Η χθεσινή αιφνιδιαστική διπλή πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αφενός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή την προσεχή εβδομάδα και αφετέρου να γνωστοποιήσει ότι η συζήτηση για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει το Φεβρουάριο, ήταν, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβλημένη. Οι κυβερνητικές αρρυθμίες ήταν κάτι παραπάνω από φανερές, η κυβερνητική σταθερότητα κρεμόταν επί καθημερινής βάσεως σε λεπτή κλωστή, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες έντονες και η εκλογολογία ακατάπαυστη. Έπρεπε, υποστηρίζει συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, να γίνει μια τέτοια κίνηση, "προκειμένου να ασχοληθούμε επιτέλους με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του".
Με την εξέλιξη αυτή, η συγκυβέρνηση κατ' αρχάς κερδίζει πολύτιμο χρόνο, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες μέχρι το τέλος του έτους, οι πιθανότητες των οποίων αυξάνονταν μέρα με τη μέρα. Πλέον, εκτός απροόπτου, θα βαδίσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η εκλογή του διαδόχου του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχοντας τη δυνατότητα, αν της βγει το σχέδιο, να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της και να αρχίσουν να αποδίδουν τα αποτελέσματα των σε εξέλιξη ενεργειών της: να έχει, δηλαδή, ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, να έχουν περάσει μέσω του προϋπολογισμού οι φοροελαφρύνσεις, να έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα τόσο της Ευρώπης όσο και του ΔΝΤ και να έχει προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος. Αν όλα αυτά, βάσει του σχεδιασμού του Μαξίμου, εξελιχθούν όπως τα θέλουν, οι προοπτικές εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή η εξασφάλιση 180 βουλευτών, θα είναι εφικτές και μαζί τους η συνέχιση του κυβερνητικού βίου.
Το διπλό μήνυμα
Το μήνυμα της σταθερότητας και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που θέλει να στείλει η κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία είναι διπλό, προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Και όπου εσωτερικό, η αναφορά γίνεται αφενός προς την αντιπολίτευση, δίνοντας τέλος στα εκλογικά σενάρια, και αφετέρου προς τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αδιάκοπα επιμένουν στην έντονη -και συχνά άδικη, κατά το Μαξίμου- κριτική προς το οικονομικό κυρίως επιτελείο. Και ανέκαθεν, θυμίζουν πολιτικοί αναλυτές, η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης συσπειρώνει τα κυβερνώντα κόμματα και λειτουργεί εκτονωτικά.
Σχετικά με το μήνυμα προς το εξωτερικό, τις πολιτικές ηγεσίες αλλά και τις αγορές, επιδιώκεται να αναδειχθεί η κυβερνητική βούληση για συνέχιση του εξελισσόμενου έργου και τήρηση των δεσμεύσεών μας. "Μπαίνουμε στην τελική φάση, αρχίζουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και η αξιοπιστία μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληγεί αυτήν την ώρα", υποστηρίζει η ίδια κυβερνητική πηγή.
Τα "μαθηματικά" της Βουλής
Κάποιοι κάνουν λόγο για κίνηση "υψηλού ρίσκου" από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς από μια ψηφοφορία θα κριθεί ο κυβερνητικός βίος. Αν δηλαδή η χώρα θα οδηγηθεί αμέσως σε εκλογές ή αν η κυβέρνηση θα πάρει τις απαιτούμενες ανάσες, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθειά της για έξοδο της χώρας από την κρίση. Το σενάριο καταψήφισης της πρότασης βέβαια είναι εξαρχής πολύ μικρό. Όχι μόνο γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι οριακή (154 Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μαζί), αλλά και γιατί δεν θα χρειαστούν 151 ψήφοι, μα λιγότερες. Όπως αναφέρει το άρθρο 84 του Συντάγματος, "πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών". Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα ψηφίσουν οι 9 προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν χρειάζονται 151, αλλά λιγότεροι. Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, αν δηλαδή θα αποτυπώσουν στην ψήφο τους την οξεία μέχρι τώρα κριτική προς την κυβέρνηση ή θα σταθμίσουν διαφορετικά τα δεδομένα. "Πρόβα τζενεράλε", ωστόσο για την προεδρική εκλογή δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί, καθώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές τώρα από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Επίσης ενδιαφέρον θα έχει η στάση ειδικά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν ευθέως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρόλο που εκτιμάται ότι, παρά τις ενστάσεις τους, κανείς δεν θα πάρει την πρωτοβουλία να ρίξει την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργάτες του, μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, "τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσουμε ένα πακέτο στο οποίο θα κληθούν όλοι να πάρουν θέση. Να πουν ναι ή όχι, γιατί καλύτερη λύση δεν θα υπάρχει για τη χώρα".