Τράπεζες: Έκπτωση στις ζημίες από «κόκκινα» δάνεια

Πώς το tax credit συνδέεται με το επικείμενο πλαίσιο του ΥΠΑΝ για τις αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων. Γιατί διευρύνεται το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τράπεζες και ενισχύεται η αισιοδοξία για «διαχειρίσιμες» κεφαλαιακές ανάγκες.

Τράπεζες: Έκπτωση στις ζημίες από «κόκκινα» δάνεια

Φορολογικά κίνητρα στις τράπεζες για τις ζημίες που θα εγγράφουν όταν προχωρούν σε αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικείμενη ρύθμιση για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση (tax credit).

Με τη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, το Δημόσιο θα εγγυηθεί ότι θα αποδώσει στις τράπεζες με ομόλογα το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν θα συμψηφισθεί με κέρδη εντός της επόμενης 30ετίας. Με την παροχή της εγγύησης, ο αναβαλλόμενος φόρος αναγνωρίζεται στα εποπτικά κεφάλαια ακόμη και με το αυστηρότερο καθεστώς της Βασιλείας ΙΙΙ.

Πέραν, όμως, της μετατροπής του λογιστικά αναγνωρισμένου σήμερα αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες, όπως αποκάλυψε από τις 22 Αυγούστου το Euro2day.gr.

Ειδικότερα θα δοθεί η δυνατότητα σχηματισμού φορολογικής απαίτησης για τις ζημίες που θα εγγράφουν από εδώ και εμπρός όταν αναδιαρθρώνουν ή ρυθμίζουν επιχειρηματικά δάνεια.

Η ρύθμιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον νέο μηχανισμό αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων την οποία το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να φέρει στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Δηλαδή, το φορολογικό bonus θα δίνεται μόνο για τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ρύθμισης που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης (σ.σ. απλοποίηση του πτωχευτικού δικαίου και της προπτωχευτικής διαδικασίας), την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Αν μια τράπεζα εγγράψει ζημία της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχείρησης που θα ενταχθεί στις διατάξεις του υπό κατάρτιση νέου πλαισίου θα έχει τη δυνατότητα να συμψηφίσει 52 εκατ. ευρώ (με φορολογικό συντελεστή 26%) με κέρδη της επόμενης 30ετίας.

Ανάλογη ρύθμιση έχει περάσει ήδη η Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα η σχετική πρόταση έχει γίνει εδώ και μήνες από την PriceWaterhouseCoopers.

Πρόσθετο μαξιλάρι 2,5 δισ. ευρώ για το stress test

Αν η ρύθμιση ψηφισθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου, τότε στις δράσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών θα συνυπολογισθεί και η θετική διαφορά λόγω της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση.

Mε τα υφιστάμενα δεδομένα η ΕΚΤ αναγνωρίζει ως εποπτικά κεφάλαια στο stress test το 100% του αναβαλλόμενου φέτος, το 90% το 2015 και το 80% το 2016. Με τη νέα ρύθμιση δεν θα επέλθει απομείωση της τάξης του 10% για το 2015 και το 2016. Επομένως προκύπτει θετική διαφορά της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες έσπευσαν στο β΄ τρίμηνο να αναγνωρίσουν λογιστικά πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο εν όψει της ψήφισης της ρύθμισης και βεβαίως της άσκησης προσομοίωσης.

Η Alpha αναγνώρισε πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο 422 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 3,2 δισ., η Εθνική 994 εκατ. φθάνοντας συνολικά στα 3,4 δισ. (3,58 δισ. σε επίπεδο ομίλου) και η Πειραιώς 200 εκατ., ανεβάζοντας το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα 3 δισ. Στον αντίποδα η Eurobank παρέμεινε στα 3,2 δισ.

Η αισιοδοξία των τραπεζιτών για διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες

Το σύνολο των λογιστικοποιημένων φορολογικών απαιτήσεων των τεσσάρων τραπεζών ανέρχεται σε 12,8 δισ. και το πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι εν όψει του stress test διαμορφώνεται με τα υφιστάμενα στοιχεία σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι θα δοθεί δυνατότητα στις τράπεζες να εκπίπτει και η ζημιά από την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων με βάση τον επικείμενο νόμο Δένδια, το κεφαλαιακό μαξιλάρι μπορεί να διαμορφωθεί σε σημαντικά ανώτερα επίπεδα.

Οι ακραίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι της τάξης των 7 - 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι τράπεζες θα γράψουν ζημία της τάξης των 28 - 29 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων.

Τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι θα συμβάλει στο να παραμείνουν σε διατηρήσιμα επίπεδα οι κεφαλαιακές ανάγκες ακόμη και με το ακραίο δυσμενές σενάριο της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης, καθιστώντας εφικτή την προσφυγή στις αγορές για αυξήσεις κεφαλαίου. Έτσι θα μείνει αλώβητο και το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ που διατηρεί το ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v