ΥΠΕΚΑ: Κλείνει τις εκκρεμότητες για ΔΕΣΦΑ-ΑΔΜΗΕ εντός του έτους

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΣΦΑ η νέα πιστοποίηση της ΡΑΕ θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί η ΕΕ. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του due diligence για τον ΑΔΜΗΕ. Τις αμέσως επόμενες μέρες οι εταιρίες θα λάβουν τα σχέδια των συμφωνιών μετόχων.

ΥΠΕΚΑ: Κλείνει τις εκκρεμότητες για ΔΕΣΦΑ-ΑΔΜΗΕ εντός του έτους

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καθαρίσει η εικόνα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, των εταιρειών που διαχειρίζονται τις υποδομές μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο ΔΕΣΦΑ, η μεταβίβασή του στην αζέρικη Socar, η οποία έχει ήδη δώσει προκαταβολή ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς θα πρέπει να γίνει νέα πιστοποίηση από τη ΡΑΕ, η οποία θα συμπεριλάβει τις προβλέψεις της τροπολογίας που συζητείται στη Βουλή με την οποία επέρχεται συμμόρφωση στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ΡΑΕ θα μπορεί να επιβάλλει την αναστολή της άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας που ελέγχει τις μετοχές του ΔΕΣΦΑ δηλαδή της Socar (μη κοινοτική, κρατική, ενεργειακή εταιρεία), εφόσον οι αποφάσεις της τελευταίας, έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές της ΕΕ στα θέματα φυσικού αερίου, ή δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, εκτιμάται ότι η νέα πιστοποίηση της ΡΑΕ για το ΔΕΣΦΑ θα έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες τις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε εντός τριμήνου η Επιτροπή, είτε θα κάνει νέες παρατηρήσεις, κάτι που δεν αναμένεται, είτε θα αποδεχτεί σιωπηρά (δεν θα απαντήσει) την πιστοποίηση της ΡΑΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ

Σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, (πώληση από τη ΔΕΗ του 66% των μετοχών στον επενδυτή και του 34% στο Ελληνικό Δημόσιο) τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία του due diligence (νομικός και οικονομικός έλεγχος) από τις εταιρείες που προκρίθηκαν να περάσουν στην κυρίως διαγωνιστική φάση.

Αυτές είναι οι εξής κατ΄αλφαβητική σειρά:

1. Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd (Βέλγιο).

2. Public Sector Pension Investment Board (Καναδάς)

3. State Grid International Development Limited (Κίνα)

4. TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni (Ιταλία).

Τις αμέσως επόμενες μέρες οι εταιρείες θα λάβουν τα σχέδια των συμφωνιών μετόχων (Shareholders Agreement) και αγοράς-πώλησης μετοχών (Sale and Purchase Agreement) προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν τα κείμενα των δύο συμφωνιών και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να τα συμπληρώσουν με τις οικονομικές τους προτάσεις.

Η διαδικασία αυτή μαζί με μια παράταση προθεσμίας που συνήθως ζητούν οι επενδυτές, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά που θα προκύψουν θα τα εισπράξει η ΔΕΗ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει για το 34% του ΑΔΜΗΕ, το τίμημα ανά μετοχή που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Με τη μόνη διαφορά ότι το ποσό που θα οφείλει το Δημόσιο, θα συμψηφιστεί με απαιτήσεις που έχει από τη ΔΕΗ. Αναφορικά με το ενδιαφέρον απόκτησης του ΑΔΜΗΕ είναι ιδιαίτερα έντονο από όλες τις υποψήφιες εταιρείες.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τόσο η βελγική ΕLIA, όσο και η ιταλική TERNA, αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα με συχνές επισκέψεις ανώτατων στελεχών τους στην Αθήνα, ενώ ανώτατο στέλεχος της βελγικής εταιρείας είχε και συνάντηση στο Μαξίμου.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν αποκλείεται στη φάση της κατάθεσης των προσφορών να διαμορφωθούν συμμαχίες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κινεζικής εταιρείας, δηλαδή αν θα καταθέσει ή όχι προσφορά, καθώς εδώ και δύο μήνες ελέγχει το 35% της μητρικής εταιρείας της TERNA, ενώ εκπροσωπείται και στο διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v