Σύγχυση στους φορολογούμενους έχουν προκαλέσει οι οδηγίες της ΓΓΠΣ αναφορικά με τον τρόπο που υποβάλλεται το Ε9 από ανήλικα τέκνα.
Στις οδηγίες αναφέρεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης» γεγονός που σημαίνει ότι το ανήλικο τέκνο θα πρέπει να εκδώσει ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.
Παρ' όλα αυτά, πηγές της ΓΓΔΕ διευκρινίζουν ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση (έως τις 19 Δεκεμβρίου οπότε γίνονται διορθώσεις στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων), τα περιουσιακά στοιχεία ανήλικων τέκνων μπορούν να δηλωθούν μέσω των κωδικών πρόσβασης των γονέων τους.
Διευκρινίζεται επίσης ότι η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του taxisnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του taxis.
Kατά την είσοδο στην εφαρμογή εμφανίζεται οθόνη στην οποία εμφανίζεται και ο ΑΦΜ της συζύγου, προκειμένου να διαχειριστεί την περιουσιακή της εικόνα.
Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάστασης της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του taxis, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.
Όπως σημειώνει η ΓΓΔΕ, για την αποφυγή παρερμηνειών και την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών διευκρινίζεται ότι:
α) Σε ό,τι αφορά στη σύζυγο, σε περίπτωση που αυτή δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης του TAXISnet, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στην εφαρμογή, με τους κωδικούς του συζύγου της. Από τη στιγμή που αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, μπορεί πλέον αποκλειστικά και μόνο με αυτούς, να εισέλθει στην εφαρμογή. Εάν καταχωρηθεί στο μητρώο του Taxis, διακοπή έγγαμης σχέσης ή διάσταση (έστω και από τον ένα σύζυγο), τότε διακόπτεται η πιο πάνω δυνατότητα χρησιμοποίησης των κωδικών πρόσβασης του πρώην ή εν διαστάσει συζύγου. Επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση πιστοποιητικού στη σύζυγο με τους κωδικούς του συζύγου, ούτε έχει αυτή πρόσβαση στην προσωποποιημένη της πληροφόρηση.
β) Η δήλωση στοιχείων ακινήτων του ανήλικου τέκνου, υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου – εφόσον διαθέτει. Διαφορετικά ο υπόχρεος γονέας, με τους προσωπικούς του κωδικούς, εφόσον έχει δηλώσει τον Α.Φ.Μ. του ανήλικου τέκνου ως προστατευόμενο, στη δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. 2014, μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου και να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Σημειώνουμε, ότι μέχρι σήμερα από τις 14.11.2014 (άνοιγμα αρχικών / τροποποιητικών Εν.Φ.Ι.Α.) 5.155 υπόχρεοι έχουν διαχειριστεί την εικόνα των ανήλικων τέκνων τους.
γ) Τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα, σε περίπτωση που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο TAXISnet.
Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος πολίτης, με βάση τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου και να επιλέξει να διαχειριστεί όχι μόνο την «εικόνα» του, αλλά και της συζύγου ή/και των ανήλικων τέκνων του (εφόσον αυτοί δε διαθέτουν προσωπικούς κωδικούς TAXISnet), μέσω της κατωτέρω σχετικής οθόνης:
* Ο νέος χρηστικός οδηγός για την ορθή υποβολή του Ε9 που εξέδωσε η ΓΓΔΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".