«Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», και για να ανατραπεί, όπως είπε, το ξεπούλημα κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.
Όπως είπε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αμύνταιο, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Για τον σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Στόχος είναι να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε νωρίτερα τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ.
Κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι σαν τον κλέφτη επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα περί συντεχνίας που λέει η κυβέρνηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου. Τόνισε πως «συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου». Ανέφερε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη μικρή ΔΕΗ είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει».
«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επισήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του κόμματος Π. Σκουρλέτης, που σημείωσε ότι το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ ακρωτηριάζει τη δημόσια διοίκηση. "Πρέπει να μείνει ενιαία με όλες τις δυνατότητες που έχει, με όλα τα μέσα και τα εργαλεία", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ ασκούν επίσης η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ.
Κατεβάζει τους διακόπτες η ΓΕΝΟΠ
Με μπλακ άουτ απειλείται η χώρα καθώς οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ κλιμακώνουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του 30% της εταιρείας.
Η ΓΕΝΟΠ έχει προκηρύξει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κατά του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, ενώ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο για την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7 μ.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν:
Σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και σε εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, στο υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, στο υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ξεκινούν με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Αμύνταιου σήμερα στις 8 το απόγευμα.
Έκκληση από τον Δένδια και την αγορά για τις απεργίες
Έκκληση προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απηύθυνε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ.
Ο υπουργός κάλεσε τα συνδικαλιστικά σωματεία να μην κάνουν τίποτα που θα προκαλούσε προβλήματα στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο. Η ελληνική οικονομία όπως είπε δεν αντέχει και άλλα προβλήματα τη στιγμή που ο τουρισμός πάει καλά.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι οι επαπειλούμενες (πιθανές) επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με αντίστοιχες χρονικές διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον γίνουν, θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων μεταποίησης εποχικών και ευπαθών προϊόντων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που κατά την παρούσα περίοδο βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγής τους και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην περιφέρεια και θα θέσουν εκτός αγοράς αρκετές από τις επιχειρήσεις εντάσεως χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, η εφαρμογή πρακτικών του παρελθόντος που οδηγεί στον εκβιασμό του κράτους, των πολιτών και των επιχειρήσεων, δεν είναι ούτε ανεκτή, ούτε αποδεκτή από κανέναν, ειδικά για μια χρονική περίοδο όπως η τρέχουσα, όπου όλη η κοινωνία έχει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επιβίωση της ίδιας της χώρας.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει εκβιαστικές και εκτός τόπου και χρόνου τις επαπειλούμενες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. «Ένας προνομιούχος κλάδος θέτει σε κίνδυνο την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, δημιουργώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στον επιχειρηματικό κόσμο και δη στους κλάδους που ασχολούνται με τη μεταποίηση ευπαθών προϊόντων» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι για μία ακόμη φορά επανέρχονται στο προσκήνιο τακτικές του παρελθόντος που μπορεί να έχουν ως στόχο τον εκβιασμό της πολιτείας, ωστόσο κρατούν ομήρους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας ψεύδεται
Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
Για να αποκαλυφθούν τα μεγάλα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε για ακόμη μια φορά τα 9 σημεία τα οποία θα εισαχθούν ως αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο και στην προκήρυξη για το σχετικό διαγωνισμό, αναφέρει στην ανακοίνωση.
Οι αλλαγές:
1. Διασφαλίζονται οι θέσεις των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ», θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
2. Διασφαλίζεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών για παράδειγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν την άρδευση, τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να μπορεί κανείς ιδιώτης να πει όχι. Εξυπηρετείται λοιπόν ο αγροτικός κόσμος της χώρας που είχε μια εύλογη ανησυχία και του είχαν δημιουργήσει ένα ανύπαρκτο φόβο. Θα διασφαλίζεται απολύτως το δικαίωμα του αγροτικού κόσμου γιατί αυτά τα θέματα τα λύνει η ΡΑΕ, τα λύνει η Γενική Γραμματεία Υδάτων και τέλος τα λύνει η κάθε Περιφέρεια.
3. Σχετικά με το τιμολόγιο. Όπως έχουμε δει στις τηλεπικοινωνίες όταν υπάρχει ανταγωνισμός ρυθμίζονται και οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Είναι και θέμα υποδομών, διασφαλίζονται καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά. Αυτό μπορεί και να βοηθήσει επενδυτικά.
