Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΚΑ: Ποιοι εξαιρούνται από την ασφάλιση στην Αυστραλία

Σε διευκρινίσεις για την εξαίρεση από την ασφάλιση στην Αυστραλία, ατόμων που εργάζονται στη χώρα προχώρησε το ΙΚΑ. Ποιοι εξαιρούνται.

ΙΚΑ: Ποιοι εξαιρούνται από την ασφάλιση στην Αυστραλία
Σε διευκρινιστικό του έγγραφο το ΙΚΑ ξεκαθαρίζει τους όρους που προβλέπονται στην διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αυστραλίας και αφορούν στις εξαιρέσεις από την ασφάλιση της Αυστραλίας.

Το έγγραφο αναφέρεται στα άρθρα αυτά της Σύμβασης που έχει υπογραφεί από το 2008 και δίνουν το δικαίωμα εξαίρεσης από την υπαγωγή στην αυστραλιανή ασφαλιστική νομοθεσία, όσων εργάζονται στην Αυστραλία.

Oι εξαιρέσεις αναφέρονται σε εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπάγονται στο ΙΚΑ καθώς και σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, αναφέρονται:

1. σε εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου), που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ:

1.1. ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται στο ΙΚΑ κατά την διάρκεια παραμονής και εργασίας του στην Αυστραλία,

1.2. ο εργαζόμενος στέλνεται από το Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου για εργασία στην Αυστραλία,

1.3. ο εργαζόμενος εργάζεται στην Αυστραλία για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ή του Ν.Π.Δ.Δ. ή του Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου,

1.4. ο εργαζόμενος δεν εργάζεται μόνιμα στην Αυστραλία

2. σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα:

2.1. ο εργοδότης υπάγεται στην ελληνική ασφαλιστική νομοθεσία

2.2. ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται στο ΙΚΑ κατά την διάρκεια παραμονής και εργασίας του στην Αυστραλία,

2.3. ο εργαζόμενος στέλνεται από τον εργοδότη του για εργασία στην Αυστραλία,

2.4. ο εργαζόμενος εργάζεται στην Αυστραλία για λογαριασμό του εργοδότη του ή σε συναφή επιχείρηση του ίδιου εργοδότη (δηλ. σε επιχείρηση του εργοδότη, εφόσον η επιχείρηση αυτή και ο εργοδότης αποτελούν μέλη του ίδιου ομίλου, η ιδιοκτησία του οποίου του ανήκει πλήρως ή κατά πλειοψηφία),

2.5. ο εργαζόμενος θα εργάζεται στην Αυστραλία για χρονική περίοδο μέχρι 4 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, για να ασκηθεί το παραπάνω δικαίωμα θα πρέπει να εκδοθεί «Πιστοποιητικό Υπαγωγής» από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα του εργαζομένου, με το οποίο να πιστοποιείται η συνέχιση της ασφάλισης του για όσο χρονικό διάστημα αυτός θα απασχολείται για λογαριασμό του εργοδότη στην Αυστραλία (άρθρο 4 του Διοικητικού Κανονισμού εφαρμογής της Σύμβασης).

Δικαίωμα αίτησης έκδοσης του «Πιστοποιητικού Υπαγωγής» έχει ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος.

Επειδή ο εργοδότης αναλαμβάνει υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ του αναφερομένου στο «Πιστοποιητικό Υπαγωγής» αποσπασμένου εργαζόμενου για όσο χρόνο διαρκεί η απόσπαση (προκειμένου να δοθεί εξαίρεση ασφάλισης από τον αντίστοιχο αυστραλιανό φορέα), θα πρέπει η αίτηση χορήγησης του εν λόγω πιστοποιητικού να συνοδεύεται από σχετική έγγραφη βεβαίωση – υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα πρέπει να χορηγείται από το αρμόδιο για τον έλεγχο του εργοδότη Τμήμα Εσόδων.

Το «Πιστοποιητικό Υπαγωγής» θα εκδίδεται σε 4 αντίτυπα:

1. ένα θα δίνεται στον εργοδότη
2. ένα θα δίνεται στον ασφαλισμένο
3. ένα θα αποστέλλεται στην Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων
4. ένα θα διατηρείται στο Β.Ε.Ε. του εργοδότη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v