Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτάισελμπλουμ: Δεν θα είναι πρόβλημα η βιωσιμότητα χρέους

Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες με το πρωτογενές πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι συζητήσεις για νέα βοήθεια.

Nτάισελμπλουμ: Δεν θα είναι πρόβλημα η βιωσιμότητα χρέους

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την χώρα, γιατί η Αθήνα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες όσον αφορά την μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, δήλωσε σε συμβούλιο στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

«Δεν περιμένω η βιωσιμότητα του χρέους να γίνει πρόβλημα για την Ελλάδα» ανέφερε ο ίδιος σχετικά με τους όρους της διάσωσης που συμφώνησε η χώρα το Νοέμβριο του 2012.

«Η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από ότι αναμενόταν» σημείωσε. Ο ίδιος επισήμανε πως η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και ανέκτησε κάποια πρόσβαση στις αγορές.

«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά, καταβάλλοντας πολύ υψηλό τίμημα, αλλά ξεπέρασαν τις προσδοκίες» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Προτείνει νέο αναπτυξιακό σχέδιο για Ευρώπη

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ, πρότεινε μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία για την Ευρώπη, η οποία θα επιβραβεύει τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις με φθηνή χρηματοδότηση για επενδύσεις και μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια νέα συμφωνία ανάπτυξης για την Ευρώπη» ανέφερε στη συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η πρόταση θα συνδέει την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, την αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά σχέδια.

«Θα εξετάζουμε τους προϋπολογισμούς, τις μεταρρυθμίσεις, τι κάνει η ΕΚΤ, σκεφτόμαστε πώς να ενισχύσουμε τις επενδύσεις. Τώρα οι πολιτικές αυτές είναι ανεξάρτητες, θα ήθελα να τις συνδέσω» σημείωσε. «Αξίζει να φέρουμε αυτούς τους τέσσερις τομείς μαζί και να έχουμε μια πολιτική συμφωνία για το πώς συνδέονται» πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως οι κυβερνήσεις που ξεκινούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, την κάνουν πιο ανταγωνιστική, προσελκύουν επενδύσεις και ανεβάζουν το επίπεδο της έρευνας και ανάπτυξης, πρέπει να επιβραβεύονται με μεγαλύτερο περιθώριο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον, πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο φθηνή χρηματοδότηση για επενδύσεις, από οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ΕΕ δεν πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στη Γαλλία

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως η ΕΕ δεν πρέπει να δώσει στην Γαλλία επιπλέον χρόνο για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, δεδομένου ότι η χώρα δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα δύο επιπρόσθετα χρόνια που τις δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Πως χρησιμοποιήθηκε αυτός ο χρόνος ; Δεν τον εκμεταλλεύτηκαν. Οπότε δεν πρέπει να κάνουμε ξανά το ίδιο» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v