ΤτΕ: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις

Αναδιοργάνωση του Δημοσίου ζητά ο Γ. Προβόπουλος με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ. Καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε εταιρικές αναδιαρθρώσεις και να στηρίξουν «υγιείς» επιχειρήσεις. «Όχι» σε νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων.

ΤτΕ: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις

Καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, με αιχμή την αναδιοργάνωση του ελληνικού δημοσίου, καταγράφει, μεταξύ άλλων στην έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Στις παρακαταθήκες που αφήνει μέσω της τελευταίας έκθεσης που αναμένεται να παραδώσει σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη συνέχισης της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, αλλά και η «προσήλωση της κυβέρνησης στην προσαρμογή», ούτως ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Επίσης, στην έκθεση επισημαίνεται πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων», ενώ τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι το 2014 η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση και σταθεροποιείται και η ανάπτυξη θα πάρει σάρκα και οστά το 2015.

Για τις μεταρρυθμίσεις στην έκθεση τονίζεται ότι «υπάρχουν καθυστερήσεις σε βασικούς τομείς», καθώς οι αγκυλώσεις στο κράτος συνεχίζουν να υφίστανται.

Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε εταιρικές αναδιαρθρώσεις

Ο Γιώργος Προβόπουλος καλεί, για μία ακόμη φορά, τις διοικήσεις των τραπεζών να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσεων, ακόμη και ολόκληρων κλάδων, ενώ υπογραμμίζεται στην έκθεση ότι οι τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν κυρίως τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Μνεία γίνεται στην έκθεση για τα κόκκινα δάνεια, αν και ο ρυθμός αύξησής τους επιβραδύνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία τα τελευταία δύο τρίμηνα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες των εσωτερικών «bad banks», με στόχους την ενεργή διαχείριση των προβληματικών δανείων και τη θωράκιση των ισολογισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v