικό, όπως ένας εθνικός κίνδυνος» και του Παύλου Χαϊκάλη ο οποίος τόνισε: «Δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω όμως τι γεγονότα θα υπάρξουν αύριο. Μπορεί να γίνει πόλεμος, μπορεί να αδειάσουν από χρήματα τα ΑΤΜ». Και μπορεί η κ. Κόλλια, με διορθωτική της δήλωση, να ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο, αλλά κάποιοι εκ των 12 βουλευτών, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται προβληματισμένοι. Μία από τις αιτίες είναι η πρόθεση του κ. Καμμένου να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή, συμπόρευση που, όπως λένε ορισμένοι, φαντάζει πολύ δύσκολη στην πράξη.

Ο κ. Καμμένος συναντήθηκε χθες με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, επισήμως για διαδικαστικά ζητήματα εν όψει της ψηφοφορίας. Από την άλλη, και ο ίδιος ο κίνδυνος να μην πιαστεί το πολυπόθητο 3% (ιδίως εάν η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ενταθεί) αποτελεί μία ακόμα παράμετρο του προβληματισμού των βουλευτών των ΑΝΕΛ, καθένας από τους οποίους, όπως είναι λογικό, κοιτάζει και το προσωπικό του πολιτικό μέλλον.

Αλλά και στη ΔΗΜΑΡ, ενώ η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο, ο κίνδυνος από βουλευτές που κατά διαστήματα έχουν διαφοροποιηθεί είναι υπαρκτός. Σε αυτούς επενδύουν σε μεγάλο βαθμό από το Μέγαρο Μαξίμου, που ποντάρουν επίσης στα χαμηλά δημοσκοπικά νούμερα του κόμματος και στον κίνδυνο να μείνουν εκτός Βουλής οι δέκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, εφόσον αυτή κατέβει αυτόνομη. Ακόμα όμως και αν τελικά αποφασιστεί να συμπορευτεί εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ -που είναι και το πιο πιθανό- υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που αντιδρούν, καθώς οι διαφορές με την Κουμουνδούρου, όπως λένε, είναι πολλές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v