Επί τάπητος αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό η ηγεσία του ΣΕΒ το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο, παρά τις διακηρύξεις και τις μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, παραμένει ο κύριος ανασταλτικός παράγων όχι απλώς για την ανάπτυξη, αλλά ακόμη και για τη συνέχιση της λειτουργίας δεκάδων βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Η ενέργεια, όμως, δεν είναι το μοναδικό θέμα που έχει ψηλά στην ατζέντα ο ΣΕΒ, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση της ηγεσίας του με τον Γκίκα Χαρδούβελη την προηγούμενη μόλις εβδομάδα.
Κομβικό ζήτημα θεωρεί ο επιχειρηματικός κόσμος τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση αναφορικά με το καυτό θέμα των «κόκκινων δανείων» καθώς από αυτές θα καθοριστεί το κατά πόσον θα επιτευχθεί ενίσχυση της ρευστότητας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει θέσει τον προβληματισμό του για το ότι οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε εκείνες που μέχρι σήμερα στηρίζουν οι τράπεζες για να μην καταρρεύσουν. «Για αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις είναι σημαντικό να μη βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των υπολοίπων. Πρέπει να προστατευτούμε από τη νόθευση του ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις, σε όσους κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, πάγια αιτήματα από την πλευρά του ΣΕΒ είναι η εξασφάλιση σταθερότητας στο φορολογικό μέτωπο αλλά και η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία στην προσπάθεια ανάκαμψης.
Ελάχιστα τα έως τώρα οφέλη
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, εκτός από τις εκπτώσεις ύψους 10-25% που αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ (κυβέρνηση) και οι οποίες έχουν ημερομηνία λήξεως, μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ο μηχανισμός αντιστάθμισης του κόστους που επιβαρύνει τις βιομηχανίες για αγορά ρύπων, με ελάφρυνση όμως που μετά βίας φτάνει τα 20 εκατομμύρια τον χρόνο για το σύνολο της βιομηχανίας. Αντίθετα, μέτρα όπως οι συμβάσεις διακοψιμότητας στον ηλεκτρισμό, ή η απελευθέρωση ποσοτήτων αερίου (Gas Release) για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς στην αγορά φυσικού αερίου, είτε δεν προωθούνται, είτε στη δεύτερη περίπτωση λαμβάνονται με τρόπο ώστε να λειτουργούν υπέρ του μονοπωλίου.
Η σώρευση των προβλημάτων αυτών υποχρεώνει την ηγεσία του συλλογικού φορέα της βιομηχανίας να τα θέσει εκ νέου υπ' όψιν του πρωθυπουργού. Μετά δε τη συνάντηση αυτή, θα ακολουθήσει συνάντηση της ηγεσία του ΣΕΒ με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, προκειμένου να τεθούν οι πρακτικοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΕΒ θα μεταφέρει την ανησυχία των ενεργοβόρων επιχειρήσεων για τη συνεχιζόμενη υψηλή φορολόγηση του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, την αδυναμία αξιοποίησης των ευκαιριών που προφέρει η αγορά στην προμήθεια φυσικού αερίου, λόγω των ρυθμιστικών προβλέψεων και τη συνεχιζόμενη «προστασία» του μονοπωλίου. Επίσης αναμένεται να τεθεί η επιβάρυνση των τιμολογίων της βιομηχανίας με χρεώσεις όπως για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η μορφή των οποίων έχει λάβει πλέον τα χαρακτηριστικά φόρου και όχι τέλους.
Ακόμη θα γίνει αναφορά στην αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή και στην Ελλάδα των συμβάσεων διακοψιμότητας. Το μέτρο έχει εξαγγελθεί εδώ και 18 μήνες, αλλά δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί, καθώς το σχέδιο σύμβασης που εμφανίζει το ΥΠΕΚΑ στην Επιτροπή δεν γίνεται δεκτό γιατί μοιάζει με κρατική επιδότηση.
Τιμή φυσικού αερίου
Ιδιαίτερη έμφαση σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί στα θέματα τιμολόγησης του φυσικού αερίου, καθώς παρά τη μείωση του 15% που επιτεύχθηκε στη νέα σύμβαση ΔΕΠΑ-Gazprom, στην πράξη φάνηκε ότι η τιμή του ρωσικού αερίου για την Ελλάδα είναι ακριβότερη από την τιμή στην οποία το αγοράζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή υπολογίζεται και είναι απολύτως συνδεδεμένη με αυτήν του πετρελαίου, σε αντίθεση με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στην πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου η τιμή σε μεγάλο ποσοστό είναι συνδεδεμένη με τις τιμές που διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά.
Αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο στην παραγωγική τους διαδικασία να βρίσκονται μονίμως σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι οι ανταγωνιστές τους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που επιτυγχάνουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Τι λένε οι Ρώσοι για τη σύμβαση
Τον προβληματικό χαρακτήρα της νέας σύμβασης ΔΕΠΑ-Gazprom, με βάση κύκλους της βιομηχανίας, επιβεβαιώνει η συνέντευξη του Κονσταντίν Σιμόνοφ, γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας (απηχεί τις θέσεις του Κρεμλίνου), στην Καθημερινή της Κυριακής.
Σε ερώτηση για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου από την Gazprom, ο κ. Σιμόνοφ (πρόσφατα μίλησε στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα) παραδέχεται ότι η πολιτική της χώρας του στα θέματα τιμολόγησης δεν είναι απόλυτα σωστή, αφού, όπως είπε, «θα έπρεπε να είμαστε πιο ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τις τιμές». Συνέχισε δε λέγοντας: «Μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις ιδιαίτερα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γιατί εκεί είναι που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ρωσία κινείται μονοπωλιακά. Αντίθετα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί κανείς να το υποστηρίξει αυτό. Πάντως, οι τιμές εκτινάσσονται και λόγω των φόρων που επιβάλλονται αλλά και των προμηθειών που βγάζουν οι ενδιάμεσοι».