Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Δεν χρειάζεται "κούρεμα" το ελληνικό χρέος, ενώ το Eurogroup είναι έτοιμο, εφόσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, να αρχίσει τη συζήτηση για τη διευθέτησή του τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Δεν δίνονται λεφτά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τόνισε.

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Στις ρίζες της κρίσης αλλά και στο τι πρέπει να γίνει εφεξής ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ελλάδας και συνολικότερα των χωρών της ευρωζώνης εστίασαν στη διάλεξη που έδωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η κρίση που ξέσπασε στην Αμερική έβγαλε στο φως τα κρυμμένα προβλήματα της Ευρώπης. Ένα από αυτά ήταν ότι η Eurostat περιοριζόταν πριν από την κρίση μόνο στην αποδοχή των στοιχείων που της έδιναν τα κράτη μέλη και δεν προχωρούσε σε ελέγχους για την ακρίβειά τους, όπως έγινε αμέσως όταν ξέσπασε η κρίση.

Για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής του ESM κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς «υπάρχουν καθυστερήσεις και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».

Για το χρέος είπε ότι οι δεσμεύσεις του Eurogroup το 2012 συνεχίζουν να ισχύουν και μετά το review της τρόικας αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο το Eurogroup θα είναι έτοιμο, αφού έχει στα χέρια του όλες τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα», καθώς εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Αναλυτικά αναφέρθηκε επίσης και στον ρόλο του ESM τονίζοντας ότι στη βασική φιλοσοφία του διαφέρει από το ΔΝΤ, ωστόσο έχει αποδείξει την αλληλεγγύη του στηρίζοντας χρηματοδοτικά τις χώρες που μπήκαν σε προγράμματα στήριξης.

«Όπως όμως όλοι γνωρίζετε, δεν δίνονται λεφτά χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης εν όψει της τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, μελετά ήδη νέα εργαλεία που θα του δώσουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί απευθείας τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Στο σημείο αυτό, αναφερόμενος στα εργαλεία που υιοθέτησε η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ότι ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ έχουν κάνει πάρα πολλά, αλλά δεν αρκούν αυτά αν τα εθνικά κράτη δεν προχωρήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους «πρέπει να συζητηθεί και να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα» και εξέφρασε την άποψή του βάσει της οποίας η ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη δεν μπορεί να έρθει χωρίς τη διοχέτευση ρευστότητας στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v