Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Παραμένει ο εκλογικός κίνδυνος

Η τρόικα... κρατά το κλειδί των εύθραυστων ισορροπιών για την Ελλάδα, σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Παραμένει ο εκλογικός κίνδυνος δεδομένης της εκλογής του επόμενου Προέδρου. Ορατά τα σημάδια ανάκαμψης για την οικονομία.

Goldman Sachs: Παραμένει ο εκλογικός κίνδυνος

Οι οικονομικές δυνάμεις παραμένουν ευνοϊκές και η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα, εκτιμάει η Goldman Sachs, η οποία πιστεύει ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς, αν και σε χαμηλά επίπεδα.

Οι καταλύτες για αυτήν την εξέλιξη είναι: α) η ισχυρή τουριστική περίοδος, β) η μείωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, γ) η ανάκαμψη της ζήτησης και δ) η χαλάρωση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης (δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτες PMI) δείχνουν επίσης προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ οι λιανικές πωλήσεις για πρώτη φορά κινήθηκαν ανοδικά σε ετήσια βάση σχεδόν 4%, συνεχίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Παράλληλα, η δημοσιονομική δυναμική και η διάρθρωση του χρέους περιορίζουν τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων, ενώ ο προϋπολογισμός συνεχίζει να δείχνει ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους θα μπορούσε να είναι στο 7% του δυνητικού ΑΕΠ από φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή, οι λήξεις του χρέους του επίσημου τομέα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 84% του συνολικού χρέους από το 2016, είναι εξαιρετικά μακρινές (15-30 έτη) ενώ και τα κουπόνια έχουν μειωθεί. Αυτή η διάρθρωση χρέους βοηθάει την εξυπηρέτησή του, αν κι εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο, ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν είναι απίθανο να αναδιαρθρωθούν περαιτέρω.

Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει να αξιοποιεί τις αγορές. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούσαν στα μέσα Απριλίου, όταν η χώρα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και συντάξεων βοήθησαν να ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητας που χάθηκε στα χρόνια μετά την ένταξη στο ευρώ. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχει μειωθεί 25% και επί του παρόντος είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2000.

Ο εκλογικός κίνδυνος παραμένει

Ο κύριος κίνδυνος, καθώς η δραστηριότητα ανακάμπτει, είναι η εκ νέου παρουσία πολιτικής αβεβαιότητας. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο παρόν στάδιο, εκτιμά η Goldman Sachs. To αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή του επόμενου Πρόεδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε εκλογές.

Ο κίνδυνος της πολιτικής ασυνέχειας θα μπορούσε να μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, αν και είναι δύσκολο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και σε εκροή καταθέσεων. Τέτοια φαινόμενα μπορεί να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ρόλος και η σημασία της αξιολόγησης της τρόικας

Το αποτέλεσμα της επόμενης επανεξέτασης της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα είναι το κλειδί. Αμοιβαία συναίνεση με έμφαση στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας σε αντάλλαγμα την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών μπορεί να συμβάλουν στην προώθηση πιο ισχυρών ισορροπιών, τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της όσο και μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, εν όψει των πιθανών πολιτικών εξελίξεων.

Από ελληνικής πλευράς, η υποστήριξη της προσαρμογής που έχει ήδη λάβει χώρα θα είναι το κλειδί προκειμένου οι εγχώριες εντάσεις να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θα βοηθήσει περαιτέρω στο re-profiling του χρέους του επίσημου τομέα και στη μείωση των επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι παραμείνει πιεστική απέναντι τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v