Πίεση ασκεί τις τελευταίες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την τρόικα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο «να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να συνεργαστούν παραμερίζοντας το όποιο κόστος ανά κάθε μία και να προχωρήσουν άμεσα εντός του καλοκαιριού στις αναδιαρθρώσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων», αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr
Η σκληρή γραμμή έρχεται, με βάση κορυφαία τραπεζικά στελέχη, «να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο» όσον αφορά την αναδιάρθρωση των δανεισμένων με υπέρογκα δάνεια επιχειρήσεων, που αποτελούν κοινό πελάτη για τις τράπεζες.
«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο έτος σέρνονται πολλές περιπτώσεις ολόκληρων κλάδων που έχουν πλέον μετατραπεί σε ζόμπι, διότι οι τράπεζες δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους, καθώς η κάθε μία προσπαθούσε το deal να γείρει προς τα συμφέροντά της και να μην καταγράψει ζημίες», τονίζει στο euro2day.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει: «Γι' αυτό δεν έγινε καμία αναδιάρθρωση κλάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου οι τράπεζες δεν μπορούσαν να τα βρουν και οι εταιρεες σέρνονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας για μήνες...».
ΤτΕ: «Συμβιβαστείτε...»
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, επικοινωνήσει με τους τραπεζίτες καθιστώντας τους σαφές ότι η γραμμή, η οποία υποστηρίζεται τόσο από την τρόικα όσο και από την κυβέρνηση, αφορά την άμεση συνεργασία τους, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις επιχειρήσεις, να ξεχωρίσουν οι βιώσιμες, να κλείσουν οι εταιρίες-ζόμπι και να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
Στην ίδια γραμμή κινείται και η κυβέρνηση. Με νέες δηλώσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δένδιας σημείωσε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κρατά σε ομηρία έναν τεράστιο αριθμό εταιριών, «χωρίς καμία να εκκαθαρίζεται και από την άλλη χωρίς καμία να κρίνεται βιώσιμη για να δημιουργήσει απασχόληση όταν έχουν ενάμισι εκατομμύριο ανέργους» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι απαιτούνται λύσεις χειρουργικής ακρίβειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κρίσιμο αυτό ζήτημα αναμένεται να είναι κυρίαρχο στις συζητήσεις, τις επόμενες ημέρες, μεταξύ τρόικας, τραπεζιτών, Τράπεζας της Ελλάδος και υπουργείου Οικονομικών. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι τραπεζίτες, παρά τις ενστάσεις τους, ξεπερνούν σταδιακά τα όποια εμπόδια και αρχίζουν να συνεργάζονται με στόχο την εύρεση «κοινών συμβιβαστικών λύσεων», γεγονός που απέδειξαν στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού ομίλου Μαΐλλη.
Όχι στην κρατική bad bank
Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για άμεση συνεννόηση των τραπεζιτών, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή, αλλά και η κυβέρνηση ξέκοψαν, με βάση ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr, οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία κρατικής bad bank.
Πρόταση την οποία φέρεται να έκαναν οι τράπεζες, ούτως ώστε τα κόκκινα και παραπαίοντα δάνεια να μεταφερθούν σε έναν δημόσιο φορέα και εν συνεχεία να πουληθούν...
Η απάντηση από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου ήταν αρνητική καθώς «για τη σύσταση κρατικής bad bank χρειάζονται κεφάλαια, τα οποία δεν υπάρχουν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, τονίζουν ότι στην Ιρλανδία η δημόσια bad bank χρηματοδοτήθηκε από το πακέτο στήριξης που έλαβε η ιρλανδική οικονομία στο πλαίσιο της ένταξής της σε μνημόνιο. Κι αυτό διότι η κρίση ήταν τραπεζική.
Στην Ελλάδα κεφάλαια δεν υπάρχουν γι' αυτό και το μήνυμα από την ΤτΕ προς τους τραπεζίτες είναι: «Επισπεύστε την ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών για την άμεση λειτουργία των εσωτερικών μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων. Χωρίς καμία χρονοτριβή»...
Στο σημείο αυτό τραπεζικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ως απάντηση, στην πίεση για την άμεση ενεργοποίηση των εσωτερικών μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων που διαθέτει η κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης της Εθνικής, βάσει των οποίων «το φαινόμενο των επισφαλειών είναι πρωτόγνωρο και χρειάζεται χρόνος για τη στελέχωση και τη λειτουργία των εσωτερικών μονάδων»...