Μεταλλουργικές: Ανάκαμψη... με ολίγη προβλέπουν οι εισηγμένες

Παρά τις συγκρατημένες προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μετά, οι εταιρείες του κλάδου σιδήρου-χάλυβα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τι δηλώνουν τα στελέχη των Έλαστρον, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ και Αφοί Κορδέλλου.

Μεταλλουργικές: Ανάκαμψη... με ολίγη προβλέπουν οι εισηγμένες

Μπορεί βέβαια οι προβλέψεις να μιλούν για περιορισμένη τόνωση της ζήτησης από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μετά, ωστόσο τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης στον κλάδο προϊόντων σιδήρου-χάλυβα είναι τόσο μεγάλα, έτσι ώστε πολλοί να είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το... πού τελικά θα πάει η κατάσταση.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΑΣΤΡΟΝ κ. Αθανάσιου Καλπίνη, ο οποίος από τη μία πλευρά:

• Από τη μία πλευρά βλέπει μια τάση βελτίωσης των πραγμάτων, δηλώνοντας πως ««φέτος, παρατηρείται κάποια κινητικότητα στο κομμάτι των νέων επενδύσεων και εκτιμώ πως η αγορά θα κινηθεί ελαφρά καλύτερα από πέρυσι, με την προοπτική το 2015 να δούμε μια αρκετά καλύτερη εικόνα».

• Από την άλλη πλευρά όμως, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο, υποστηρίζοντας πως «η αγορά είναι πολύ δύσκολη και παρατηρούνται αρρωστημένες καταστάσεις», ενώ επίσης χαρακτηρίζει το υλοποιούμενο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας (νέα γραμμή παραγωγής σωλήνων) του ως κίνηση αμυντικού χαρακτήρα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εξ' αιτίας της αναιμικής οικοδομικής δραστηριότητας, των περιορισμένων επενδύσεων και της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας, η ζήτηση στον κλάδο έχει... κατεδαφιστεί, οι ημέρες πίστωσης έχουν φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα και ένα πολύ μεγάλο μέρος της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου παραμένει ανενεργό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, μπορεί μεν να θεωρεί πως η επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων θα τονώσει κάπως τη ζήτηση, ωστόσο περιορίζει τη συγκεκριμένη τόνωση σε χαμηλά επίπεδα. «Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, δεν αναμένουμε η ζήτηση σε χαλυβουργικά προϊόντα να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα στα προ κρίσης επίπεδα.

Σημαντική τόνωση της ζήτησης θα υπάρξει μόνο όταν οι τράπεζες αποκαταστήσουν τη ρευστότητα στην αγορά, αν αυξηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση αν εισρεύσουν σταδιακά σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ανάλογα και με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων», υποστήριξε ο κ. Μπεναρδούτ και δεν είναι τυχαίο ότι έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι θέσεις του κ. Παναγιώτη Μπήτρου, προέδρου του ομώνυμου εισηγμένου Ομίλου, σύμφωνα με τον οποίο, «οι εκτιμήσεις μας για το υπόλοιπο του έτους είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Πιστεύουμε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος, το βάθος και την ταχύτητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Όσον αφορά τον κ. Μάκη (Γεράσιμο) Κορκότζελο, εμπορικό διευθυντή της Αφοί Κορδέλλου, «η αγορά δείχνει ότι θα κυμανθεί μελλοντικά σε κάπως καλύτερα επίπεδα. Πρόκειται για μια πρόβλεψη η οποία βασίζεται στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και σε κάποια άλλα έργα που ελπίζεται να τρέξουν. Τα κρισιμότερα σημεία πάντως είναι να εμπεδωθεί ένα κλίμα σταθερότητας στην οικονομία και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών που σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα».

Οι μεγάλες προκλήσεις

Το σύνολο όσων ασχολούνται με το χώρο των προϊόντων σιδήρου-χάλυβα συμφωνούν τόσο στο μεγάλο μέγεθος των σημερινών προβλημάτων, όσο και στο «μικρό καλάθι» σε ότι αφορά την αύξηση της ζήτησης για το ορατό τουλάχιστον μέλλον.

Την ίδια στιγμή όμως, οι υποχρεώσεις των εταιρειών του κλάδου προς τις τράπεζες είναι μεγάλες και για ορισμένες εταιρείες «βαριές».

Επίσης, η κρίση έχει οξύνει τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα τα μικτά περιθώρια των εταιρειών να είναι σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν και συχνότατα να οδηγούν σε ζημίες ακόμη και στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν είχαν ούτε ένα ευρώ δάνειο.

Οι γνωρίζοντες τα πράγματα του κλάδου μιλούν για συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς εδώ και αρκετά χρόνια, με θέμα ενδεχόμενες συγχωνεύσεις μεταξύ κάποιων εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων του κλάδου (οι τέσσερις μεγαλύτεροι παίκτες είναι οι εισηγμένες ΣΙΔΜΑ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Μπήτρος και Αφοί Κορδέλλου), χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προκύψει αποτέλεσμα.

«Θέλοντας και μη, αργά ή γρήγορα, προς αυτή την κατεύθυνση θα πάμε» δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου, χωρίς όμως να γνωρίζει την ύπαρξη κάποιας σύντομης εξέλιξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v