«Όλα για όλα» είναι αποφασισμένη να τα παίξει η κυβέρνηση τις επόμενες κρίσιμες μέρες, τόσο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, με φόντο την προεδρική εκλογή.
Οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, οι δύο πλευρές μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνουν ανυποχώρητες, κάτι πάντως που λειτουργεί σε βάρος μας, αφού ο χρόνος εξαντλείται.
Τα χρονοδιαγράμματα έχουν τιναχθεί στον αέρα, το μεθαυριανό Eurogroup έχει χαθεί οριστικά και το μόνο που μπορεί να κάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος για λίγες ακόμα εβδομάδες, ίσως ένα μήνα, για τεχνικούς και μόνο λόγους.
Άγνωστο είναι πόσο μεγάλη πίεση θα δεχτεί από τους εταίρους, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να συνεχιστεί το υφιστάμενο μνημόνιο για ένα τουλάχιστον εξάμηνο ακόμα. Και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά μας, καθώς το μεγαλύτερο χάσμα αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2015, για το οποίο το οικονομικό επιτελείο επιμένει πως δεν υπάρχει. Μάλιστα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας εξέφραζε χθες την απορία του για το γεγονός πως η τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη ούτε καν τα στοιχεία της Eurostat που πιστοποιούν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, όμως, σε όλους τους τόνους, διαμηνύει πως νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν, κάτι που αποτυπώνεται και στο νέο e mail που απεστάλη χθες το βράδυ στην τρόικα, αποσαφηνίζοντας, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις.
Τετ α τετ με Σόιμπλε
Την τακτική της κυβέρνησης ξεδίπλωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην κομματική εκδήλωση γι το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, υπεραμυνόμενος ουσιαστικά όλων όσων αναφέρονται στην ηλεκτρονική επιστολή με προορισμό την τριμερή, όπως την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που αφορούν τις μικρές ηλικίες.
«Είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση».
Στο μεταξύ, συνέχισε, «θα έχει υποβληθεί -και είμαι βέβαιος θα έχει εγκριθεί- η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», το οποίο, όπως εξήγησε, θέλει να παραμείνει στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, ο κ. Βενιζέλος, που την Τετάρτη θα συναντήσει στο Βερολίνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε για την διαπραγμάτευση για το χρέος, που θα ολοκληρωθεί «κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Το κακό σενάριο
Το καλό σενάριο θέλει την κυβέρνηση να πετυχαίνει τι στόχο της, να ολοκληρώνει άμεσα τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και μετά την μικρή παράταση του προγράμματος, να κινηθεί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έχοντας απτά αποτελέσματα να παρουσιάσει στους βουλευτές. Αν όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι –αυτό είναι το κακό σενάριο- και είτε δεν βρεθεί καθόλου λύση είτε οι συνομιλίες τραβήξουν πολύ χρονικά, μαζί τους και το πρόγραμμα, η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής μάλλον αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει και στο τελευταίο διήμερο συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, η ψηφοφορία για τον οποίο θα γίνει αύριο τα μεσάνυχτα. Ήδη χθες και προχθές τα ανταλλασσόμενα πυρά ήταν έντονα, με την πόλωση να αναμένεται να πιάσει «κόκκινο» αύριο το βράδυ όταν θα συγκρουστούν δια του βήματος του Κοινοβουλίου οι πολιτικοί αρχηγοί. Είναι δεδομένο ότι θα κυριαρχήσουν και πάλι οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «αποστασίας» βουλευτών που θα ψηφίσουν πρόεδρο, χαρακτηρισμός που ήδη από τις προηγούμενες μέρες έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.
Οι διεργασίες πάντως για την εκλογή προέδρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Χθες, οκτώ βουλευτές (ανεξάρτητοι και της ΔΗΜΑΡ) παρέδωσαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας εκλογή προέδρου, συνταγματική αναθεώρηση και αργότερα εκλογές, εντός του 2015. Και παρόλο που στη συνέχεια κάποιοι εξ αυτών άρχισαν να τα... μαζεύουν, η ουσία είναι πως το ζήτημα έχει πλέον ανοίξει. Με τους συγκεκριμένους βουλευτές μάλιστα συμφωνούν και άλλοι βουλευτές, ακόμα και κυβερνητικοί (Ντόρα Μπακογιάννη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κ.α.). Και, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεται συνέχεια...