Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, με αφορμή τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έρθουν στη Βουλή και να ψηφιστούν άμεσα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δόσεις των δύο δισ. ευρώ.
"Χωρίς την ψήφισή τους, δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα", λένε στο Μαξίμου, που εκτιμούν ότι εύκολα ή δύσκολα οι δώδεκα δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν με τη σφραγίδα και του Κοινοβουλίου. Έτσι μόνο, συνεχίζουν, θα μπορεί να γίνει η "μεγάλη διαπραγμάτευση" με την τρόικα το Σεπτέμβριο, σε θέματα όπως ο φόρος στα καύσιμα και η αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.
Και μπορεί πρόθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να είναι να ψηφιστούν πάση θυσία τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να επουλωθούν ουκ ολίγες ανοιχτές πληγές αναφορικά με θέματα που αγγίζουν, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες καθώς και τοπικές κοινωνίες.
Εκτος από τη ΔΕΗ υπάρχουν και άλλα "αγκάθια" που έχει να αντιμετωπίσει η συγκυβέρνηση, όπως:
-Το υπαίθριο εμπόριο. Ψηφίστηκε χωρίς να υπάρχει όμως ο διαχωρισμός εμπόρων και παραγωγών στις λαϊκές αγορές. Αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση. Στις αρχές Μαΐου, σε ένα μεταμεσονύχτιο θρίλερ, το υπουργείο Ανάπτυξης εξαναγκάστηκε σε συγκεκριμένες αλλαγές ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών και του ΠΑΣΟΚ. Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τις ρυθμίσεις, δεδομένου ότι λίγες ώρες νωρίτερα το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο είχε πάρει το πράσινο φως και της Χαριλάου Τρικούπη.
-Χωροταξικό σχέδιο. Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε τη Βουλή ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με κατεπείγουσα διαδικασία προκαλώντας τα έντονα σχόλια της αντιπολίτευσης. Ωστόσο έρχεται και το θέμα του αιγιαλού για το οποίο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
-Νόμος για τα δάση. Θα κινείται πιθανότατα στο ίδιο πλαίσιο όπως οι περυσινές ρυθμίσεις οι οποίες είχαν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Όπως λένε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και υποχρέωση του ελληνικού κράτους καθώς με το σημερινό καθεστώς οι δασικές εκτάσεις είναι απροστάτευτες.
-Τα φαρμακεία και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Είχε ξεσηκώσει την οργή του κλάδου και τη μετωπική σύγκρουση με τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο διάδοχός του Μάκης Βορίδης.
-Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Οι φόροι που είναι στο στόχαστρο αυτή τη στιγμή είναι εκείνοι που σχετίζονται με φορείς του Δημοσίου και κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι πως η επιμονή της τρόικα θα δημιουργήσει κινδύνους στην βιωσιμότητα των ταμείων.