Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ προγραμμάτων απασχόλησης εξαγγέλλει η κυβέρνηση

Επτά προγράμματα για επιδότηση της κατάρτισης και μείωση της ανεργίας ρίχνει στη μάχη το υπουργείο Εργασίας από Σεπτέμβριο. Με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ να καθυστερεί, η χρηματοδότηση θα γίνει με... προκαταβολές από την Κομισιόν.

Μπαράζ προγραμμάτων απασχόλησης εξαγγέλλει η κυβέρνηση

«Εμπροσθοβαρείς δράσεις» για την καταπολέμηση της ανεργίας ρίχνει στη μάχη το υπουργείο Εργασίας από τον Σεπτέμβριο, καθώς θεωρείται καθοριστικός μήνας για την εξέλιξη της απασχόλησης στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ανεβάζει ψηλά τον πήχη και για τον λόγο αυτό προγραμματίζεται η παρουσία του πρωθυπουργού στο υπουργείο προκειμένου να γίνουν οι συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Μετά από ένα διάστημα σημαντικής καθυστέρησης στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων, καθώς όλα έχουν παγώσει λόγω της μη έγκρισης από την Ε.Ε. των επιχειρησιακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ενεργοποιεί σε συνεννόηση με την Κομισιόν νέα προγράμματα.

Οι εξαγγελίες αναμένονται σύντομα και θα αφορούν τουλάχιστον 7 προγράμματα επιδότησης της κατάρτισης ή και της απασχόλησης, με στόχο να ωφεληθούν έως 145.500 άνεργοι.

Όλα τα προγράμματα θα τρέξουν βάσει των εξαγγελιών μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν πως τελικά θα εκταμιευθούν ως... προκαταβολή περί τα 600 εκατ. ευρώ για τις λεγόμενες εμπροσθοβαρείς δράσεις για την απασχόληση.

Το βαρύ πυροβολικό του υπουργείου Εργασίας θεωρούνται δύο προγράμματα για συνολικά 50.000 ανέργους, ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Πρόκειται για τα προγράμματα επιδότησης της κατάρτισης και της απασχόλησης, μέσω ΚΕΚ, με επιδότηση μέσω της «Επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας» - voucher. Στα προγράμματα αυτά δεν εμπλέκεται ο ΟΑΕΔ, αλλά πραγματοποιούνται μέσω του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. Οι προκηρύξεις γι' αυτά έχουν ήδη δοθεί για διαβούλευση.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά 38.000 άνεργους ηλικίας 25 - 29 ετών. Σε αυτό, μέσω voucher (επιταγή κατάρτισης) θα προσφέρεται τόσο θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 100 ωρών, όσο και πρακτική εξάσκηση έως 5 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρεται σε 15.000 αποφοίτους AEI - TEI και σε 23.000 νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με «αμοιβή» (εκπαιδευτικό επίδομα+ασφάλιση) ύψους 2.530 ευρώ και 2.280 ευρώ, αντίστοιχα. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι αντίστοιχο του πρώτου, αφορά όμως 12.000 νέους ανέργους ηλικίας 18 - 24 ετών. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 43.200.000 ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν 3.000 νέοι άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ - ΤΕΙ και 9.000 απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα υπόλοιπα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή, πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο και μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι:

*Πρόγραμμα κατάρτισης 16.000 ανέργων άνω των 29 ετών: Το πρόγραμμα θα γίνει μέσω ΟΑΕΔ, θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που συνολικά θα φτάνει έως τους πέντε μήνες. Το κόστος του θα ανέλθει στα 112.000.000 ευρώ.

*Λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Το πρόγραμμα στόχο έχει να απασχολήσει 6.500 ανέργους, σε θέσεις εργασίας που αφορούν την κοινωνική οικονομία και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

*Πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης για 50.000 ανέργους: Αφορά πεντάμηνη εργασία σε δημόσιους φορείς και ξεκινάει επίσης τον Σεπτέμβριο.

*Ειδικό πρόγραμμα για 15.000 ανέργους που θα απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε τομείς που αποτελούν την αιχμή της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή και η πληροφορική. Το πρόγραμμα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο νωρίτερα από τον Νοέμβριο και δεν αποκλείεται τελικά να υλοποιηθεί εντός του 2015.

*Πρόγραμμα (youth guarantee) για 8.000 ανέργους ηλικίας έως 24 ετών. Η έναρξή του προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο ή το πιθανότερο, τον Ιανουάριο του 2015.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τον ΟΑΕΔ τρέχουν τρία προγράμματα.

Συγκεκριμένα, έως τις 21 Αυγούστου ισχύει η συμπληρωματική πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ για επιδότηση 900 νέων ανέργων που επιθυμούν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση με έμφαση στην καινοτομία. Στα 10.000 ευρώ η επιδότηση. Πρόκειται για συμπληρωματική πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθώς το πρόγραμμα τρέχει από τις αρχές του 2014 και αφορά την ενίσχυση συνολικά 2.000 νέων.

Επίσης, τρέχει η επιδότηση της απασχόλησης 10.000 ανέργων σε Τοπικές Δράσεις (ΤΟΠΣΑ–ΤΟΠΕΚΟ) καθώς και η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων των οποίων λόγω της θέσης τους επηρεάζεται η λειτουργία από τα έργα κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v