Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ατζέντα Γιούνκερ στο ραντεβού με Σαμαρά

Τι κομίζει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Τα αιτήματα της Αθήνας και οι απαντήσεις. Η πίεση από Βερολίνο για τρίτο δάνειο με «έξτρα» δεσμεύσεις. Γερμανικό pressing για τοποθέτηση Άσμουσεν στη νέα Κομισιόν. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

H ατζέντα Γιούνκερ στο ραντεβού με Σαμαρά

Χαμηλό προφίλ έχει ζητήσει να κρατηθεί κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι με τη νέα του ιδιότητα και αυτό έχει τη σημασία του. Παρ' όλα αυτά έχει κάνει το «χατίρι» στον Έλληνα πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα. Στο πρόγραμμά του έχει και συνάντηση με τον Μαργαρίτη Σχοινά, συντονιστή της Task Force και της ομάδας του μνημονίου της Κομισιόν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, ο κ. Γιούνκερ θα αποφύγει τις δεσμεύσεις, τουλάχιστον δημοσίως, καθώς δεν είναι έτοιμος ακόμα να ανοίξει τα χαρτιά του για το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή έχει ακόμα την καυτή πατάτα της σύστασης της Κομισιόν που, όπως μαθαίνουμε, δεν πάει και τόσο καλά λόγω της υπόγειας -πλην μετωπικής- σύγκρουσης της Γερμανίας και της Γαλλίας με φόντο τη θέση του επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

H άφιξη Γιούνκερ, όμως, κάθε άλλο παρά συμβολική μπορεί να θεωρηθεί, καθώς εμφανίζεται διατεθειμένος να ακούσει τι έχει να προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι αρνητικός στην ελληνική πρόταση να μεταφερθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι, φτάνει να λάβει επαρκείς εξηγήσεις για το πώς θα γίνει αυτό πρακτικά. Βεβαίως, μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, δεν μπορεί να έχει επισήμως λόγο στα τεκταινόμενα και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με τη γνωστή σκληρή γραμμή που ακολουθείται μέχρι σήμερα από τους δανειστές.

Κύκλοι των Βρυξελλών αποδίδουν το θέμα του Παρισιού, που φαίνεται πως όσο γρήγορα φούσκωσε τόσο γρήγορα ξεφουσκώνει, στις προγραμματικές δηλώσεις που θέλει να κάνει ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ. Βλέπουν δηλαδή εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από την ανάδειξή του.

Όπως έγραψε αποκλειστικά το Euro2day.gr, όμως, ο κ. Γιούνκερ έχει σκοπό να προχωρήσει στην αλλαγή της τρόικας, δίνοντας περισσότερη ευθύνη στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων στο Eurogroup. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα μας υπό την έννοια ότι εάν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρουσιάζει πειστικά και αξιόπιστα μέτρα, τότε αυτά θα συζητιούνται και θα αποφασίζονται από τους ομολόγους του και όχι από τους τεχνοκράτες της τρόικας.

Το στοιχείο που παραμένει να διευκρινιστεί, είναι πολύ νωρίς άλλωστε, είναι εάν η νέα Κομισιόν θα πει «ναι» στην ελληνική πρόταση να χαμηλώσει ο πήχης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Παραμένει να φανεί επίσης πώς θα αντιδράσει ο κ. Γιούνκερ αν η επόμενη αξιολόγηση παρουσιάσει καθυστερήσεις ή μεγαλύτερα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά από τις σημερινές προβλέψεις.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει γρήγορη λύση «πακέτο» στο ελληνικό θέμα μόλις τα στρες τεστ των τραπεζών ολοκληρωθούν. Τότε άλλωστε θα αναδειχθεί το ζήτημα που σιγοβράζει εδώ και καιρό και δεν είναι άλλο από τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και το πώς θα χρησιμοποιηθούν. Παράλληλα βέβαια, θα μελετηθεί και το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Ο πρόεδρος τη ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εμμένει στην αυστηρότητα των ευρωπαϊκών στρες τεστ καθώς και στο «εμπάργκο» να μη χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών του προγράμματος, προκαλώντας πονοκεφάλους στην Αθήνα. Δεν είναι μόνος πάντως. Έχει την πλήρη -σιωπηρή- στήριξη της Γερμανίας που επιθυμεί ένα μικρό τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ώστε να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα δημοσιονομικά της.

Επιπλέον, σχεδιάζεται ένα τρίτο δάνειο που αυτήν τη φορά θα συνοδεύεται και από εγγυήσεις μέρους της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, έναντι των χρημάτων που θα λάβουμε στο πακέτο στήριξης, όπως απαιτεί το φινλανδικό κοινοβούλιο.

Όλα αυτά θα «σκάσουν» ταυτόχρονα τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσπαθεί να επιβάλει τον πρώην Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ως νέο Όλι Ρεν, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις της Α. Μέρκελ.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση ζητάει ως αντίβαρο την τοποθέτηση του γνωστού μας Γιοργκ Άσμουσεν (πρώην εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, υφυπουργός του Σόιμπλε και τώρα υφυπουργός Εργασίας) ως γενικό διευθυντή του ΕCOFIN, δηλαδή του επιτρόπου για τις μομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, που σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να είναι ο κ. Μοσκοβισί. Η τοποθέτηση αυτή θα είναι επιπλέον του χαρτοφυλακίου που προορίζεται για το Βερολίνο.

Οι καλά γνωρίζοντες αντιλαμβάνονται ότι ένα τέτοιο δίδυμο στο πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν θα είναι εκρηκτικό, καθώς έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τα πάντα, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ απέρριψε την υποψηφιότητα Άσμουσεν και ετοιμάζεται να προτείνει τον επικεφαλής της EFC και EWG, Τόμας Βίζερ, για τη θέση αυτή.

Εάν ο κ. Βίζερ αποδεχθεί, τότε θα είναι μια καλή εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς γνωρίζει και έχει βοηθήσει ουκ ολίγες φορές να ξεκολλήσουν διάφορα θέματα υπέρ της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v