Ριζικό λίφτινγκ χρειάζεται άμεσα το 60% των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων της χώρας προκειμένου να προσελκύσει νέους πελάτες (ξένους κυρίως αλλά και Έλληνες), αιμοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομία των περιφερειών της χώρας, σύμφωνα με τον Κώστα Μπρεντάνο, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΔΕ).
Μιλώντας στο Euro2day.gr ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔΕ, εξηγεί πως οι 35.000 επιχειρήσεις του χώρου με συνολικό δυναμικό 450.000 κλινών συγκροτούν μαζί με τα ξενοδοχεία μικρής και μεσαίας δυναμικότητας τη ραχοκοκαλιά των υποδομών φιλοξενίας του ελληνικού τουρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει, πως σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων αντιπροσωπεύουν τον κύριο όγκο των υποδομών φιλοξενίας, σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα αριθμούν το 50% των κλινών, ενώ σε περιοχές όπως η Ρόδος υπερτερούν τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει, αποτελούν βασικό αιμοδότη των τοπικών οικονομικών καθώς η συντριπτική πλειονότητα της πελατείας τους δεν έχει σχέση με διακοπές all inclusive, με αποτέλεσμα να επωφελείται μεγάλος αριθμός τοπικών επιχειρήσεων από τις οποίες αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι επιχειρήσεις που χρειάζονται άμεσα αναβάθμιση υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 20.000. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, μάλιστα, σε πρώτη φάση θα απαιτηθεί ποσό 600-700 εκατ. ευρώ για να αναβαθμιστούν ριζικά περί τις 100.000 κλίνες καθώς το κόστος ανακαίνισης εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 6-7.000 ευρώ ανά κλίνη.
Η επιτακτική ανάγκη συνολικής αναβάθμισης της ποιότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προκύπτει από τα στοιχεία που ανέφερε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΕΕΔΔΕ. Σύμφωνα με αυτά, στην υψηλότερη κατηγορία τεσσάρων κλειδιών κατατάσσεται μόλις το 2,2% των επιχειρήσεων του κλάδου, το 15-16% εντάσσεται στην κατηγορία τριών κλειδιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από το 80%) ανήκει στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες ενός και δύο κλειδιών.
Η ηγεσία του ΣΕΕΔΔΕ πρόκειται να συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια προκειμένου να ζητήσει την ένταξη επιχειρήσεων του κλάδου σε προγράμματα χρηματοδότησης για την αναβάθμισή τους.
Η άντληση κεφαλαίων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αποτελεί μονόδρομο για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Κ. Μπρεντάνο καθώς η υψηλή φορολογία (33%) και η συρρίκνωση του τζίρου τους τα τελευταία χρόνια δεν τους δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την αναβάθμισή τους με ίδια κεφάλαια.
Το ολικό λίφτινγκ του κλάδου κρίνεται πολύ περισσότερο επιτακτικό καθώς διαμορφώνονται συνθήκες για την προσέλκυση νέας πελατείας, κυρίως από το εξωτερικό. Πολλές επιχειρήσεις του χώρου οδηγήθηκαν σταδιακά στο περιθώριο της αγοράς καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν συμβόλαια με ισχυρούς ξένους τουρ οπερέιτορ.
Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν δημιουργώντας προσδοκίες για καλύτερες μέρες. Η αλματώδης ανάπτυξη των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους (low cost carriers) επέτρεψε στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων να... χειραφετηθούν από τους τουρ οπερέιτορ.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κέρκυρας όπου, σύμφωνα με τον κ. Μπρεντάνο, μόνο η ιρλανδική Ryanair θα κλείσει τη φετινή χρονιά με 115.000 επιβάτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 11% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων στο νησί του Ιονίου. Αν συνυπολογίσει κανείς πως φέτος πέταξαν στην Κέρκυρα επτά εταιρίες χαμηλού κόστους, εύκολα γίνεται αντιληπτό το ειδικό βάρος της νέας πελατείας.
Η νέα πελατεία, ωστόσο, χρησιμοποιεί κατά κόρον το ίντερνετ για κρατήσεις μέσω πανίσχυρων συστημάτων κρατήσεων όπως το Booking.com, Expedia, TripAdvisor, Trivago κ.λπ.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, ωστόσο, αδυνατούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται καθώς εμφανίζονται να βλέπουν το ίντερνετ με το… κιάλι.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΔΔΕ, πως μόλις το 22%-25% των επιχειρήσεων του κλάδου διαθέτει τα δωμάτια μέσω γνωστών συστημάτων κρατήσεων.