Βενιζέλος: Τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αλλαγής κυβέρνησης περιγράφει ο Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle. Οι πολίτες θέλουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει και καλεί τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Βενιζέλος: Τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η γερμανική βουλή θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα το ελληνικό αίτημα για δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών Eυάγγελος Βενιζέλος στη Deutsche Welle τόσο ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του «υποσχέθηκαν» την παροχή σχετικής στήριξης.

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το διάστημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή ως το τέλος αυτής της παράτασης, έχει ως εξής: «Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε μια αξιολόγηση, η οποία κλείνει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανοίγει το ECCL, την προληπτική ευρωπαϊκή γραμμή, και μας επιτρέπει να συζητήσουμε με το ΔΝΤ τη μετατροπή του εναπομένοντος προγράμματος μέχρι και το 2016 από κανονικό - ας το πούμε έτσι- σε προληπτικό», αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως μάλιστα διευκρινίζει, τα χρήματα του ΔΝΤ θα αξιοποιούνται μόνο σε περίπτωση που τα επιτόκια για δάνεια από τις χρηματαγορές θα είναι υψηλότερα. Το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια αλλαγή, δηλαδή αν και με ποιες δεσμεύσεις θα συνδέεται, αυτό είναι θέμα της διαπραγμάτευσης.

Οι δεσμεύσεις για την προληπτική γραμμή

Δεσμεύσεις θα υπάρξουν όμως και για μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αυτές οι δεσμεύσεις δεν θα έχουν όμως τον χαρακτήρα ενός μνημονίου: «Υπάρχουν οι δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την ίδια τη φύση της ευρωζώνης και της ΕΕ. Υπάρχουν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, από τα λεγόμενα 'δύο πακέτα' της Ευρωζώνης. Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές σε όλες τις χώρες. Η ίδια συζήτηση που γίνεται για την Eλλάδα γίνεται για τη γαλλική οικονομία, για την ιταλική οικονομία, έγινε για την Ισπανία. Άρα δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι το οποίο είναι έκτακτο ή 'εξωτικό', όπως ήταν τα προγράμματα του 2010, για τα οποία δεν υπήρχε κάποιο προηγούμενο. Εδώ τώρα μιλούμε για θεσμοθετημένους κανονισμούς και για πάγιες ρυθμίσεις.»

Αναφορικά με την πρακτική πλευρά των διαπραγματεύσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα με την οδηγία να ετοιμάσουν μια αναφορά για το «State of Play», για την κατάσταση προόδου. Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος ο χρόνος πιέζει: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις μέρες αυτές, διότι πρέπει από 1ης Ιανουαρίου να είμαστε σε θέση με μεγάλη ταχύτητα να αξιοποιήσουμε το δίμηνο που έχουμε στη διάθεση μας ώστε με τον πιο ομαλό τρόπο να περάσουμε από το τέλος του μνημονίου στον θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών.»

Βενιζέλος: Τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους

Κατά πόσο όμως το σενάριο αυτό συμβαδίζει με την πραγματικότητα δεδομένου ότι αν και στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η χώρα οδεύει προς εκλογές; Συνέπεια αυτής της αποτυχίας θα ήταν ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δηλαδή έως ότου συσταθεί νέα κυβέρνηση, η χώρα θα διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται με τους εταίρους. Και κάτι ακόμη. Εκ των πραγμάτων είναι εντελώς αδύνατο μια νέα κυβέρνηση, κατά μεγάλη πιθανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στις δύο εβδομάδες που απομένουν ως το τέλος της δίμηνης παράτασης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνεί με τον προβληματισμό και διευκρινίζει ότι, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, έτσι και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι οι εκλογές είναι μια σωστή επιλογή για τη χώρα. «Η κοινή γνώμη μέσω τον δημοσκοπήσεων στέλνει μήνυμα ότι στην καθαρή πλειοψηφία της θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα τα κόμματα καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους.

Τώρα, στην περίπτωση των εκλογών ο ελληνικός λαός θα τεθεί προ μεγάλων διλημμάτων. Ή θα διαμορφώσει έναν συσχετισμό ο οποίος με τη σειρά του θα αναδείξει μια κυβέρνηση, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις και θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική -να ολοκληρώσουμε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες την όλη προσπάθεια- ή θα κάνει μια άλλη επιλογή η οποία έχει αναμφίβολα κόστος.» Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τέλος, ο Ευάγγελος Βενίζελος, για όλους ισχύει τώρα το «hic Rhodus, hic salta», με άλλα λόγια «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v