Μπορεί η χώρα να παραμένει εγκλωβισμένη στο «μάτι» του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης με ορατό το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά περισσότεροι από 300.000 Ελληνες φαίνεται πως αποφάσισαν να «αποδράσουν» από το γκρίζο σκηνικό, επιλέγοντας να περάσουν τις γιορτές σε κάποιο ελληνικό χειμερινό προορισμό ή το εξωτερικό.
Η εικόνα που μετέφεραν στο Euro2day.gr, ξενοδόχοι ελληνικών χειμερινών προορισμών και ταξιδιωτικοί πράκτορες, αποτυπώνουν το εύρος των αλλαγών που επέφερε η κρίση στην ευρύτερη ταξιδιωτική αγορά και τις συνήθειες των ταξιδιωτών-καταναλωτών. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν το γεγονός πως η οικονομική κρίση δεν έπληξε με τον ίδιο τρόπο όλους τους Ελληνες ενώ κάποιους δεν τους άγγιξε καν.
Μπορεί οι χριστουγεννιάτικες πτήσεις τσάρτερ από την Αθηνά για το Ροβανιέμι, το χωριό του Αι Βασίλη να είναι μόλις δύο φέτος έναντι έξι ή επτά στα προ κρίσης χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή οι κρατήσεις για τα ακριβότερα καταλύματα στα ελληνικά βουνά ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου.
Κι αν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η υψηλότερη ζήτηση καταγράφονταν για τα φθηνότερα «πακέτα» για το εξωτερικό (με περισσότερες μέρες και πούλμαν ή 2-3 μέρες με αεροπλάνο) τα «μπεστ σελερ» της αγοράς φέτος είναι οι εκδρομές "μέσης τιμής" προς Ευρώπη που κοστίζουν κατά μέσο όρο 450 ευρώ το άτομο.
Σύμφωνα με τον Λύσσανδρο Τσιλίδη, πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), μέσω των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων θα διακινηθούν την εορταστική περίοδο 300.000 Ελληνες ταξιδιώτες. Οι 50.000 από αυτούς επέλεξαν προορισμούς του εξωτερικού, ενώ περί τους 250.000 συμπατριώτες μας θα περάσουν τις γιορτές σε δημοφιλείς ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς.
Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως ο εορταστικός τζίρος των ταξιδιωτικών γραφείων θα φθάσει τα 75-100 εκατ. ευρώ. Από αυτά, υπολογίζεται πως το 50-60% θα αφορά εκδρομές εντός Ελλάδας και τα υπόλοιπα ταξίδια στο εξωτερικό.
Η αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται φέτος για ταξίδια εκτός συνόρων απέχει πολύ από τους συνήθεις αριθμούς παλαιότερων εποχών. Έτσι, οι σχεδόν 50.000 Ελληνες που εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσω κάποιου γραφείου ταξιδίων είναι σχεδόν οι μισοί άλλων εποχών.
Μια εξήγηση γι'αυτό είναι η κρίση. Μια άλλη, ωστόσο, αφορά στην είσοδο στην ελληνική αγορά αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους όπως η Ryanair, αλλά και η σημαντική αύξηση των απευθείας κρατήσεων σε για αεροπλάνα και ξενοδοχεία μέσω διαδικτύου που κάνουν, πλέον, ολοένα περισσότεροι Ελληνες.
«Ανέγγιχτα» από την κρίση εμφανίζονται τα μακρινά και ακριβότερα ταξίδια προς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδία, την Κούβα, τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Σύμφωνα με τον Λ.Τσιλίδη, η ζήτηση γι'αυτά παρέμεινε ανεπηρέαστη όλα τα τελευταία χρόνια, ένδειξη πως το κοινό που τα επιλέγει δεν έχει πληγεί από την κρίση.
Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, ωστόσο, επισημαίνει μια αλλαγή στην πελατεία των συγκεκριμένων ταξιδιών. «Τέτοια ταξίδια επέλεγαν τα προηγούμενα χρόνια ταξιδιώτες που ανήκαν στη μεσαία τάξη και φυσικά οι εύποροι. Τώρα στους μακρινούς προορισμούς ταξιδεύουν κυρίως πελάτες υψηλού εισοδήματος».
Αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία έχουν στραφεί στη διοργάνωση τέτοιων ταξιδιών και έμπειρο στέλεχος της αγοράς εξηγεί το γιατί: «υπολογίστε πως ένα γκρουπ 30 ατόμων αυτής της κατηγορίας μπορεί να αντιπροσωπεύει τον τζίρο που θα είχε ένα γραφείο από 400-500 πελάτες που επιλέγουν φθηνές εκδρομές».
«Μπεστ σελερ» των φετινών εορταστικών εκδρομών για το εξωτερικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ, είναι οι εκδρομές προς δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης που κοστίζουν κατά μέσο όρο 50-470 ευρώ. Πρώτοι σε προτίμηση προορισμοί αναδεικνύονται η Ρώμη, η Βιέννη, το Βερολίνο και η Κων/πολη.
Ιδιαίτερη «κινητικότητα», σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, καταγράφεται για οδικές εκδρομές (με πούλμαν) προς Ιταλία, Τουρκία και Βουλγαρία. Ισχυρό «δέλεαρ» αποτελεί η χαμηλή τιμή.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην αγορά υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5ήμερα «πακέτα» για το Μπάνσκο της Βουλγαρίας (χιονοδρομικό κέντρο) που κοστίζουν 155 ευρώ το άτομο.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για ταξίδια στο Ντουμπάι ενώ η Αίγυπτος δείχνει να επανακάμπτει στην ελληνική αγορά με αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κρατήσεις για την περίοδο των εορτών.
«Τρέλα» για Αράχωβα
Σημαντική αύξηση της κρατήσεων σε σύγκριση με πέρυσι και υψηλά ποσοστά πληρότητας των καταλυμάτων καταγράφουν σχεδόν στο σύνολό τους οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί της χώρας.
Με «αποχρώσες» διαφορές στις εκτιμήσεις τους, ταξιδιωτικοί πράκτορες και ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, συμφωνούν πως η κίνηση των εορτών εξελίσσεται εμφανώς καλύτερα από πέρυσι. Σε περιοχές, μάλιστα, όπως η Αράχωβα, το Πήλιο και το Καρπενήσι οι κρατήσεις ξεκίνησαν πολύ νωρίς, ήδη από τον Οκτώβριο.
Πρώτα «ξεπούλησαν» τα ακριβότερα καταλύματα σε περιοχές όπως η Αράχωβα καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδόχων, αρκετοί Ελληνες που τα προηγούμενα χρόνια ταξίδευαν στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη περίοδο, επέλεξαν φέτος τη... Μύκονο των βουνών. Γι'αυτό κι έσπευσαν να κάνουν έγκαιρα κράτηση.
Οι καλές τιμές που εξασφάλισαν την ίδια στιγμή τα ταξιδιωτικά γραφεία είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην αγορά «πακέτα» από 140 ευρώ το άτομο (τρεις διανυκτερεύσεις). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων HATTA Λ. Τσιλίδη, ωστόσο, η μέση τιμή των εορταστικών εκδρομών σε προορισμούς εσωτερικού διαμορφώνεται στα 200-250 ευρώ το άτομο.
Σύμφωνα με στοιχεία κρατήσεων των γραφείων ταξιδίων που μετέφερε στο Euro2day o πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Λ. Τσιλίδης, οι πωλήσεις για Αράχωβα αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 100%, το 80% για Πήλιο και το 70% για το Μέτσοβο. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται, επίσης, για την Αργολίδα και την Εύβοια.
