Κρίσιμη εβδομάδα αυτή που ξεκίνησε για το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες μέρες μετά το μήνυμα των Βρυξελλών στον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ότι οι δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν πριν από το euro working group της 7ης Ιουλίου.
Ήδη, ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο καθώς και το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων για τον χωροταξικό σχεδιασμό έχουν υλοποιηθεί, ενώ γοργοί θα είναι, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, οι ρυθμοί και για τα επόμενα. Για μεθαύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στους συνδικαλιστές και τις τοπικές κοινωνίες. Πιθανότατα, πάντως, δεν θα ψηφιστεί από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά από το δεύτερο, στο οποίο οι κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούνται πιο συνεπείς στην κεντρική γραμμή, άρα οι όποιοι κίνδυνοι καταψήφισης περιορίζονται στο ελάχιστο.
Την ίδια ώρα, ο "πονοκέφαλος" στο Μέγαρο Μαξίμου για τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα αναδρομικά διαφόρων κοινωνικών ομάδων είναι έντονος και ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ορατός. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους δικαστικούς και τους ενστόλους, σύντομα προβλέπονται αντίστοιχες αποφάσεις για τους Πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ θα ακολουθήσουν και οι αποφάσεις των αναδρομικών για άλλους κλάδους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, επαναλαμβάνουν ότι οι όποιες δικαστικές αποφάσεις δεν θα αμφισβητηθούν σε καμία περίπτωση, ωστόσο αναζητούν πως θα διαχειριστούν το ζήτημα.
Τα δύο αυτά "αγκάθια" (προαπαιτούμενα και αναδρομικά) αναμένεται να συζητηθούν από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες μέρες και ίσως πριν από τη μεθαυριανή κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ στη Βουλή. Χθες, το ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη ενημέρωσή του, εξήγησε τη στάση του στο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, τους καταναλωτές αλλά και τους εργαζόμενους. Παράλληλα, σε μία ακόμη προσπάθειά του να δείξει το χωριστό ρόλο του από τη ΝΔ στο συγκυβέρνηση, επανέλαβε τα οκτώ σημεία που έθεσε στη διακομματική σύσκεψη πριν από μία εβδομάδα.
Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η "μικρή ΔΕΗ", θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα συνδικάτα.
"Δεν θα επιτρέψω να αποφασίζουν τα συνδικάτα για σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Τα συνδικάτα είχαν στη χώρα επί δεκαετίες τον έλεγχο, γι' αυτό δεν υπήρχε ανάπτυξη και πρόοδος. Δεν θα μας υπαγορεύσουν την πορεία", τόνισε χαρακτηριστικά στην τελευταία του συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μεθαύριο θα μεταβεί στο Στρασβούργο όπου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας.
Οι μεταρρυθμίσεις, πάντως, ήταν η αφορμή για μία ακόμη κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. "Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν το μήνυμα από την ήττα της πολιτικής τους στις ευρωεκλογές και προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρατείνουν την εξουσία τους, συνεχίζοντας ακάθεκτοι στον ίδιο δρόμο της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως της ΔΕΗ και του αιγιαλού", ανέφερε, με χθεσινή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη:
"Μιλούν χωρίς να τους ακούει κανείς, αλλά αυτή τη φορά το παράκαναν. Τους παραπέμπουμε στην αυριανή κρίσιμη ημέρα για την Αργεντινή, που κατά τον κ. Τσίπρα, κατάφερε να ακολουθήσει εναλλακτικούς δρόμους και να βγει από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή !Και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι παραμένει εκτός τόπου, χρόνου και... ηπείρου!", σημείωσε.