Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Αντιφατικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία

Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις, ωστόσο η υποχώρηση των ελληνικών μετοχών αντανακλά τις προβληματικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Bloomberg: Αντιφατικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να πείσει την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσής της, οι επενδυτές ομολόγων και μετοχών δίνουν αντιφατικές ετυμηγορίες για την ευρωστία της οικονομίας της χώρας.

Ακόμα και μετά το sell-off που κατεγράφη αυτήν την εβδομάδα, το ελληνικό χρέος συνέχισε να προσφέρει τις μεγαλύτερες αποδόσεις μεταξύ των κρατικών τίτλων από την αρχή του έτους, καταγράφοντας άνοδο 27% με βάση τα στοιχεία του Bloomberg (Bloomberg World Bond Indexes).

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, που άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ του 44,21% τον Μάρτιο του 2012, υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο έως το 5,469%.

Την ίδια ώρα όμως, λιγότερο ενθαρρυντική είναι η τάση στην αγορά μετοχών της χώρας, αφού μετά από μια άνοδο 28% πέρυσι, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει απώλειες 6,4% το 2014.

«Υπάρχει πρόοδος και αποφασιστικότητα σε ορισμένους τομείς, όπως η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, αλλού όμως η δυναμική είναι προβληματική», σχολίασε, μιλώντας στο Bloomberg, ο καθηγητής σύγχρονων ελληνικών μελετών του London School of Economics, Kevin Featherstone. «Ο δρόμος της Ελλάδας θα γινόταν ευκολότερος με τη συνεχή εξωτερική στήριξη, όμως ο Σαμαράς χρειάζεται να δείξει ότι η χώρα μπορεί να απελευθερωθεί από την τρόικα πολύ πριν τις πιθανές εκλογές της Άνοιξης του 2015».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επικριτές του Σαμαρά λένε πως τα επιτεύγματά του φαίνονται ευνοηθεί από τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης, μέσω της μείωσης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά.

Κατά τους ίδιους, η υποχώρηση των ελληνικών μετοχών αντανακλά καλύτερα τις προοπτικές για τον Σαμαρά, καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, η ΕΚΤ ερευνά τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.

«Οι επενδυτές μετοχών προεξόφλησαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2013 αλλά ακόμα δεν την έχουν δει», τόνισε στο Bloomberg ο επικεφαλής του τμήματος μετοχών της Pantelakis Securities, Θανάσης Δρογώσης. «Επιπλέον, ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια και τις καθυστερήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αριστείδης Χατζής, σημειώνει πως «ο Σαμαράς ελπίζει ότι εάν η παρουσία της τρόικας δεν είναι τόσο εμφανής στην Ελλάδα, τότε θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών και αντιμνημονιακών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές. Όμως οι αριθμοί είναι πολύ δύσκολοι».

Παρά τα «θερμά» λόγια της Μέρκελ και τις υποσχέσεις του Ντράγκι για δράση, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να ανησυχούν για την Ελλάδα. Στην πιο πρόσφατη αποτίμησή της η ΕΕ ανέφερε πως δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα ορισμένες βασικές αλλαγές, ενώ το ΔΝΤ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις σε διάφορα μέτρα, από τις ομαδικές απολύσεις μέχρι την άρση των περιορισμών στα καταναλωτικά αγαθά και τη δημιουργία πλαισίου για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, οι καθυστερήσεις αυτές στην εφαρμογή των μέτρων της τρόικας προέρχονται από τη σύγκρουση μεταξύ των αναγκών της ελληνικής οικονομίας και τις πολιτικές φιλοδοξίες του Σαμαρά να κρατηθεί στην εξουσία.

«Ο Σαμαράς θα μπορούσε να 'πέσει' μαχόμενος ως μεταρρυθμιστής, αντί να προσπαθεί να αντιστρέψει τον εκλογικό κύκλο στην Ελλάδα», σχολίασε. «Δεν νομίζω όμως ότι θα επιλέξει αυτό το μονοπάτι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v