Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» από Βρυξέλλες ψάχνει η κυβέρνηση

Στο Σύνοδο Κορυφής σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. Με το χωροταξικό άρχισε στη Βουλή η ψήφιση των προαπαιτούμενων. Σε... επιφυλακή οι κυβερνητικοί «αντάρτες», απειλούν με δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Ανάσες» από Βρυξέλλες ψάχνει η κυβέρνηση

Με το μυαλό του πίσω στην Αθήνα και στην απρόσκοπτη πορεία του κυβερνητικού έργου, ο Αντώνης Σαμαράς συμμετέχει από σήμερα στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Προσδοκία του είναι να επιστρέψει αύριο στη χώρα μας έχοντας στις αποσκευές του τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τις επαφές του με τους εταίρους, κάτι που συνδυάζεται άρρηκτα και με την κοινή πρόταση της Γαλλίας και της Ιταλίας για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Είναι ένα αίτημα στο οποίο συμφωνεί απόλυτα η ελληνική πλευρά και θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει κάποια σχετική εξέλιξη, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι τέτοιο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Αυτό που θα επαναλάβει ο κ. Σαμαράς, λένε οι ίδιες πηγές, είναι ότι δεν λέει όχι στη δημοσιονομική σταθερότητα ούτε στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία μας. Η κοινή βούληση πάντως του ευρωπαϊκού νότου δεν φέρεται να βρίσκει ιδιαίτερα δεκτικό το Βερολίνο, το οποίο επιμένει στη σκληρή οικονομική πολιτική, απορρίπτοντας κάθε προοπτική χαλάρωσης του Συμφώνου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, με ξεχωριστή αναφορά στα δώδεκα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι για να εκταμιευθεί η διπλή δόση των 2 δισ. ευρώ και του 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Ήδη, χθες το βράδυ εγκρίθηκε και από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Στο μυαλό τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι τα επόμενα νομοσχέδια που θα κατατεθούν σύντομα, στον απόηχο και της προχθεσινής τροπολογίας την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση για τη δικαίωση των δικαστικών σχετικά με τα αναδρομικά που διεκδικούσαν. Εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παρεμβαίνουν όπου θεωρούν ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πέντε γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη (Ηλίας Βλαχογιάννης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Θεόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής και Δημήτρης Κυριαζίδης) με κοινή δήλωσή τους εξέφρασαν τη γνώμη ότι η διόρθωση δεν πρέπει να γίνει μόνο για τους δικαστικούς, αλλά να συμβεί το ίδιο και για τους ενστόλους. "Ή κανένας ή όλοι. Δεν γίνεται επιλεκτικά να αποκαθίστανται μόνο οι δικαστικοί, ενώ και οι ένστολοι, παρόλο που έχουν δικαιωθεί από το ΣτΕ, παραμένουν στο... περίμενε", έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους... ζωηρούς βουλευτές. Ειδικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αρκετά είναι τα δυσαρεστημένα στελέχη όχι μόνο από συγκεκριμένα σημεία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά, όπως λένε οι κακές γλώσσες, επειδή δεν αξιοποιήθηκαν κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η απειλή των πέντε για τη σημερινή ψηφοφορία μάλλον είναι ατελέσφορη, καθώς για να γίνει πράξη θα πρέπει κάποιο άλλο κόμμα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές. Μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν έχει συμβεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν δεν θα ζητήσει κάτι τέτοιο, καθώς πληροφορίες τον φέρουν να μην επιθυμεί τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία να θέλει να ανοίξει μέτωπο με τη Δικαιοσύνη.

Για τους ενστόλους, πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν έχει καθαρογραφεί η σχετική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Όταν συμβεί αυτό, ίσως και πριν από την άφιξη της τρόικας στις 10 Ιουλίου, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει συμψηφισμός των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε σε χαμηλόμισθους ενστόλους, και αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης θα είναι τελικά μικρότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v