Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Ξεκινούν οι παρουσιάσεις στο Λονδίνο

Η συμμετοχή στις παρουσιάσεις εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 30 και 40 εκπροσώπων εταιρειών. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και αρμόδια στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean Oil & Gas (Πρίνος).

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ενέργεια: Ξεκινούν οι παρουσιάσεις στο Λονδίνο

Με την παρουσία του Έλληνα υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο η παρουσίαση των θαλάσσιων περιοχών του Ιονίου και της νότιας Κρήτης που θα διατεθούν για έρευνες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η παρουσίαση των περιοχών θα γίνει από τη νορβηγική PGS η οποία πραγματοποίησε τις σεισμικές διασκοπήσεις στο τέλος του 2012 και στις αρχές του 2013, ενώ το γαλλικό κρατικό ινστιτούτο ΒEICIP θα αναλύσει τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η συμμετοχή στις παρουσιάσεις εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 30 και 40 εκπροσώπων εταιρειών. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και αρμόδια στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean Oil & Gas (Πρίνος).

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες συμμετοχή στην εκδήλωση έχουν δηλώσει και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών εταιρειών του επιπέδου των BP, Mοbil, Exxon κ.ά. Πάντως η επιτυχία του όλου σχεδίου θα φανεί στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό, μετά δηλαδή την ανακοίνωση της έναρξης του γύρου παραχωρήσεων, από τον αριθμό και το μέγεθος των εταιρειών που θα θελήσουν να διαγωνιστούν.

Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr ειδικοί στα θέματα πετρελαϊκών ερευνών, σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση των εταιρειών θα έχουν όχι μόνο η ποιότητα και η ποσότητα των δεδομένων που θα δοθούν για αξιολόγηση στους ενδιαφερόμενους, αλλά και το εμβαδόν (τετραγωνικά χιλιόμετρα) των θαλάσσιων εκτάσεων (μπλοκ) που θα διατεθούν για έρευνα.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θαλάσσια μπλοκ μικρού εμβαδού (κάτω των 2.000 τ.χλμ. δεν πρόκειται να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες οι οποίες επιδιώκουν να έχουν διαθέσιμους περισσότερους «στόχους» σε κάθε παραχώρηση. Αυτό ισχύει περισσότερο στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης, όπου δεν έχουν γίνει σεισμικές διασκοπήσεις στο παρελθόν, ενώ οι πρόσφατες της PGS δεν είναι πυκνές. Γενικά θεωρείται ότι η νότια Κρήτη είναι «άγνωστη» περιοχή με μεγάλο ρίσκο.

Τέλος διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η προετοιμασία του γύρου παραχωρήσεων και κυρίως η χάραξη των θαλάσσιων μπλοκ (συνεργάζονται το BEICIP, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ και η επικεφαλής της ΕΔΕΥ καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη) έγινε υπό μεγάλη πίεση χρόνου, καθώς το ΥΠΕΚΑ έχει υποχρέωση έναντι της PGS βάσει του συμβολαίου που υπέγραψαν για τα σεισμικά να κηρύξει γύρο παραχωρήσεων μέσα στο 2014.

Με τον όρο αυτό διασφαλίζεται η νορβηγική εταιρεία ότι θα αρχίσει να εισπράττει από την πώληση πακέτων δεδομένων, καθώς το κόστος των θαλάσσιων διασκοπήσεων και της ανάλυσής τους το ανέλαβε στο σύνολό της η νορβηγική εταιρεία, ευελπιστώντας ότι από την πώληση των δεδομένων θα το καλύψει και θα αποκομίσει και κέρδος. Και αυτό θα γίνει μετά την κήρυξη του γύρου παραχωρήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v