Πετρελαϊκές έρευνες: Θετικές οι προοπτικές στη Δυτική Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανακάλυψης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Πετρελαϊκές έρευνες: Θετικές οι προοπτικές στη Δυτική Ελλάδα
Αντικρουόμενες απόψεις ως προς τις προοπτικές ανακάλυψης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης διατυπώθηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία. Αντίθετα, εκπρόσωποι εταιρειών εξέφρασαν προβληματισμό για τα πολύ περιορισμένα αξιοποιήσιμα στοιχεία των σεισμικών που διενήργησε εκεί η νορβηγική PGS.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες για εύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίοσης, μιλώντας με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο για τους υδρογονάνθρακες έγιναν σε συνεννόηση με το υπουργείο. Ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε επίσης ότι στον γύρο παραχωρήσεων για τις 20 περιοχές σε Ιόνιο και νότια Κρήτη θα συμμετάσχουν τουλάχιστον τρεις από τις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (super majors).

Για τις προοπτικές της νότιας Κρήτης, αυτό που τονίστηκε εκ μέρους εκπροσώπων εταιρειών, ήταν ότι οι γραμμές σεισμικών που διενήργησε εκεί η PGS ήταν λίγες και αραιές. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο και παρακινδυνευμένο να προκύψουν αξιόπιστα συμπεράσματα από τις αναλύσεις που θα γίνουν, ώστε να προσδιοριστούν γεωλογικοί στόχοι. Αντίθετα θετικές είναι οι προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Πελοπόννησος).

Όπως τονίστηκε, οι προσδοκίες για την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος στο υπέδαφος της συγκεκριμένης περιοχής είναι πολύ καλές και αυτό αποδεικνύεται από τα σεισμικά αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων και των γεωτρήσεων που έγιναν στο παρελθόν, είτε από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ (απορροφήθηκε από τα ΕΛ.ΠΕ.) είτε από ανεξάρτητες εταιρείες στο πλαίσιο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων τη δεκαετία του 1990.

Στην ίδια ημερίδα, εκπρόσωπος της Energean (Πρίνος) παρουσίασε τις λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων «Ε» και Βόρειος Πρίνος, συνολικού ποσού 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος εξάλλου μίλησε και για ισχυρές προοπτικές εντοπισμού υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής στην Ελλάδα ενός μοντέλου αντίστοιχου με αυτό της Νορβηγίας. Δηλαδή με ισχυρή δημόσια εταιρεία που να συμμετέχει στην παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v