ΑΡΑΧΩΒΑ: Στην πολιτογραφημένη, πλέον, ως «Μύκονο» των ελληνικών βουνών η πληρότητα των καταλυμάτων φθάνει, ήδη, το 85% για την περίοδο των Χριστουγέννων και το 75% για την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και Δήμαρχο της περιοχής Ιωάννη Γεωργακό. Με βάση τη δυναμική των κρατήσεων, ωστόσο, ξενοδόχοι και στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων εκτιμούν ότι την περίοδο των εορτών δεν θα πέφτει... καρφίτσα στην Αράχωβα. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού το συνολικό δυναμικό της περιοχής σε καταλύματα κάθε είδους δεν ξεπερνά τις 2.700 κλίνες.
Βασικός λόγος για την φετινή «τρέλα» για Αράχωβα, σύμφωνα με τον Ι. Γεωργακό είναι το νέο «πρόσωπο» του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού το οποίο ξεκινά επίσημα τη φετινή λειτουργία του στις 20 Δεκεμβρίου. Ο νέος αναβατήρας τύπου «Combi» (ένας από τους τέσσερις πιο σύγχρονους του κόσμου) θα συνδέσει την κορυφή «Κελάρια» με την κορυφή «Βάκχος» και θα μεταφέρει επισκέπτες και σκιέρ από τα 1.750 μ. υψόμετρο στα 2.250 μ. σε μόλις δέκα λεπτά. Η μεταφορά θα γίνεται με υπερσύγχρονες τηλεκαμπίνες οκτώ ατόμων και καρεκλάκια έξι ατόμων. Οι νέες υποδομές πρακτικά διπλασιάζουν τη δυναμικότητα του κέντρου και σε συνδυασμό με τις παγωμένες τιμές (για έβδομη χρονικά) φαίνεται πως λειτουργούν ως μαγνήτης για τους επισκέπτες.
Στα καταλύματα της περιοχής οι τιμές ξεκινούν από 45 ευρώ το δίκλινο σε ενοικιαζόμενα ενώ στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων οι τιμές δωματίων ξεκινούν από 90 ευρώ. Σε όλη τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο, οι τιμές είναι μειωμένες έως και 50% τις καθημερινές ενώ αντίστοιχη έκπτωση υπάρχει και στο χιονοδρομικό κέντρο.
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: Στο 80% φθάνει, ήδη, η πληρότητα των μονάδων για τις γιορτές σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής Παναγιώτη Μαντζούφα. Το συνολικό δυναμικό του νομού φθάνει τις 5.000 κλίνες αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών προσελκύουν περί τις 3.000 κλίνες. Οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεκινούν από 35-40 ευρώ ενώ στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων οι τιμές είναι 50-100 ευρώ.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ-ΠΗΛΙΟ: Ξεπερνά το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Βόλου και του Πηλίου για την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησία Γιώργο Ζαφείρη. Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός στις καλές προσφορές που έκαναν οι ξενοδόχοι της περιοχής, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην πόλη του Βόλου τις μέρες των εορτών, αλλά και η δωρεάν επίσκεψη και βόλτα στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου που έχουν εξασφαλίσει οι ξενοδόχοι για όλους τους πελάτες τους. Οι τιμές δωματίων διαμορφώνονται στα επίπεδα των 60-80 ευρώ με πρωινό και στα 70-100 ευρώ με φαγητό.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Πληρότητα 80-85% και πολύ βελτιωμένη εικόνα ροής κρατήσεων σε σύγκριση με πέρυσι αναφέρει για τις μέρες των εορτών ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς. Όπως εξηγεί, οι κρατήσεις φέτος ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο ενώ πέρυσι μόλις στα τέλη Νοεμβρίου και η πληρότητα στα μέσα Δεκεμβρίου δεν ξεπερνούσε το 60%.
