Φουντώνουν τα σενάρια για την τρίτη κάλπη

Ο απολογισμός στο δρόμο προς τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Ποια σχέδια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να βρει τον μαγικό αριθμό. Η ρητορική Σαμαρά με τον Στ. Δήμα και οι εναλλακτικές επιλογές στο τραπέζι. Οι κινήσεις με το βλέμμα σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Φουντώνουν τα σενάρια για την τρίτη κάλπη

Τα κομπιουτεράκια έχουν βγάλει στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου που προσθέτουν και αφαιρούν ονόματα βουλευτών εν όψει τις τριπλής προεδρικής εκλογής.

Με βάση και τα χθεσινά δεδομένα, κοινή εκτίμηση είναι ότι αυτή τη στιγμή Πρόεδρος δεν εκλέγεται. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, επιμένουν ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί η επίσπευση της διαδικασίας λόγω της μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας, ωστόσο αισιοδοξούν ότι μέρα με τη μέρα, οι βουλευτές θα αναλογιστούν την τεράστια σημασία της αποφυγής των πρόωρων εκλογών.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η άποψη της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογραμμίζει ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση για τον τόπο, εξέλιξη την οποία θεωρεί σίγουρη, αφού, όπως λέει, δεν υπάρχει περίπτωση συγκέντρωσης 180 θετικών ψήφων υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.

Ο Αντώνης Σαμαράς σύντομα αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ίσως και με προσωπικές επαφές του με βουλευτές, στοχεύοντας στην αύξηση των πιθανοτήτων εκλογής Προέδρου.

Ένας-ένας, πάντως, οι ανεξάρτητοι συνεχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τη στάση που θα τηρήσουν στη Βουλή. Θετικά διακείμενοι στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα εμφανίστηκαν χθες ο Σπύρος Λυκούδης, ο Παναγιώτης Μελάς κι ο Γιώργος Νταβρής.

Αρνητικοί δήλωσαν οι Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς και Πέτρος Τατσόπουλος, ενώ ακόμα και αυτοί που φέρονταν ως σίγουροι για το «ναι» διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους. «Δεν νομίζω να κέντρισε το ενδιαφέρον κάποιου το όνομα του κ. Δήμα. Καλός άνθρωπος είναι, αλλά πολιτικά είναι ένα αδρανές υλικό», είπε ο Βασίλης Καπερνάρος, την ίδια στιγμή που και ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε «επιφυλακτικός». Όπως είπε δεν θα ψηφίσει, τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας αξιόλογο, αλλά στενά κομματικό, τον κ. Δήμα. «Πιστεύω ότι πρέπει και μπορεί να βγει ΠτΔ από αυτή τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός πάντως δεν διευκόλυνε την απόφαση αυτή», τόνισε από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός, εντείνοντας τον προβληματισμό που επικρατεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον , το οποίο εκ των πραγμάτων θα πρέπει να εξετάσει και εναλλακτικές επιλογές.

Το plan B

Αναπόφευκτα τα σενάρια για την εφαρμογή plan B από την κυβέρνηση στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν δίνουν και παίρνουν. Ένα από αυτά που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες, και παρά τις επίμονες κυβερνητικές διαψεύσεις, είναι η αλλαγή από το Μαξίμου του προτεινόμενου προέδρου στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία.

Το πρόσωπο του κ. Δήμα δεν δείχνει να έχει... απήχηση στους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά βουλευτές, οπότε, υποστηρίζεται, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα άλλο, με μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής.

Σε αυτό το σενάριο το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι αυτό του Φώτη Κουβέλη, τον οποίο -τουλάχιστον θεωρητικά- θα ψηφίσουν, εκτός των υπολοίπων, και οι δέκα βουλευτές του κόμματός του. Ο ίδιος επιμένει στην άρνηση του κόμματός του να ψηφίσει Πρόεδρο, ωστόσο υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και για λόγους «εθνικής ανάγκης», όλα μπορούν να συμβούν, λένε ορισμένοι. Το εν λόγω σενάριο δεν εξαντλείται στην επιλογή προσώπου. Συσχετίζεται με πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει χρονοδιάγραμμα εκλογών κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 -πιθανότατα το φθινόπωρο- σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής μιας «μεγάλης περιπέτειας» σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Δεδομένου, εξάλλου, ότι ο Σταύρος Δήμας προέρχεται από την Κεντροδεξιά, αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω αυτού, να διεμβολίσει το μόνο άλλο -πλην της Χρυσής Αυγής- κοινοβουλευτικό κόμμα του ευρύτερου χώρου, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Και παρόλο που και μετά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί μέχρι τις τρεις ψηφοφορίες. Τη δική του σημασία, κατά ορισμένους, έχει και το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις οι ΑΝΕΛ βρίσκονται κάτω από το όριο του 3% -άρα της εισόδου τους στη Βουλή- γεγονός που οι βουλευτές δεν μπορούν να παραβλέψουν, όσον αφορά το πολιτικό τους μέλλον.

Τα μηνύματα Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός πάντως, για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, επανέλαβε πως ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες.

Μιλώντας στην ΕΣΣΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Επιχειρηματικότητας) ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα διαδίδουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας μέχρι το τέλος. Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος για τις τρεις ψηφοφορίες. Ο κόσμος θα τιμωρήσει εκείνον που εκβιάζει για πρόωρες εκλογές». Το συγκεκριμένο σενάριο το απέδωσε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για έμμεση αποδυνάμωση της εν λόγω υποψηφιότητας, ενώ δεν μπορεί να βρει κάτι αρνητικό σε αυτήν.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε και μήνυμα προς το σύνολο των βουλευτών, καλώντας τους να μετρήσουν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Το δίλημμα στο οποίο θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση μέχρι και το τέλος του μήνα και με το οποίο θα θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους διατυπώθηκε ξεκάθαρα χθες από τον Γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο από τη Θεσσαλονίκη: «Οι επιλογές είναι δύο: Είτε εκλέγουμε Πρόεδρο και προχωρούμε με σιγουριά, είτε βυθιζόμαστε στην αβεβαιότητα. Είτε το συγκεκριμένο πακέτο, είτε η θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπου θα εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους της απόφασής του να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολύ σκληρή θα είναι η επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα επιχειρήσει να στείλει και πάλι έναν αέρα αισιοδοξίας για την οικονομία αλλά και για την προεδρική εκλογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v