Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προληπτική γραμμή 6-12 μηνών ζητά η Αθήνα

Μεταβατική περίοδο έως ένα έτος διεκδικεί η Ελλάδα, δηλώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Reuters. «Αντάλλαγμα» στους δανειστές 10 – 15 κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Η διαπραγμάτευση για το ρόλο του ΔΝΤ και τις επιθεωρήσεις.

Προληπτική γραμμή 6-12 μηνών ζητά η Αθήνα

Η Ελλάδα αναμένει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης στο τέλος του 2014, μια ενδιάμεση περίοδο περιορισμένης εποπτείας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. διάρκειας 6 – 12 μηνών, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο ίδιος ανέφερε πως η πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν έχει αλλάξει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα δίχτυ ασφαλείας στην μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, στην οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενδιάμεση αυτή περίοδο, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα έχουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως τα σχέδια εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Το μαξιλάρι αυτό θα μοιάζει με την «πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων» (enhanced conditions credit line - ΕCCL) στην οποία έχουν πρόσβαση τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, αλλά χωρίς τους όρους ενός μνημονίου στους οποίους έχουν συνηθίσει οι Έλληνες, υποστήριξε. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Να σημειωθεί πως όπως αποκάλυψε σήμερα το Euro2day.gr, σκληροπυρηνικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, αλλά και η Ιταλία, ζητούν την ένταξη της Ελλάδας σε διετή γραμμή στήριξης, και μάλιστα ακόμα πιο ενισχυμένης εποπτείας, τη λεγόμενη ECCL+ η οποία προβλέπει ακόμα ποιο αυξημένη εποπτεία (enhanced surveillance) και στην οποία μπορεί να συμπεριληφθεί ένα μικρό δάνειο. Οι συγκεκριμένες χώρες ζητούν ενισχυμένο ρόλο του ΔΝΤ, με την υποστήριξη μάλιστα της ΕΚΤ, και θέλουν το Ταμείο να παραμείνει με κάποιον τρόπο στην εποπτεία και να μην περιορίζεται στην τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα, δεν δέχονται να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό παραπάνω από 8 δισ. από το μαξιλάρι του ΤΧΣ.

Η επιτήρηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα αναμένει να αξιολογηθεί σε ένα πολύ μικρότερο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, περίπου 10 με 15, κατά την ενδιάμεση αυτή περίοδο. Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να συμμορφωθεί με πάνω από 800 μέτρα από τον περασμένο Απρίλιο.

«Θα τελειώσει η μικροδιαχείριση από την άποψη πως θα υπάρχουν λιγότεροι όροι στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε» επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης. «Περιμένουμε πως οι έλεγχοι δεν θα είναι τόσο επίσημοι και δεν θα δημιουργήσουν το κομφούζιο που είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ θα έχει ρόλο στην ενδιάμεση περίοδο

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στην ενδιάμεση περίοδο περιορισμένης εποπτείας.

«Θα θέλαμε το ΔΝΤ να εμπλακεί, υπό την έννοια του να προσφέρει εμπιστοσύνη στις αγορές ότι μας ελέγχουν σε κάποιο βαθμό» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. «Η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ είναι κάτι που είναι υπό συζήτηση. Θα θέλαμε η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι» τόνισε.

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως αναμένει οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της για την μετα-μνημονιακή εποχή. «Αυτό που θα κάνει τι διαφορά είναι αν τελικά καθορίσουμε μια συμφωνία, καθορίσουμε την επόμενη μέρα. Το να καθορίσουμε την επόμενη ημέρα σημαίνει πως θα δώσουμε στις αγορές μια ιδέα για το που βαδίζει η Ελλάδα» ανέφερε. «Θα θέλαμε να βγούμε στις αγορές αφότου κλείσουμε μια συμφωνία, γιατί μόλις κλείσει η συμφωνία περιμένουμε τα spreads να υποχωρήσουν. Οπότε είναι καλύτερο για εμάς να βγούμε μετά» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο ίδιος αρνήθηκε να προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, αλλά υποστήριξε πως δεν είναι πολύ μεγάλες και ότι είναι διαχειρίσιμες. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες για καθυστέρηση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

«Η αξιολόγηση αυτή είναι διαφορετική από προηγούμενες αξιολογήσεις, γιατί ξέρουμε πως πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρχε τελική διορία στις προηγούμενες» είπε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας πως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ανοίξει το ζήτημα της ανακούφισης του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v