Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BIS: Δεν απειλείται με τραπεζική κρίση η Ελλάδα

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών διαπιστώνει επιβράδυνση των πτωτικών πιέσεων στην πίστωση και στις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα. Καλεί τους αξιωματούχους των χωρών του Νότου να μη χάσουν την ευκαιρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

BIS: Δεν απειλείται με τραπεζική κρίση η Ελλάδα

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) εντάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία των χρεοκοπημένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά όχι στην κατηγορία των χωρών που εγκυμονούν κινδύνους τραπεζικών κρίσεων, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εντάσσεται στις χρεοκοπημένες (bust) χώρες μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, για τις οποίες αναφέρει ότι άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των ισολογισμών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Ο στόχος είναι να μπει η βάση για μία αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάκαμψη, να απομακρυνθούν όλα τα εμπόδια στην ανάπτυξη και να αυξηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης. Οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να χάσουν αυτήν την ευκαιρία που παρουσιάζει η ενίσχυση της οικονομίας» αναφέρει η BIS στην ετήσια έκθεσή της. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η BIS αναφέρει ότι το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί από τα προ κρίσης επίπεδα κατά 28,3% και από την τάση που επικρατούσε προ κρίσης κατά 50,5%.

«Εκμεταλλευόμενη το θετικό περιβάλλον χρηματοδότησης, η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο, αντλώντας 3 δισ. ευρώ με απόδοση κάτω του 5%, στην πρώτη δημοπρασία από τότε που έχασε την πρόσβαση στις αγορές, το Μάιο του 2010» αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει: «Οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη χρηματοοικονομική κρίση και τη συνεπακόλουθη κρίση χρέους της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, είδαν την πραγματική πίστωση και τις τιμές των ακινήτων να μειώνονται κατά περίπου 5% - 10%, ετησίως τα τελευταία χρόνια. Οι πτωτικές πιέσεις όμως φαίνεται πως κάπως υποχωρούν, καθώς η υποχώρηση στην πίστωση και στις τιμές των ακινήτων επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο».

Καμπανάκι για την άνοδο των αγορών

H Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποιεί ωστόσο ότι η ευφορία και η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών δεν συμβαδίζουν με την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας. H BIS καλεί τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα, να εφαρμόσουν πολιτικές που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα αλλά και θα δημιουργήσουν δίχτυ προστασίας από πιθανές φούσκες σε assets.

Αν και η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ξεφύγει πλήρως από τις σκιές της οικονομικής κρίσης των ετών 2007-2008 οι αγορές είναι αισιόδοξες, εν μέρει λόγω και της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, αναφέρεται στην έκθεση.

Η BIS τονίζει επίσης τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές τραπεζικές κρίσεις, κυρίως στην Κίνα.

Εμφανίζεται επιφυλακτική για τα χαμηλά επιτόκια και επισημαίνει το ενδεχόμενο ή άνοδος των αγορών αλλά και του real estate να μη στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Τα χαμηλά επιτόκια έχουν αποδειχθεί χρήσιμα για την αύξηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν είναι όμως πολύ αποτελεσματικά στον περιορισμό της συσσώρευσης των οικονομικών ανισορροπιών, αναφέρει.

Σημειώνει πως ο χαμηλός πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες οφείλεται στους σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτική για την πορεία της ανάπτυξης στις αναδυόμενες.

Αναφορικά με τις τράπεζες τονίζει τη βελτίωση της κερδοφορίας τους, επισημαίνει ωστόσο ότι ορισμένες διαθέτουν αδύναμους ισολογισμούς λόγω της εξάρτησης (και) από τα κόκκινα δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v