Στις περίπου 1.500 κλίνες της περιοχής οι τιμές κυμαίνονται στο εύρος 50 ευρώ (ενοικιαζόμενα) έως 200 ευρώ στα ακριβότερα καταλύματα της περιοχής. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 80-90 ευρώ και αντιστοιχεί σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σε ξενοδοχείο τριών αστέρων. Τις καθημερινές η τιμές πέφτουν 40-50%, ανάλογα με το κατάλυμα. Έτσι, σε ξενοδοχείο που χρεώνει το Σαββατοκύριακο τα δωμάτιά του 100 ευρώ η τιμή πέφτει στα 55-60 ευρώ τις καθημερινές. Στα ενοικιαζόμενα, ωστόσο, οι τιμές δύσκολα πέφτουν κάτω από τα 40-50 ευρώ.
Σε όλη τη χειμερινή περίοδο, πάντως, στην ευρύτερη περιοχή θα «τρέχει» μόνιμη προσφορά all inclusive ski που θα περιλαμβάνει διαμονή, πρωινό , γεύμα, εξοπλισμό σκι και ημερήσια κάρτα στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής σε τρεις κατηγορίες τιμών (ανάλογα με το κατάλυμα) 40-50-60 ευρώ το άτομο.
ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ: Διαφορετική εικόνα εμφανίζει η περιοχή της ορεινής Αρκαδίας καθώς η πληρότητα των καταλυμάτων αυτή τη στιγμή κινείται στα επίπεδα του 50%. Όπως εξηγεί, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κώστας Μαρινάκος, ανάλογη ήταν η εικόνα και πέρυσι και, τελικά, η περιοχή γέμισε κατά 90%.
Δημοφιλέστεροι προορισμοί της περιοχής είναι η Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Κάψια όπου το συνολικό δυναμικό φθάνει τις 1.500 κλίνες. Στα καταλύματα μέχρι τριών αστέρων οι τιμές διαμορφώνονται στα 50-80 ευρώ ενώ στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων η τιμή των δωματίων ανεβαίνει στα 80-120 ευρώ.
Τις καθημερινές οι τιμές πέφτουν 30% ενώ οι ξενοδόχοι προσπαθούν να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν τους προσφέροντας στους πελάτες τους από βόλτα με μηχανές στην περιοχή, μέχρι γεύματα σε εστιατόρια, δωρεάν μπουκάλια κρασί ή χρήση σάουνας.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ: Σύμφωνα με τις προκρατήσεις από γραφεία ταξιδίων και μεμονωμένους πελάτες η πληρότητα στην πόλη των Ιωαννίνων και τα Ζαγοροχώρια για τις μέρες των εορτών φθάνει το 90-95%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστα Βλάχο. Οι τιμές ξεκινούν από 30-35 ευρώ και φθάνουν στα 220 ευρώ στις καλύτερες μονάδες της περιοχής.
Στην πλειοψηφία των καταλυμάτων οι τιμές διαμορφώνονται στα 85-105 ευρώ το δωμάτιο. Η περιοχή «φορτώνει» τις τελευταίες μέρες πριν τις εορτές από πελατεία που προσελκύει από τη Βόρειο Ελλάδα. Σε βασικό αιμοδότη της περιοχής έχουν εξελιχθεί οι Ισραηλινοί πελάτες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ.Βλάχος ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια να έρχονται περίπου 300 Ισραηλινοί πελάτες το χρόνο και, ήδη, έχουν φθάσει τους 4.500 σε ετήσια βάση.
ΛΑΚΩΝΙΑ: Λίγο πριν τις γιορτές αυξάνουν οι κρατήσεις στην περιοχή με το ενδιαφέρον των επισκεπτών να προσελκύουν κυρίως η Μονεμβασιά, η Μάνη, η Σπάρτη και καταλύματα στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρη Πολλάλη στις μονάδες τριών ή τεσσάρων αστέρων οι τιμές διαμορφώνονται στα 80-120 ευρώ ενώ στα υπόλοιπα τα δωμάτια κοστίζουν 50-80 ευρώ.