Απορρίφθηκε αγωγή Κατσανέβα κατά ΕΕΛ/ΛΑΚ

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ανακοίνωσε πως στις 28 Αυγούστου απορρίφθηκε αγωγή του Θεόδωρου Κατσανέβα κατά της εταιρείας και συντάκτη της ελληνικής Wikipedia. Ο Θεοδ. Κατσανέβας είχε προσφύγει για αρνητικές αναφορές σε λήμμα της Διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Απορρίφθηκε αγωγή Κατσανέβα κατά ΕΕΛ/ΛΑΚ

Απορρίφθηκε η Αγωγή του Θεοδ. Κατσανέβα εναντίον συντάκτη της Ελληνικής Wikipedia και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΛ/ΛΑΚ πριν από περίπου 2 χρόνια «έλαβε έγγραφο εξώδικης διαμαρτυρίας από τον κ. Κατσανέβα Θεόδωρο στο οποίο ζητούσε να γίνει διαγραφή μέρους του άρθρου που υπάρχει αναρτημένο στην «Βικιπαίδεια» για τον ίδιο, θεωρώντας ότι η ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι υπεύθυνη και εκπροσωπεί τους συντάκτες και διαχειριστές της Wikipedia καθώς και ότι εμπλέκεται στη σύνταξη του περιεχομένου της".

Στη συνέχεια, "και αφού η ΕΕΛ/ΛΑΚ ενημέρωσε εγγράφως ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εξώδικης διαμαρτυρίας καθώς δεν εκπροσωπεί τη Wikipedia, τόσο την ελληνική έκδοση αυτής αλλά και οποιαδήποτε άλλη και σε καμία περίπτωση δεν επιβλέπει τους διαχειριστές ή τους συντάκτες της, ούτε επιμελείται το περιεχόμενο που αναρτάται σε αυτήν, ο κ. Κατσανέβας προχώρησε σε αγωγή εναντίον της ΕΕΛ/ΛΑΚ αλλά και του συντάκτη που έχει αναρτήσει το εν λόγω άρθρο, κατέθεσε και αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάστηκαν».

H απόφαση της 28.08.2014 «απορρίπτει την αίτηση του Θ. Κατσανέβα και ως προς τον Diu Diu (σ.σ. συντάκτης του σχετικού λήμματος) και ως προς την ΕΕΛ/ΛΑΚ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους: δε θεωρεί ότι το λήμμα της Βικιπαίδειας προσθέτει οποιαδήποτε επιπρόσθετη ή προσβλητική για τον αιτούντα πληροφορία πέραν των όσων αναγράφονται στην αρχική χειρόγραφη διαθήκη του Α. Παπανδρέου, την οποία κρίνει ως ισχυρή, κι επιπλέον κάνει αναφορά στο ότι το λήμμα της Βικιπαίδειας έχει λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα ώστε να γίνεται μια ισορροπημένη παρουσίαση της εν λόγω διαφοράς. Η αίτηση απορρίπτεται και για την ΕΕΛ/ΛΑΚ ως μη έχουσας τη δυνατότητα να ελέγξει και άρα να επέμβει στο περιεχόμενο των καταχωρήσεων».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «το να ενάγει κανείς την ΕΕΛ/ΛΑΚ για ένα άρθρο της Βικιπαίδειας έχει την ίδια αξία και λογική συνέπεια με την απόφαση κάποιου που έπαθε δηλητηρίαση από οργανικό σπανάκι να ενάγει την Greenpeace επειδή υποστηρίζει την καλλιέργεια οργανικών προϊόντων. Τα δικαστήρια έχουν την τάση να κοιτούν στο παρελθόν, αφού εξετάζουν περιστατικά που έχουν ήδη συμβεί βασισμένα σε νόμους που εκφράζουν την συμφωνία μιας κοινωνίας για το πως πρέπει να ρυθμίζονται κοινωνικο-οικονομικές σχέσεις. Η τεχνολογία έχει την τάση να κοιτάει στο μέλλον, καθώς μας δίνει νέες δυνατότητες αλλάζοντας, έτσι, την ίδια την καθημερινότητά μας».

Η περίπτωση της απόφασης σε σχέση με τη Βικιπαίδεια «είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις που τεχνολογία και δίκαιο φαίνεται να βρίσκουν ένα κοινό σημείο: Αυτό της κοινής λογικής. Κι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε από την ιστορία της υπόθεσης Κατσανέβας vs. και ΕΕΛ/ΛΑΚ».

H μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v