Στην τελική ευθεία για το «ψηφιακό μέρισμα»

Άρχισε η διαβούλευση με στόχο το φάσμα να αποδοθεί στους παρόχους την 1η Νοεμβρίου. Δημοπρασία πολλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα προκρίνει η ΕΕΤΤ. Προβλέπονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις κάλυψης για τους παρόχους.

Στην τελική ευθεία για το «ψηφιακό μέρισμα»

Χωρίς να περιλαμβάνει το πλέον κρίσιμο στοιχείο που αφορά το ύψος του τιμήματος, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος (σ.σ. φάσμα συχνότητας) στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το κείμενο της διαβούλευσης για τη διαδικασία χορήγησής του.

Η διαβούλευση πρόκειται να διαρκέσει ως το τέλος Ιουνίου και μεταξύ των προτάσεων της ΕΕΤΤ περιλαμβάνεται και αυτή που διασφαλίζει ότι κανείς από τους συμμετέχοντες παρόχους στον διαγωνισμό δεν θα μείνει χωρίς φάσμα.

Η δημοπρασία του φάσματος προτείνεται να γίνει με τη διαδικασία των πολλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, ενώ το δημόσιο προσδοκά έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Πάντως από την πλευρά των παρόχων ασκείται πίεση για μείωση του τιμήματος με το σκεπτικό ότι ο κλάδος έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη πίεση στα έσοδά του λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εκχώρηση για διάστημα 15 ετών

Η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι προκειμένου να διασφαλισθεί η βέλτιστη χρήση του φάσματος και παράλληλα να αναπτυχθεί ανταγωνισμός στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών εξετάζει την επιβολή περιορισμού στο μέγιστο εύρος ζώνης φάσματος στη ζώνη τόσο των 800 MHz, όσο και των 2.600 MHz, ανά πάροχο (spectrum cap).

Ειδικά για τα 800 MHz, η ΕΕΤΤ, για να διασφαλίσει ένα ελάχιστο εύρος ζώνης φάσματος για τρεις τουλάχιστον παρόχους, εξετάζει τη δυνατότητα σε πρώτη φάση να δοθεί για κάθε συμμετέχοντα στη διαδικασία φάσμα εύρους ζώνης 2x5 MHz, εφόσον ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδικασία είναι μέχρι τρεις.

Ανάλογη πρακτική είχε ακολουθήσει η ΕΕΤΤ και στη δημοπρασία χορήγησης φάσματος στη ζώνη
των 900 MHz το 2011. Μάλιστα η επιτροπή σημειώνει πως δεδομένου ότι με τη δέσμευση φάσματος παρέχεται μία ασφάλεια προς τους συμμετέχοντες, εξετάζει η χορήγηση αυτού του φάσματος να γίνει σε τιμή υψηλότερη της τιμής εκκίνησης και συγκεκριμένα ίση με το 115% της τιμής εκκίνησης.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη διασφαλίζει τη χορήγηση φάσματος στη ζώνη των 800 MHz σε τρεις τουλάχιστον παρόχους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να πάρουν πρόσθετο φάσμα οι πάροχοι που το επιθυμούν.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των δικαιωμάτων που θα χορηγηθούν στους παρόχους, η ΕΕΤΤ προτείνει τη διάθεσή τους για περίοδο 15 ετών, δηλαδή ως το 2029, υιοθετώντας στο σημείο αυτό την ευρωπαϊκή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η εκχώρηση του φάσματος γίνεται συνήθως για διάστημα 15 - 20 ετών.

Στο κείμενο της διαβούλευσης ορίζεται η 1η Νοεμβρίου 2014 ως ημερομηνία διάθεσης του ψηφιακού φάσματος.

Υποχρεώσεις κάλυψης

Οι πάροχοι που θα αποκτήσουν φάσμα θα έχουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις κάλυψης της χώρας. Ειδικότερα για τη ζώνη των 800 MHz, οφείλουν εντός τριών ετών από τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων να έχουν καλύψει τις εξής υποχρεώσεις:

* Κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών όπου κατοικεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού της χώρας (σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη απογραφή).

* Κάλυψη τουλάχιστον του 80% του πληθυσμού των νομών που συνορεύουν με γειτονικές χώρες.

* Κάλυψη του 85% των διεθνών αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών και ιδίως των παρακάτω:

-Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσ/νίκης – Ευζώνων
-Εθνική Οδός Αθηνών - Πατρών
-Εθνική Οδός Κορίνθου – Καλαμάτας
-Εθνική Οδός Πάτρας – Ηγουμενίτσας
-Εθνική Οδός Χανίων – Ηρακλείου – Αγ. Νικολάου
-Εθνική Οδός Λαμίας - Τρικάλων
-Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου
-Αττική Οδός
-Εγνατία Οδός

Στην περίπτωση των υποχρεώσεων κάλυψης στη ζώνη των 2.600 MHz, η ΕΕΤΤ θεωρεί πως αυτές πρέπει να είναι ελαφρώς χαμηλότερες και προτείνει τρία έτη από τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων να υπάρχει κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών όπου κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της xώρας.

Να σημειωθεί, τέλος ότι ο μέγιστος αριθμός πανελλαδικών δικαιωμάτων που μπορούν να διατεθούν με τη δημοπρασία είναι:

α) Έξι συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 2x5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 791–821 ΜΗz και 832 - 862 ΜΗz.

β) Δεκατέσσερα συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 2x5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 2.500 – 2.570 ΜHz και 2.620 – 2.690 MHz.

γ) Οκτώ μη συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 5 MHz στη ζώνη συχνοτήτων των 2.575 – 2.615 MHz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v