Με το μήνυμα "Οι ιδέες δεν έχουν όρια" παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2014, η εκδήλωση Disrupt Startup ScaleUP που πραγματοποιείται 15 & 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών από τον οργανισμό Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC).
Tο Disrupt Startup ScaleUP πραγματοποιείται φέτος για 2η χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη διατομεακή εκδήλωση του είδους της & κορυφαία διοργάνωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Έχει ήδη λάβει παγκόσμια αναγνώριση, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο θεατές σε live stream hits, ενώ η διοργάνωση φέτος επιτυγχάνει να φέρει σε απευθείας διάλογο νέους επιχειρηματίες με καίριους φορείς της παραγωγικότητας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στις 15-16 Νοεμβρίου, και παρουσία του Προέδρου της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, Jonathan Ortmans, o θεσμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (ΠΕΕ) θα ξεκινήσει για πρώτη φορά φέτος από την Αθήνα, και θα αναμεταδοθεί ζωντανά σε 150 χώρες!
Για δύο ημέρες, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, το Disrupt Startup ScaleUP, θα προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με παρουσιάσεις, ζωντανούς διαγωνισμούς, παράλληλα workshops, ομιλίες, συζητήσεις πάνελ, καθώς και ένα πλούσιο ψυχαγωγικό κομμάτι σε ένα δυναμικό, δημιουργικό κοινό, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Κακλέα.
Startups από την Ελλάδα και 30 ακόμα χώρες, διεθνείς ομιλητές, καταξιωμένοι μέντορες, επενδυτές, funds και angel investors, φοιτητές, εθελοντές και ευρύ κοινό, συναντώνται για να συνομιλήσουν, να παρουσιάσουν, να δικτυωθούν, να δοκιμάσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες, να συμμετέχουν σε ζωντανούς διαγωνισμούς, να 'pitch-άρουν' την ιδέα τους και να γιορτάσουν μαζί μας τα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής τους πορείας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης κ. Μιχάλης Στάγκος, Συν-ιδρυτής των Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC), ο οποίος υπογράμμισε πως «Προσδοκούμε με το Dirsupt, να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική, που θα θέσει την Αθήνα ως επίκεντρο της μεγαλύτερης πλατφόρμας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη και Μεσόγειο. Θέλουμε, έτσι, να αναδείξουμε την παραγωγική πλευρά της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο κοινό και, παράλληλα, να εμπνεύσουμε και να βοηθήσουμε τους νέους που δεν σταματούν να σκέφτονται, να ονειρεύονται και να δημιουργούν ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες κρίσης ».
Η Αθήνα προορισμός έμπνευσης για διεθνείς προσωπικότητες της επιχειρηματικότητας
Παράλληλα, κατά τη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν ο θεσμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και οι κορυφαίοι ομιλητές που θα φιλοξενηθούν στη διήμερη γιορτή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Αθήνα.
Μεταξύ των διεθνών προσωπικοτήτων της επιχειρηματικότητας που αναμένονται στην Αθήνα, φέτος το Νοέμβριο περιλαμβάνονται και οι:
-Jonathan Ortmans, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και Πρόεδρος του Public Forum Institute
-Larry Sanger συνιδρυτής της Wikipedia και πρωτοπόρος της «διαδικτυακής σκέψης».
- Bob Dorf, Συγγραφέας, μαζί με τον Steve Blank, του best seller "Startup Owner's Manual" και angel/venture investor.
- Stacey Ferreira, η επιχειρηματίας που με ένα μόνο tweet συγκέντρωσε 1,2 εκ. από τους Richard Branson, Jerry Murdock και Alex Welch και έγινε η νεότερη γυναίκα-επιχειρηματίας που έκανε επιτυχημένο exit στην αγορά.
- Nanxi Liu, μια από τις top 5 γυναίκες–επιχειρηματίες σύμφωνα με το Inc. Magazine και σύμβουλος στο Lady Gaga's Foundation. Η εταιρεία της ανήκει στις top 10 τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο, σύμφωνα με τη NASA.
- Kelsey Ramsden, η Νο1 γυναίκα-επιχειρηματίας στον Καναδά για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέσα στις top 200 γυναίκες επιχειρηματίες στον κόσμο και μέντορας στο Branson Centre.
- Scott Halford, συγγραφέας βραβευμένος με Emmy Award, παραγωγός και ένας από τους 224 ομιλητές παγκοσμίως που είναι μέλη στο Ιnternational Speakers Hall of Fame.
- Michael Hjortlund, Πρόεδρος της LEGO/Capital of Children.
- Amy Cosper αρχισυντάκτρια του Entrepreneur magazine.
- Tiffany Norwood, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του διαδικτυακού ραδιοφώνου και ομιλήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell, στο Harvard Business School, στα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα
- Gabe Mott, απέδειξε πως μια καινοτόμα ιδέα μπορεί να δώσει τέλος στην πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ο νικητής του Hult Prize 2013, ύψους $1εκ.
Σε γραπτή του δήλωση, ο Jonathan Ortmans, Πρόεδρος της ΠΕΕ, ανέφερε ότι "το οικοσύστημα των startups εξελίσσεται στην Ελλάδα με την υπόσχεση να φέρει μία οικονομική ανανέωση σε όλη τη χώρα. Τόσο η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας όσο και η εκδήλωση Disrupt Startup ScaleUP, φέρνουν στο προσκήνιο τους τύπους των επιχειρηματιών που θα πρέπει να είναι στο μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ως προτεραιότητα για τη δημιουργία μίας νέας βάσης σταθερότητας". Ενώ ο Bob Dorf δήλωσε «ενθουσιασμένος που επισκέπτομαι την Ελλάδα σε μια εποχή που το οικοσύστημα των startups ξυπνά όχι μόνο στις ευκαιρίες, αλλά πιο σημαντικά στις προκλήσεις της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Στο Disrupt Startup ScaleUP θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε σε βάθος μαζί με άλλους leaders του χώρου των startups τη μεθοδολογία εξέλιξής τους, συνομιλώντας ζωντανά μπροστά σε ένα κοινό 2000 ατόμων.».
Η Kelsey Ramsden συμμετέχει στο Disrupt Startup ScaleUP «γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ παγκόσμιες ευκαιρίες προσφέρονται σε όσους έχουν το θάρρος να εκθέσουν τον εαυτό τους, να αναστατώσουν το σύστημα και να ξεκινήσουν την προσπάθεια. Η εφευρετικότητα γεννιέται πάντα μέσα από την ανάγκη και η Ελλάδα είναι μία από τις περιοχές όπου πάντα εμφανίζονταν ευρηματικότητα και επινοητικότητα. Έρχομαι στην Αθήνα, για να μοιραστώ ό,τι έχω μάθει μέσα από τη δική μου εμπειρία από το ξεκίνημα και την πορεία μου και ανυπομονώ να συναντήσω παρόμοια μυαλά, στην επιτυχία των οποίων θα μπορούσα να συμβάλλω».
Παγκόσμιο ring ιδεών!
Το Disrupt Startup ScaleUP πλαισιώνεται από πέντε «ζωντανούς» διαγωνισμούς ιδεών, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, στους οποίους ομάδες από 30 χώρες που έχουν διακριθεί στις προηγούμενες διαγωνιστικές φάσεις, διαγωνίζονται μπροστά σε «ζωντανό» κοινό και κριτική επιτροπή.
