Καταθέσεις: Κρατά την πρωτιά στα επιτόκια η Ελλάδα

Η κατρακύλα των επιτοκίων και γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να προσφέρει καλύτερες επιλογές. Ο ρόλος-κλειδί του πληθωρισμού και τι προσφέρουν οι τράπεζες στα μεσαία βαλάντια. Η σύγκριση με τις αποδόσεις ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Καταθέσεις: Κρατά την πρωτιά στα επιτόκια η Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι τα εγχώρια επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων έχουν κατρακυλήσει την τελευταία διετία, οι αποδόσεις των συγκεκριμένων τοποθετήσεων εξακολουθούν να ανταμείβουν σαφώς περισσότερο τους κατόχους τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επενδυτικές επιλογές του ευρωπαϊκού Βορρά, αλλά και του ευρωπαϊκού Νότου.

Επιπλέον, η προαναφερόμενη διαφορά υπέρ των ελληνικών καταθέσεων (αντικατοπτρίζει το αυξημένο ρίσκο της χώρας), η οποία προσφέρεται από τράπεζες που έχουν περάσει με επιτυχία τα πρόσφατα ευρωπαϊκά stress tests, ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται χαμηλότερος για το 2015 από αυτόν των λοιπών χωρών της ευρωζώνης (άρα η διαφορά στις αποπληθωρισμένες επιδόσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Για... μεσαίους πελάτες τα τραπεζικά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα δύσκολα ξεπερνούν σήμερα το 2%, γεγονός που οδηγεί σε ετήσια απόδοση μετά τη φορολογία γύρω στο 1,7%.

Τα επιτόκια μάλιστα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, καθώς σε πολλές άλλες χώρες η πραγματική απόδοση υπολείπεται -ελαφρά ή και πολύ- του 1%.

Σε ορισμένες μάλιστα χώρες του Βορρά, τα πραγματικά επιτόκια καθίστανται έως και αρνητικά αν συνυπολογιστούν κάποιες προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Ενδεικτικό άλλωστε στοιχείο είναι πως οι τίτλοι των γερμανικών και των ολλανδικών κρατικών ομολόγων προσφέρουν αποδόσεις χαμηλότερες του 1% και αυτό για όποιον θέλει να «δεσμευτεί» σε επένδυση δεκαετούς διάρκειας...

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Investing.com) όπου με χθεσινές τιμές παρουσιάζονται οι αποδόσεις (yields) των δεκαετών ομολόγων σε μια σειρά χώρες.

Έτσι λοιπόν, για ομόλογα δεκαετούς διάρκειας, έχουμε τις εξής αποδόσεις: Ελβετία 0,389%, Ιαπωνία 0,479%, Γερμανία 0,803%, Τσεχία 0,821%, Φινλανδία 0,905%, Ολλανδία 0,954%, Αυστρία 0,982%, Δανία 1,038%, Βέλγιο 1,087%, Σουηδία 1,14%, Γαλλία 1,16%, Ισπανία 2,14%, Ιταλία 2,34% και Πορτογαλία 3,19%. Ο αντίστοιχος ελληνικός ομολογιακός τίτλος προσφέρει 8,099%.

Βέβαια, κλειδί στη διαφορά επιτοκίων μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών τόσο στην περίπτωση των καταθέσεων, όσο και στα ομόλογα είναι η διαφορά κινδύνου, όπως την εκλαμβάνουν οι διεθνείς οίκοι και οι επενδυτές.

Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις των ελληνικών καταθέσεων γίνονται ακόμη πιο... ανταγωνιστικές αν συνυπολογιστεί και το ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού.

Έτσι, με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός για το 2015 αναμένεται να κυμανθεί στο +0,8% για τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στο +1,2% για τη Γερμανία (αυτό σημαίνει αρνητικές αποδόσεις καταθέσεων-ομολόγων μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού), στο +0,7% για τη Γαλλία, στο +0,5% για Ιταλία και Ισπανία και μόλις στο +0,3% για την Ελλάδα.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις βέβαια για τον πληθωρισμό ενδεχομένως να πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω λόγω της υποχώρησης που έχει παρουσιάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου ή ίσως εξαιτίας του φόβου για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Ακόμη μεγαλύτερη μάλιστα -πάντα προς τα κάτω- θα πρέπει να είναι η πρόβλεψη του πληθωρισμού για την Ελλάδα, που θα επηρεαστεί όχι μόνο από την πτώση της διεθνούς τιμής του «μαύρου χρυσού», αλλά και από την περικοπή της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Έτσι, σύμφωνα με την Alpha Bank, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κλείσει στο -1,3% για το 2014 και στο -0,4% το 2015.

Η ουσία είναι ότι σε μια περίοδο όπου οι προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις στη χώρα μας προσφέρουν καθαρά (μετά από φόρους) επιτόκια γύρω στο 1,7%, η πραγματική-αποπληθωρισμένη απόδοσή τους φαίνεται πως θα ξεπεράσει το 2% το 2015 λόγω του αρνητικού πληθωρισμού.

Κύκλοι της εγχώριας αγοράς, πάντως, προβλέπουν και νέα υποχώρηση επιτοκίων στις τραπεζικές καταθέσεις μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v