Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις τραπεζίτες αξιολογούν τα νέα μέτρα Ντράγκι

Πώς αποτιμούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι Χρ. Μεγάλου, Στ. Λεκκάκος, Γ. Αρώνης και στέλεχος της ΕΤΕ. Το μήνυμα «δώστε δάνεια» και πόσο μπορεί να «ακουστεί» στην Ελλάδα. Γιατί η χώρα δεν προσβλέπει σε άμεσο όφελος από τα προγράμματα LTRO.

Τέσσερις τραπεζίτες αξιολογούν τα νέα μέτρα Ντράγκι
Ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση βλέπουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ωστόσο επισημαίνουν ότι «οι επιδράσεις στην ελληνική αγορά θα είναι έμμεσες και όχι άμεσες» εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που βιώνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Εκτός από τη μείωση του βασικού επιτοκίου και την επιβολή αρνητικών καταθέσεων στις τράπεζες που τοποθετούν κεφάλαια στην ΕΚΤ, σημαντικής αξίας θεωρούνται τα δύο νέα προγράμματα μακροπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών (LTRO). Έχουν ως στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και θεωρούνται σημαντικά, αν και μικρού μεγέθους σε σχέση με το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Τα προγράμματα αυτά όμως μικρή αξία έχουν για την Ελλάδα. «Σαφώς μπορούμε να πάρουμε λίγα κεφάλαια από τα LTRO, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι ανατρεπτικό για τη ρευστότητά των ελληνικών τραπεζών», αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη και προσθέτουν: «Τα μόνα αναβαθμισμένα ως προς την αξιολόγηση ενέχυρα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα ομόλογα EFSF, ωστόσο δεν συμφέρει να τα κλείσουμε για ένα ή δύο έτη στα προγράμματα LTRO. Σήμερα οι αποδόσεις είναι υψηλότερες στην αγορά repos από τις αντίστοιχες που προσφέρει η ΕΚΤ. Έτσι, διατηρούμε μία ελευθερία κινήσεων». Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν, λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν αξιολόγηση από την ICAP ώστε να μπορούν να πάρουν δάνεια μέσω αυτής της διαδικασίας.

Οφέλη για μετοχές και τίτλους

Πάντως, η αποθάρρυνση της διατήρησης των καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Το κεφάλαιο ψάχνει πάντα αποδόσεις. Αποδόσεις, λοιπόν, προσφέρουν οι μετοχές και τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης», αναφέρουν.

Αντίθετα, μικρό θετικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση του επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό 0,15%. Σήμερα μόλις το 25% του συνόλου των δανείων προς ιδιώτες βασίζεται στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η μείωση της μηνιαίας δόσης θα είναι οριακή. Ανάλογο θα είναι το όφελος και για τα δάνεια που συνδέονται με Euribor. Για τους καταθέτες, πάντως, τα μαντάτα είναι άσχημα αφού θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων.

 

Γιώργος Αρώνης
Γενικός διευθυντής και εντεταλμένος σύμβουλος της Alpha Bank

«Η μείωση του επιτοκίου όσο και το αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις αποδοχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελούν εξελίξεις προς τη θετική κατεύθυνση. Από μόνες τους όμως δεν αρκούν. Κι αυτό διότι δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας με στόχο να αυξηθεί ο δανεισμός για τις υγιείς επιχειρήσεις, ενώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να προελκυσθούν νέες επενδύσεις, κυρίως στην ελληνική οικονομία».

 

Σταύρος Λεκκάκος
Διευθύνων Σύμβουλος Πειραιώς

«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι μία θετική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ θα ανακουφίσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Εξαιρετικής σημασίας είναι η έμμεση αποθάρρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά την τοποθέτηση των καταθέσεών τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με το αρνητικό επιτόκιο και την επιβάρυνση στην περίπτωση που επιλέξουν να τοποθετούν τις καταθέσεις στην ΕΚΤ, είναι βέβαιο ότι θα αποδεσμευθούν κεφάλαια, τα οποία θα κινηθούν προς την οικονομία. Για την Ελλάδα οι επιδράσεις θα είναι έμμεσες, αλλά θετικές καθώς όταν φυσάει καλός άνεμος στην ευρωζώνη θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία».

 

Χρήστος Μεγάλου
Διευθύνων σύμβουλος Eurobank

«Είναι στην κατεύθυνση που περίμενε η αγορά τα μέτρα του Ντράγκι. Θα βοηθήσουν τις χώρες του Νότου επειδή οδηγούν σε μείωση του κόστους χρήματος. Πιθανόν να οδηγήσουν σε τοποθέτηση κεφαλαίων στον Νότο, σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα και σε καταθέσεις, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Οι αγορές ενστερνίστηκαν αυτήν την οπτική και γι' αυτό κατέγραψαν χθες θετική πορεία.
Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αυξηθεί περισσότερο η ήδη παρατηρούμενη εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων.

Επίσης, θα υπάρξει σταδιακά και μείωση του κόστους δανεισμού προς όφελος ιδιωτών και επιχειρήσεων».

Η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα

Στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος το μήνυμα που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι πρέπει να τονωθούν με δάνεια η οικονομία και οι επιχειρήσεις.

«Το μήνυμα είναι σαφές προκειμένου να πάρει μπρος η οικονομία της ευρωζώνης». «Όταν η Κεντρική Τράπεζα σου λέει εμμέσως δώσε δάνεια, ακόμη και οι ελληνικές τράπεζες στο μέτρο του εφικτού -λόγω άλλων πιο σύνθετων προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων- θα ευθυγραμμισθούν. Επαναλαμβάνω, στο μέτρο του εφικτού», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της Εθνικής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το... μήνυμα του Μάριο Ντράγκι αποτυπώνεται μέσω του αρνητικού επιτοκίου αποδοχής των καταθέσεων των τραπεζών από την ΕΚΤ. Επί της ουσίας, σπρώχνει τις τράπεζες της ευρωζώνης να πάρουν τα λεφτά τους από την ΕΚΤ και να τα ρίξουν στην αγορά χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας. «Το εν λόγω μέτρο δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες, στις οποίες τα δάνεια είναι πολύ περισσότερα από τις καταθέσεις.

Εξ ου και προσφεύγουν για δανεισμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εμμέσως όμως η απόφαση του Ντράγκι δίνει... άλλοθι σε λίγο μεγαλύτερο άνοιγμα της στρόφιγγας». Βέβαια, όσο οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν τόσο η χορήγηση δανείων θα συνεχίσει να είναι αναιμική...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v