4. Θα περιλαμβάνονται το 30% των πελατών της ΔΕΗ: οι καλοί και κακοί πελάτες, τα καλά και τα κακά δάνεια, οι μικροί και οι μεγάλοι πελάτες. Ενώ τα κοινωνικά τιμολόγια θα μείνουν ως έχουν.
5. Προβλέπεται πριμοδότηση των επενδύσεων προς τους υποψηφίους αγοραστές, οι οποίοι θα καταθέσουν προσφορές για τη «μικρή ΔΕΗ», θα προτιμηθεί δηλαδή εκείνος ο οποίος θα δεσμευτεί σε κάποιο βαθμό για συγκεκριμένες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
6. Η τιμή πώλησης θα είναι η πραγματική κι όχι η χρηματιστηριακή. Η τιμή θα προκύψει βάσει μελετών από αρμόδιους.
7. Τα χρήματα τα οποία θα καταβάλει ο επενδυτής κατά την πώληση του 30% θα πάνε στη μεγάλη ΔΕΗ - κι όχι στο ΤΑΙΠΕΔ όπως ψευδώς υποστηρίζουν κάποιοι- για να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να μπορεί να ισχυροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί η ΔΕΗ
8. Να επεκταθεί το ανταποδοτικό τέλος και στη μικρή ΔΕΗ (τοπικός πόρος ανάπτυξης) που πηγαίνει στους δήμους και τις περιφέρειες. Οι φόροι από ανανεώσιμες πηγές και ιδιωτικά ορυχεία που πάνε τώρα στο δημόσιο, να δίνονται στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας έτσι όλες τις περιοχές αναπτυξιακά και οικονομικά.
9. Η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή για ενημέρωση.
Προς άμεση ψήφιση το νομοσχέδιο
Προς άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου της μικρής ΔΕΗ, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, και όχι στο δεύτερο θερινό τμήμα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, προσανατολίζεται τελικά η κυβέρνηση. Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα, οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές αλλά και η βούληση να κλείσουν σύντομα οι εκκρεμότητες με την τρόικα οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε αλλαγή πλάνων. Έτσι προκρίνει, εκτός απροόπτου, την επίσπευση του χρόνου συζήτησής του, την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του από την αρμόδια επιτροπή έως μεθαύριο Παρασκευή και την ψήφισή του την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει ακόμα και την πολιτική επιστράτευση, ενώ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική υποκίνηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Χωρίς να αποκλείει αλλαγές στο νομοσχέδιο ακόμα και την τελευταία στιγμή, δηλώνει την αποφασιστικότητά της τόσο η μικρή ΔΕΗ, όσο και όλα τα άλλα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν σύντομα. Και αυτό που θέλει και αναγνωρίζει πως ακόμα δεν έχει πετύχει είναι να πείσει την κοινωνία για τα θετικά της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.
Παρά τις κινητοποιήσεις και την πολιτική αναταραχή που προκαλεί η υπόθεση πώλησης της μικρής ΔΕΗ, πιο νηφάλιες προσεγγίσεις από άμεσα ενδιαφερόμενους κατατείνουν στο ότι ίσως και να μην αξίζει τον κόπο όλη η φασαρία.
Όπως λένε, πρέπει να γίνουν γνωστοί οι πλήρεις όροι της πώλησης ώστε να αξιολογηθεί η ανάληψη βαρών, οι ρυθμιστικοί όροι, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των παγίων, όπως:
· κατάσταση των προς πώληση μονάδων από τεχνική άποψη
· ανάγκες σε επενδύσεις για επιμήκυνση χρόνου ζωής (περίπτωση ΑΗΣ Αμύνταιου)
· αναγκαίες επενδύσεις σε λιγνιτωρυχεία για εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων λιγνίτη (περίπτωση ΑΗΣ Μελίτης που έχει έλλειμμα)
· ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας υδροηλεκτρικών,
Κι αυτό διότι διαφορετικά δύσκολα μπορεί κάποιος να κάνει προσφορά. Επιπλέον επισημαίνεται ότι στο «πακέτο» εντάσσεται και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οποίας την καθιστούν ακατάλληλη για οικονομική λειτουργία υπό τις σημερινές συνθήκες. Για τον λόγο αυτόν και η ΔΕΗ την υπολειτουργεί.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η υπόθεση της μικρής ΔΕΗ έτσι όπως εξελίσσεται πιο πολύ μοιάζει με πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παρά με ουσιαστική κίνηση προς την κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive