Πώς η εκλογή ΠτΔ προσπέρασε... την τρόικα

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση για δίμηνη παράταση. Τα ραντεβού που καθόρισαν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Eurogroup. Από το 2015 η ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές από τη νυν ή... την επόμενη κυβέρνηση.

Πώς η εκλογή ΠτΔ προσπέρασε... την τρόικα

Με ένα γράμμα, μισή έκθεση αξιολόγησης και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να αρχίζουν να μετράνε τα κουκιά του δημοσιονομικού κενού κλείνει το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για το 2014.

Η συνέχεια του μπρα ντε φερ με την τρόικα θα ακολουθήσει το 2015, είτε με κυβέρνηση Σαμαρά εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε με τον... επόμενο όποιος κι αν είναι αυτός. Τα μέτρα, πάντως, θα κληθεί να τα ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα στείλει σήμερα μια επιστολή στο Eurogroup με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα θέτει δύο αιτήματα: την παροχή δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος – έως τα τέλη Φεβρουαρίου- και την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL από τον ESM από την 1η Μαρτίου. Τα αιτήματα αναμένεται να εγκριθούν σε συνεδρίαση του EuroWorking Group που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη.

Το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση επί της ουσίας έχει δώσει πράσινο φως για τα δύο ελληνικά αιτήματα, τα οποία όμως πρέπει να αποτυπωθούν σε επίσημο κείμενο από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες έγκρισης από όσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια απαιτείται.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται report της τρόικας στο οποίο θα καταγράφεται η μέχρι τώρα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στην Αθήνα θα ξεκινά εκ νέου η αξιολόγηση, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με έμφαση στο δημοσιονομικό κενό το οποίο παραμένει αγκάθι.

Οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις και την εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώνουν ένα χρονοδιάγραμμα εξελίξεων.

Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν από σήμερα την αποτίμηση των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για να κλείσει το –υποτιθέμενο όπως το είχε χαρακτηρίσει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών– δημοσιονομικό κενό του 2015.

Οι επικεφαλής της τρόικας είναι απολύτως σαφές ότι δεν θα επιστρέψουν πριν από το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση θα ήταν πολιτικά αδιανόητο να καλέσει τους επικεφαλής της στην Αθήνα –ακόμα και αν τα έχει βρει μαζί τους- την ώρα που στη Βουλή θα δίνεται η μάχη για τον Πρόεδρο (17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία, 23 η δεύτερη, 29 η τρίτη). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η τρόικα θα επανέλθει το 2015, είτε με κυβέρνηση Σαμαρά εφόσον έχει εκλεγεί Πρόεδρος, είτε μετά τις εκλογές, για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση.

Μέτρα είναι επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τον Πρόεδρο.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση βγάλει Πρόεδρο, αμέσως μετά, θα κλείσει -μετά σχετικής βεβαιότητος - η συμφωνία με την τρόικα, θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα και μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για το ECCL με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δίνει το "παρών".

Το Eurogroup χθες εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια: "Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης παραμένουν θετικά διακείμενα στη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ΕCCL) από τον ESM, αν ζητούσε κάτι τέτοιο η Ελλάδα, και υπό τον όρο ότι θα είχαν ολοκληρωθεί τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν, θα συνεχιζόταν η εμπλοκή του ΔΝΤ και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών".

Αν δεν βγει Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, η όποια επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά της τρόικας και σε αυτό το σενάριο είναι σαφές ότι θα χρειαστεί και νέα παράταση της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος πέραν του Φεβρουαρίου.

Το παρασκήνιο πίσω από τις εξελίξεις

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κατ' ιδίαν (και μη ανακοινώσιμη) συνάντηση με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες όπου του εξέθεσε τις πολιτικές βλέψεις της συγκυβέρνησης και την «ανάγκη» να μεταφερθούν όλα μετά τις εκλογές για ΠτΔ που, όπως εκμυστηρεύτηκε, θα επισπευστούν.

Ο κ. Βενιζέλος είχε αναλάβει να ενημερώσει του Σοσιαλδημοκράτες και ο κ. Σαμαράς τους Χριστιανοδημοκράτες.
Σκοπός να μην ανακοινωθεί σε τι ακριβώς οπισθοχώρησε η κυβέρνηση ( απ' ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις, έχουμε αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα), ακόμα και την «έντονη» παρουσία του ΔΝΤ μέχρι το 2016.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα πήραν φωτιά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επικοινωνεί το βράδυ της Κυριακής με τον κ. Μοσκοβισί και να δίνει εντολή τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν να είναι έτοιμα να επιστρέψουν στη χώρα μας. Η ΕΚΤ συμφώνησε.

Έμενε το αγκάθι του ΔΝΤ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day.gr, το πρωί της Δευτέρας, πριν από το Eurogroup, συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών ο κ. Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κουρέ, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ είχε τηλεφωνικές επαφές με την κ. Λαγκάρντ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έφυγε από τη συνάντηση σκεπτόμενος ότι τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανιζόταν άκαμπτη. Γι' αυτό και επιχείρησε κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Eurogroup να χαμηλώσει τις προσδοκίες.

Όμως οι τηλεφωνικές συνομιλίες συνεχίστηκαν και η κ. Λαγκάρντ πείστηκε (το πώς το αφήνουμε για αργότερα) να συναινέσει να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Μέσα στο Eurogroup ο κ. Χαρδούβελης ανακοίνωσε στους εταίρους του ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την εκλογή Προέδρου και εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι ο Δεκέμβριος ευνοεί την κυβέρνηση να βρει τις 180 ψήφους και ότι η «γερή» διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Όσο για τη διάρκεια των δύο μηνών παράταση, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν είχε να κάνει με την ελληνική πρόταση, αλλά με το γεγονός ότι η φινλανδική βουλή θα διέκοπτε τον Μάρτιο λόγω εκλογών και έτσι η τρίμηνη παράταση που ήταν η συμβιβαστική λύση (6 μήνες πρότεινε το Eurogroup) έγινε δίμηνη και με τη διαβεβαίωση ότι θα ξεμπερδέψουμε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου με την εκλογή Προέδρου.

Χαρακτηριστικός ήταν ο σχολιασμός αξιωματούχου που ήταν μέσα στην αίθουσα του Εurogroup: "Εάν η κυβέρνηση Σαμαρά καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο τότε όλα θα εξελιχθούν ομαλά καθώς συμφώνησε σε όλα τα σημεία διαφορών. Εάν όχι, τότε το χάος"...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v