Ενέργεια: Σε δυο χρόνια η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για την Α' φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, σε ένα έργο προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ. Σε δυο χρόνια θα ολοκληρωθεί το έργο, στα 100 εκατ. ετησίως το όφελος τονίζει ο Μ. Παπαγεωργίου. Οι ανάδοχοι.

Ενέργεια: Σε δυο χρόνια η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Με την παρουσία του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση, του περιφερειάρχη Αιγαίου, των πρέσβεων Ιταλίας, Γαλλίας και Σουηδίας, του προέδρου της ΡΑΕ και της διοίκησης της ΔΕΗ υπεγράφησαν πριν από λίγο οι συμβάσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των τριών εταιριών που ανέλαβαν την καλωδιακή διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.

Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας, αρχικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα σημαντικής προτεραιότητας στη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, που βρισκόταν σε στασιμότητα τουλάχιστον 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι αρχικές μελέτες. Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από ένα χρόνο επαναπροκηρύχθηκε με δημόσια διαβούλευση και διακήρυξη ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός. Μετά από πολυσύνθετη διαγωνιστική διαδικασία, πραγματοποιήθηκε σταδιακά η επιλογή των αναδόχων μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με τους Ελληνικούς και ξένους οίκους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Η Α Φαση τού έργου διαχωρίζεται στις ακόλουθες ομάδες:

- Oμάδα Α: Υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV Λαυρίου – Σύρου, συνολικού μήκους 108 χλμ.

Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία Prysmian και ο χρόνος παράδοσής του είναι 22 μήνες.

- Ομάδα B: Υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV, από την Σύρο προς Τήνο, Μύκονο και Πάρο, και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο.

Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και ο χρόνος παράδοσής του είναι 22 μήνες.

- Ομάδα Γ: Υποσταθμός Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου καθώς και 3 Yποσταθμοί Υποβιβασμού 150 kV προς Μέση Τάση στις νήσους Σύρο, Πάρο και Μύκονο.

Ανάδοχος του έργου επελέγη η εταιρεία ALSTOM Grid S.p.A. και ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι οι 22 μήνες.

- Ομάδα Δ: Συγκρότημα «SVC», αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος +/- 100 MVAr στην Σύρο.

Ανάδοχος του έργου επελέγη η σύμπραξη της Ελληνικής ABB με την ΑΒΒ Σουηδίας και ο χρόνος παράδοσής του είναι 18 μήνες.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα: «Βάζουμε σήμερα πλώρη ώστε, μετά από πολλές δεκαετίες, ο ηλεκτρικός βρόχος διασύνδεσης των Κυκλάδων να αποτελεί - σε μόλις δύο χρόνια από τώρα – πραγματικότητα. Ένα έργο για το οποίο η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τόλμησε να δεσμευτεί, να εργαστεί και είναι αυτή που τώρα υλοποιεί αυτό το μεγάλο όραμα.

Με τεράστιες ωφέλειες όχι μόνο για αυτές τις περιοχές αλλά για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους. Μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομούνται 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενώ και με την υλοποίηση του έργου της Κρήτης, που ακολουθεί, θα δουν μειώσεις κατά ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και φυσικά, θωρακίζουμε και ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας μας, τον τουρισμό, καθώς με τα έργα αυτά βάζουμε τέλος στους κινδύνους blackout για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Όλα αυτά, με πίστη στην ευθεία γραμμή που χαράξαμε και ακολουθούμε προς μία ανταγωνιστική οικονομία με αύξηση της απασχόλησης και οφέλη για την κοινωνία και τους καταναλωτές.». 

Σε δήλωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Γιαρέντης αναφέρει τα εξής: «Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων δεν είναι μόνο ένα έργο υποδομής. Είναι ένα έργο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Γίνεται πράξη η ηλεκτρική ζεύξη των 4 μεγάλων νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο σύστημα με πρώτο στόχο την ασφάλεια και αξιοπιστία του εφοδιασμού με Ηλεκτρική Ενέργεια και πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, τις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα χρειάστηκε να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια και να καταβληθεί μια τιτάνια προσπάθεια από τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ ώστε να αποφευχθούν άλλες καθυστερήσεις. Μαζί με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη της υλοποίησης, ο ΑΔΜΗΕ αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την θέληση, αλλά και την δυνατότητα, να εκτελέσει μεγάλα έργα. Και φυσικά να επιταχύνουμε το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Με ορόσημο τη σημερινή εκδήλωση, σε λίγους μήνες από σήμερα το μεγάλο αυτό έργο θα γίνει πράξη».

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, αναφέρθηκε στο ρόλο της Αρχής μέσω της οποίας, και σε συνεργασία με το ΕΜΠ, συντάχθηκαν οι αρχικές μελέτες του έργου. Οπως δε τόνισε, μετά την έναρξη της διασύνδεσης των Κυκλάδων η διασύνδεση της Κρήτης θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης που θα προσφέρει από την μείωση των ΥΚΩ κατά 400 εκατομμύρια. Τελικός στόχος, σύμφωνα με τον κ.Βασιλάκο, είναι η διασύνδεση όλων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, οι θετικές επιπτώσεις της οποίας θα είναι εθνικής σημασίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός τόνισε ιδιαίτερα ότι σε παρόμοια έργα, το κυριότερο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο βάσει του σχεδιασμού του 2009 όταν ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός, θα έπρεπε να λειτουργεί φέτος.

Τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία από την διασύνδεση των Κυκλάδων:

• Τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης θα φέρουν ένα πολύ μεγάλο μόνιμο όφελος και θα οδηγήσουν στη σημαντική ελάφρυνση του τιμολογίου των Ελλήνων καταναλωτών μέσα από την μεγάλη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνονται σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος από όλους τους καταναλωτές, ώστε να καλύπτεται το σημαντικά υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών. Το εκτιμώμενο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

• Ομαλοποιείται και σταθεροποιείται το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών, γεγονός που διασφαλίζει τις τοπικές οικονομίες αλλά και την απρόσκοπτη ανάπτυξη στον τουρισμό.

• Βελτιώνεται η αξιοπιστία της παρεχόμενης ενέργειας αφού θα υπάρχουν δύο δρόμοι τροφοδότησης, ένας από Λαύριο και ένας από Νότια Εύβοια.

• Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης του έργου.

• Ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.

• Οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό εμπόριο κατά την υλοποίηση του έργου.

• Μειώνεται σημαντικά η περιβαλλοντική επιβάρυνση στα εν λόγω νησιά λόγω της παύσης λειτουργίας των αυτόνομων θερμικών σταθμών παραγωγής.

• Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού σε αυτές τις περιοχές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v