Αν κάποιος δεν γνώριζε πως η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αφορούσε τον προϋπολογισμό του 2015, πιθανόν να νόμιζε πως λάμβανε χώρα η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, επικεντρωμένες στην επικείμενη κρίσιμη εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις, με το βλέμμα και τις... προσδοκίες στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και σε αυτούς κυρίως των μικρότερων κομμάτων.
Ο προϋπολογισμός τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή, με 155 «ναι», 134 «όχι» και 1 «παρών», του ανεξάρτητου βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού. Απών ήταν, για λόγους υγείας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ενώ υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκε, όπως είχε προαναγγείλει, η ανεξάρτητη βουλευτής (πρώην της ΔΗΜΑΡ) Κατερίνα Μάρκου, προσθέτοντας μία ψήφο στην κυβερνητική πλειοψηφία.
«Ο στόχος επετεύχθη», λένε στην κυβέρνηση που κοιτάζουν πλέον το επόμενο βήμα, αυτό του σημερινού Eurogroup, όπου θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Από τη συμφωνία ή όχι και τη διάρκεια της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος είναι δεδομένο ότι θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, και κυβερνητική πηγή αποκαλύπτει στο Euro2day.gr πως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ κινούνται σε στόχο την εξάμηνη παράταση, ενώ η Κομισιόν την τρίμηνη.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, πάντως, εξερχόμενος της Βουλής μετά τη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία απέρριψε το ενδεχόμενο για εξάμηνη επιμήκυνση του προγράμματος, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή κυβερνητική γραμμή για λίγες εβδομάδες με την επίκληση τεχνικών λόγων.
Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει, εφόσον κλείσει η συμφωνία, ο χρόνος στον οποίο θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή ο σχετικός νόμος, και ορισμένα σενάρια τον προσδιορίζουν μετά την προεδρική εκλογή. Επιτείνοντας αυτό το κλίμα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι, εάν στη μεθαυριανή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί για την υπογραφή της να προηγηθεί η εκλογή του Προέδρου. Αυτό μπορεί να σημαίνει και επίσπευση της διαδικασίας, ακόμα και εντός του Δεκεμβρίου.
Ανταλλαγή πυρών
Ειδικά για την προεδρική εκλογή, η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή.
«Το όχι στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με όχι σε πρόεδρο. Αλλιώς θα είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Όποιος ψηφίζει Πρόεδρο ψηφίζει συνειδητά τα σκληρά μέτρα που πιθανόν θα έρθουν μετά», ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επικαλέστηκε τη γραμμή κομμάτων (προφανώς εννοούσε τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ) με την οποία οι βουλευτές τους φυσιολογικά θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν. Νωπό είναι άλλωστε ακόμα το μελάνι στις υπογραφές των οκτώ βουλευτών -ανάμεσά τους και τριών της ΔΗΜΑΡ- που ζητούν τώρα εκλογή Προέδρου, συνταγματική αναθεώρηση και συμφωνία για εκλογές μέσα στο 2015.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση, εφόσον δεν λάβει θετική ψήφο από 180 βουλευτές, να παραιτηθεί και να ορίσει ημερομηνία των εκλογών.
Απαντώντας σε υψηλούς τόνους, ο Αντώνης Σαμαράς εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πλέον «βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια» και για εκτόξευση «λάσπης στον ανεμιστήρα», από την οποία, όπως είπε, δεν τρομοκρατείται κανείς. Δήλωσε δε βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στους βουλευτές, σημείωσε: «Καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας. Είναι τιμή για τις συνειδήσεις αυτών των ανθρώπων που τους έτυχε η ευθύνη να δώσουν αληθινή προοπτική, σταθερότητα και περηφάνια στον ελληνικό λαό».
Σκληρά διλήμματα
Τα διλήμματα πάντως που εκφράστηκαν και στη χθεσινή συζήτηση από τις δύο πλευρές ήταν σκληρά και με σαφώς προεκλογικό άρωμα. «Το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καταλήξει σε συμφωνία αρκεί να μην έχουμε εσωτερική υπονόμευση ή η πολιτική αβεβαιότητα, το άγνωστο;», ήταν η ρητορική ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά, να προειδοποιεί ότι «αν δεν ανακοπεί η πορεία της κυβέρνησης, η χώρα δεν θα έχει επιστροφή».
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όπως προέκυψε από τις ομιλίες του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου και των κορυφαίων υπουργών, θεωρείται δεδομένη η προληπτική γραμμή στήριξης του ECCL με παραμονή του ΔΝΤ, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται ότι θα υπάρξουν νέο μνημόνιο, νέα μέτρα, καθώς και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Μάλιστα ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε τα όρια της ελληνικής πλευράς σε αυτές τις συνομιλίες.
«Μας ζήτησαν νέα περιοριστικά, εκτεταμένα, οριζόντια και πολύ οδυνηρά μέτρα. Τους απαντήσαμε πως δεν μπορούμε. Δεχτήκαμε κάποιες προτάσεις τους λογικές και κάποια που τα αντέχει η οικονομία μας. Και δίνουμε διαβεβαιώσεις ότι, αν χρειαστεί, μέσα στη χρονιά θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα, όπως ορίζουν άλλωστε οι συμβατικές υποχρεώσεις μας. Η διαφωνία με την τρόικα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Η Ελλάδα θα βγει από την εποχή των μνημονίων αναγκαστικού δανεισμού σύντομα».