Μικρή αύξηση εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου Δημοσίου στο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Ειδικότερα, τα "φέσια" του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στο 10μηνο διαμορφώνονται στα 4,22 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι των 4,06 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Ο κ. Σταϊκούρας, στη δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Τις υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, στα 2,46 δισ. ευρώ (από 2,32 δισ. τον προηγούμενο μήνα) εκ των οποίων το 1,64 δισ. (από 1,53 δισ.) αφορά οφειλές του ΕΟΠΥΥ.
Στα 904 εκατ., οριακά μειωμένες, οι οφειλές των νοσοκομείων, ενώ οι οφειλές των ΟΤΑ έχουν περιοριστεί στα 170 εκατ. ευρώ.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται στα 718 εκατ. ευρώ στο 10μηνο, εκ των οποίων τα 441 εκατ. αφορούν άμεσους φόρους και τα 1889 εκατ. επιστροφές έμμεσων φόρων.
Σταϊκούρας: Στα 3,5 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα
Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη δημοσίευση των Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014:
«Σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με τις πρωτόγνωρες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2015 που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
Μάλιστα, αυτό γίνεται χωρίς να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Το αντίθετο μάλιστα, εκτιμάται, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί από το ΓΛΚ σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών.
Συνεπώς, η χώρα επιτυγχάνει, και εφέτος, τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, οι Κρατικοί Προϋπολογισμοί, εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, και αξιοπιστία στην υλοποίησή τους.»