Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΔΕΗ προθέρμανση για μπλόκο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στα χαρακώματα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο. Μήνυμα Σαμαρά προς ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστές. Επικοινωνιακός ελιγμός Τσίπρα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Πολύ πιθανή η άμεση επιστράτευση των εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΔΕΗ προθέρμανση για μπλόκο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Κόκκινο χτυπά ο υδράργυρος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας κι οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τη μικρή ΔΕΗ ανεβαίνουν πολύ. Το επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, όπου σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή, με την κυβέρνηση να προτίθεται να καταθέσει αλλαγές σε 8 σημεία του, μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας, όταν και θα ψηφιστεί.

Την ίδια ώρα, πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης -ακόμα και τις επόμενες ώρες- των εργαζομένων οι οποίοι από τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και ενώ ο Αντώνης Σαμαράς από το Στρασβούργο και ο Αλέξης Τσίπρας από το Αμύνταιο προχωρούσαν σε ανταλλαγή σφοδρών πυρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το ζήτημα της μικρής ΔΕΗ τη μητέρα των μαχών, προσδοκώντας να κτίσει μια ευρεία συμμαχία εν όψει της κρίσιμης συνέχειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε δίπλα στους εργαζομένους στον νομό Φλώρινας, προανήγγειλε την πρωτοβουλία του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και με τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών για να συζητηθεί η πρόταση.

Ακόμα και να βρεθούν αυτοί πάντως, το επόμενο βήμα απαιτεί 180 βουλευτές που θα αποφασίσουν για το δημοψήφισμα, αριθμός που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί. Ωστόσο, ο αριθμός 120 δεν είναι τυχαίος, γιατί τόσοι βουλευτές χρειάζονται ώστε να μπλοκάρει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, οπότε κάποιοι ερμηνεύουν την κίνηση Τσίπρα ως ένα τεστ για το καυτό φθινόπωρο. Σε πολύ υψηλούς τόνους κι αυτός, διεμήνυσε πως «τα ψέματα τελείωσαν» και ότι «δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή».

Από την άλλη πλευρά, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι «να «διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον» και να μην επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα, όπως λένε, να παίξει με την υγεία των πολιτών. «Θέλουν δεν θέλουν ορισμένοι, θα επιβάλουμε τη νομιμότητα», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, με σαφείς τις αιχμές του τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Διά της Σοφίας Βούλτεψη, μάλιστα, η κυβέρνηση προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «οποιοδήποτε σαμποτάζ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών και της ίδιας της επιχείρησης θα το χρεωθεί προσωπικά». Αυστηρό ήταν το μήνυμα και του ίδιου του πρωθυπουργού από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, ότι δεν θα επιτρέψει «σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα της προόδου. Το δικαίωμα αυτό περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις».

Στην επικοινωνιακή μάχη μπήκε χθες και η Συγγρού, που με ένα non paper επιχείρησε να καταρρίψει ένα προς ένα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στα άλλα, διαψεύδει ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει το κακό κομμάτι, ενώ η καλή θα αποκρατικοποιηθεί, ότι τα δίκτυα της Επιχείρησης θα περάσουν σε ιδιώτες, ότι θα αυξηθούν οι τιμές και ότι θα καταργηθεί το κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες. Τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση, αναφέρει το σχετικό κείμενο, ενώ δίνονται διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για μία πενταετία τουλάχιστον και τη διατήρηση των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του, καθώς «η κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στο ξεπούλημα και στη διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης». Μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούσε ότι το νομοσχέδιο υπογράφεται όχι από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάτι που, όπως είπαν, το καθιστά άκυρο. Λύση θέλησε να δώσει ο προεδρεύων της επιτροπής, βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος, δεσμευόμενος να ζητήσει μία δήλωση του κ. Χαρδούβελη ότι συνυπογράφει το νομοσχέδιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v