Με ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια σε όλους τους παραγωγικούς τομείς – τον πρωτογενή τομέα, την τεχνολογία, τη δημιουργική βιομηχανία και το χώρο της υγείας – τα startups καλούνται να παρουσιάσουν, να αποδείξουν και να πείσουν για τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι:
1) Future Agro Challenge- Ελληνική πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην αγροτική καινοτομία, ήδη διενεργείται σε 40 χώρες, αποτελώντας κορυφαία ενέργεια της GEW,
2) CleanTech Open- διοργανώνεται για 2η χρονιά και επικεντρώνεται στην ενέργεια και τις καθαρές τεχνολογίες, δίνοντας βήμα σε νέους επιχειρηματίες να διεκδικήσουν μια θέση στον τελικό της Αθήνας αλλά και στον διεθνή τελικό στο Σαν Φρανσίσκο,
3) ΣΦΕΕ Innovation Project – διοργανώνεται για 2η χρονιά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος, και εστιάζει στον τομέα της καινοτομίας στην υγεία,
4) Get in the Ring- διοργανώνεται για 3η χρονιά στην Ελλάδα αποκτώντας πλέον περιφερειακό χαρακτήρα, καθώς τα 8 καλύτερα startups της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου θα έρθουν στην Ελλάδα για να διαγωνιστούν στον περιφερειακό τελικό και να αναδειχθεί ο νικητής που θα ταξιδέψει στην Ολλανδία και θα διαγωνιστεί στο διεθνή τελικό, διεκδικώντας επένδυση ύψους 1 εκατ. Ευρώ,
5) Creative Business Cup – είναι το πρωτάθλημα δημιουργικής επιχειρηματικότητας, και διοργανώνεται για 2η φορά στην Ελλάδα. Μέσα από τον διαγωνισμό νέοι επιχειρηματίες διεκδικούν μία θέση στον τελικό της Αθήνας, αλλά και στον διεθνή τελικό της Κοπεγχάγης.
Δίνοντας βήμα σε ιδέες από διαφορετικούς τομείς, το Disrupt Startup ScaleUP φιλοδοξεί για μία ακόμα χρονιά να επιτύχει συνδυαστικά αποτελέσματα.
Η οικοδεσπότης της εκδήλωσης, κ. Κάρλα Τάνας, Συν-ιδρύτρια των Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC), έδωσε στοιχεία για τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, που φέτος αναμένεται να είναι πολλαπλά:
• 70 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μετά την εκδήλωση του 2013
• 65% των startups προσέλαβαν νέο προσωπικό
• 90% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι διαγωνισμοί τους βοήθησαν να αναπτύξουν την ιδέα και την επιχείρησή τους
• 67% εγκαταστάθηκαν σε νέα γραφεία
• 75% έλαβαν προτάσεις από ξένους επενδυτές για τα startups τους (το αντίστοιχο ενδιαφέρον το 2012 ήταν 52%)
• 465.000 € μοιράστηκαν ανάμεσα σε 14 νικητές το 2013
• 65% των startups έλαβαν εξωτερική χρηματοδότηση ή επενδύσεις
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη η δημιουργικότητα και η καινοτομία, να συναντούν τους πιο ζωτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που για χρόνια είχαν υποτιμηθεί και απαξιωθεί λόγω σειρά στρεβλώσεων και χαμηλής υπόστασης προτύπων, που είχαν δημιουργήσει οι πολιτειακοί και επιχειρηματικοί θεσμοί. Το παιχνίδι αλλάζει μόνο αφήνοντας πίσω το κακό μας εαυτό» υπογράμμισε ο Πάνος Σταμπουλίδης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ).
Ο Γιάννης Σύρρος, Γενικός Δ/ντής ΣΕΠΕ δήλωσε «Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Ταλέντο με τη χρήση της Τεχνολογίας είναι βασικά και ουσιαστικά συστατικά για την οικοδόμηση μίας νέας Ελλάδας. Αυτές είναι οι βάσεις για τη νέα επιχειρηματικότητα που οραματιζόμαστε στο ΣΕΠΕ, και σε αυτό το σκοπό συμβάλει και η πρωτοβουλία e-Skills for Jobs 2014. Σε αυτό το πλαίσιο και το συνέδριο Disrupt Startup ScaleUP είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που εγκαινιάζει μία νέα φιλοσοφία και ένα νέο τρόπο σκέψης. Ευχή μας η πρωτοβουλία αυτή να συνεχίσει να προκαλεί το δημιουργικό και παραγωγικό διάλογο με τους νέους».
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Θεσμικοί φορείς υποστήριξης είναι οι GR.EC.A. (Greek eCommerce Association), Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Αστικές Συγκοινωνίες Αθηνών, Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), ASHOKA, ΟRANGE GROVE και το Βρετανικό Συμβούλιο.