Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Με -14% «τρέχει» η ζήτηση στην Ελλάδα

Το 2013 καταγράφηκε μείωση της ζήτησης για αέριο σε όλες τις κατηγορίες της κατανάλωσης, λόγω τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και του ήπιου χειμώνα. Η απορρόφηση από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και γιατί πρέπει να αλλάξει το μοντέλο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αέριο: Με -14% «τρέχει» η ζήτηση στην Ελλάδα

Αλλάζει δραματικά η εικόνα της αγοράς φυσικού αερίου, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, τον Ιούνιο η μείωση της ζήτησης έτρεχε με ποσοστό κοντά στο 14% (Ιούνιος '14-Ιούνιος '13) εξαιτίας κυρίως της μικρής απορρόφησης από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Σημειώνεται ότι και το 2013 καταγράφηκε μείωση της ζήτησης σε όλες τις κατηγορίες της κατανάλωσης, λόγω τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και του ήπιου χειμώνα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι επήλθαν τροποποιήσεις στον κώδικα της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι ώρες λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου το 2014 έχουν περιοριστεί σημαντικά, προσφέροντας κυρίως εφεδρεία ισχύος για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων της παραγωγής των ΑΠΕ, παρά ενέργεια.

Έτσι η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο του 2014 εμφανιζόταν μειωμένη κατά περίπου 25%. Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, το 12μηνο του 2013 η αντίστοιχη μείωση ήταν 2% έναντι του 2012. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι στη μείωση της ζήτησης το 2014, έχουν συμβάλει μόνο οι μονάδες των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, καθώς την ίδια περίοδο οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ έχουν αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου (άρα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο) πάνω από 50%, κυρίως λόγω της λειτουργίας της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

Εκτιμώντας το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του 2014 υπήρξε σχετικά αυξημένη ζήτηση από τους ηλεκτροπαραγωγούς, η σημερινή εικόνα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, οδηγεί σε ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβικών μέτρων για το 2014, έναντι 3,6 δισ. κυβικών μέτρων το 2013.

Η μόνη περίπτωση να υπερβεί η εγχώρια ζήτηση αυτήν την ποσότητα, είναι να παρατηρηθούν χαμηλές θερμοκρασίες το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, ή να...αυξήσει περαιτέρω την κατανάλωση φυσικού αερίου η ΔΕΗ, όποιες επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο στη διαμόρφωση τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στις τιμές της κιλοβατώρας για τη βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική των προηγούμενων χρόνων, που στήριζε την κατανάλωση φυσικού αερίου πρωτίστως στην ηλεκτροπαραγωγή, δείχνει ότι δεν μπορεί να δίνει λύσεις. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ.

Έτσι η διατήρηση της κατανάλωσης φυσικού θα πρέπει να στηριχθεί στο μέλλον στην ελκυστικότητά του ως καύσιμου για τη βιομηχανία και στις υπηρεσίες μέσω ανοίγματος της αγοράς (gas release, «άνοιγμα των συνόρων») και διαμόρφωσης ανταγωνιστικών τιμών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v